Problem matematikor

alberto

Waiting for...
Nje shkolle ka gjithsej 10 klase. Cdo klase ka numer te barabarte te studentave. Nje dite moti ishte me stuhi dhe te reshura keshtu qe munguan 70 studenta nga e gjithe shkolla. Ne 5 klase mungonin gjysma e studenteve, ne 3 klase 1/4 e studenteve dhe ne 2 klase 1/8 e studenteve. Sa studente ishin ne gjithe shkollen?
 

GLOOM

Catch me if you can...
Pe: Problem matematikor

Mos eshte 196...
 

kitrra 123

plak gjufurrak
Pe: Problem matematikor

Shkolla kishte 200 student. Pra 10 klase nga 20 student.

Munguan 70 student?


Ne 5 klase mungonin gjysma e studenteve: Klasa kishte nga 20 student dhe nese munguan 1/2 e tyre rrjedh se kan munguar ne secilen klase nga 10 student dhe nga kjo: 5 klase X 10 student te munguar = 50 studente te munguar.

Ne 3 klase mungonin 1/4 e studenteve: Klasa kishte nga 20 student dhe nese munguan 1/4 e tyre rrjedh se kan munguar ne secilen klase nga 5 student dhe nga kjo: 3 klase X 5 student te munguar = 15 studente te munguar.

Ne 2 klase mungonin 1/8 e studenteve: Klasa kishte nga 20 student dhe nese munguan 1/8 e tyre rrjedh se kan munguar ne secilen klase nga 2.5 student dhe nga kjo: 2 klase X 2.5 ( hahahha ne njeren kan munguar 2 e njeren 3 studente:gjujpeshk:) student te munguar = 5 studente te munguar.


Dhe ketu kemi rezultatin perfundimtar: 50 studente te munguar + 15 studente te munguar + 5 studente te munguar = 70 studente te munguar.
 

GLOOM

Catch me if you can...
Pe: Problem matematikor

I paskam ngrene 4 studente une:p
 

kitrra 123

plak gjufurrak
Pe: Problem matematikor

I paskam ngrene 4 studente une

Student apo studentE (meshkuj apo femra) :plakush: he moj se as une se di a e zgjidha mire :p
 

alberto

Waiting for...
Titulli: Problem matematikor

Te lumte kitrra. Ishe i sakte
 

GLOOM

Catch me if you can...
Pe: Problem matematikor

Student apo studentE (meshkuj apo femra) :plakush: he moj se as une se di a e zgjidha mire :p

Studente pa dallim gjinie...Une e bera me mend veprimet por ti ishe i sakte...
 

fabio31

Antarë i ri
Titulli: Problem matematikor

Meqe kane munguar 70 nxenes nga e gjithe shkolla atehere ne shkolle kane ardhur gjithsejt: (10*x -70) nxenes.
Pra, ne 5 - klasa kane ardhur (1 - 1/2) = 1/2, pra gjysma e nxenesve ne secilen prej tyre, keshtu qe kemi:
(x/2 + x/2 + x/2 + x/2 + x/2) = 5/2*x.
Pra, ne 3 - klasa kane ardhur (1 - 1/4) = 3/4 e nxenesve ne secilen prej tyre, keshtu qe kemi:
(3/4*x + 3/4*x + 3/4*x) = 9/4*x.
Pra, ne 2 - klasa kane ardhur (1 - 1/8) = 7/8 e nxenesve ne secilen prej tyre, keshtu qe kemi:
(7/8*x + 7/8*x) = 14/8*x = 7/4*x.
Atehere formojme barazimin dhe kemi:
5/2*x + 9/4*x + 7/4*x = 10*x - 70,
10/4*x + 9/4*x + 7/4*x = 10*x -70,
26/4*x = 10*x - 70,
10*x - 26/4*x = 70,
40/4*x - 26/4*x = 70,
14/4*x = 70,
7/2*x = 70,
7*x = 2*70 = 140,
x = 140/7,
x = 20.
Pra, x = 20 dmth se nje klase ka 20 nxenes.
Atehere, e gjithe shkolla ka gjithsejt: 10*x = 10*20 = 200 nxenes.
Pra, shkolla ka 200 nxenes.
 
Top