Probiotikë për shëndetin e zgavrës së gojës

E3

Anëtar i Nderuar

Me qenë se dihen efektet e shumta pozitive të probiotikëve mbi sistemin imunitar, nuk janë çudi as të dhënat e reja se probiotikët kanë efekt pozitiv edhe mbi shëndetin e gingivave (mishit të dhëmbëve).

Një studim i ri gjerman ka treguar se kultura probiotike e Lactobacillus casei, ndikon mbi sistemin imunitar, përmirëson shëndetin e gingivave dhe zvogëlon simptomat e sëmundjeve, siç është gingiviti (inflamacioni i mishit të dhëmbëve).

Probiotikët kanë edhe veprim direkt lokal mbi florën e zgavrës së gojës, megjithatë efekti më i madh supozohet se qëndron në veprimin imuno-modulator të probiotikëve.

Sipas studimit të botuar në revistën Journal of Clinical Periodontology, personat të cilët kishin konsumuar probiotikë, kishin pasur më pak procese inflamatore dhe enzima zbërthyese në mishin e dhëmbëve, në krahasim me grupin e kontrollit që ka marrë placebo (probiotikë të rrejshëm).

Përveç Lactobacillus casei, efekt të dobishëm për shëndetin e zgavrës së gojës ka shfaqur edhe kultura probiotike e Lactobacillus reuteri prodentis.
•Telegrafi•
 
Top