Rëndësia e mirësisë, kushdo që ndihmon të tjerët ndihmon vetveten

Sirius.

Sapiosexual!
Seneca argumentoi se “kushdo që i ndihmon të tjerët ndihmon vetveten”.
Kjo e vërtetë e vogël u demonstrua nga studiues të Universitetit të Kalifornisë,
të cilët na treguan për zbulimin e tyre në një artikull të titulluar
“Kindness counts“, që mirësjellja ka rëndësi.


aiutare-fa-bene_opt-1.jpg

Studiuesit vëzhguan një grup fëmijësh të moshës 9-11 vjeç, pasi u kërkuan atyre të kryejnë tre akte çdo javë, për një muaj. Rezultati? Fëmijët që bënin mirë u pranuan nga shokët e klasës në mënyrë të konsiderueshme më shumë se të tjerët dhe zbuluan një mirëqenie më të madhe. Rezultati është i dukshëm, por puna e studiuesve ka treguar (nga pikëpamja psikometrike dhe sociografike) se mirësia ka shumë rëndësi!

Kjo ndodh sepse mirësia nuk është dobësi, por dhuratë. Të jesh i mirë nuk do të thotë të lësh mënjanë guximin dhe këmbënguljen, por thjesht të japësh pak nga koha dhe energjia juaj për të tjerët.

Stërvitja krijuese

Mirësia është një sport që të gjithë mund ta praktikojnë. Në të vërtetë, ne duam t’ju ofrojmë një sfidë: për një muaj, përpiquni të kryeni tre akte çdo ditë. Nëse keni frikë se humbni llogarinë tuaj, natyrisht, mund të mbani parasysh gjestet tuaja të vogla në një fletore ose smartphone. Gjëja e rëndësishme është të jesh konstant. Në një muaj, duhet të filloni të ndjeni efektin e dobishëm të këtij zakoni.

Kujdes: mos bini në gabimin që duke ndihmuar të tjerët ju do të merrni ndihmë. Qëllimi i sfidës dhe mirësisë nuk është një “shkëmbim favoresh”. Kjo ndodh në shumë raste, por jo gjithmonë. Mirëqenia e vërtetë nuk buron nga ndihma që duhet të merret në këmbim, por nga akti i dhënies së vetes ndaj të tjerëve. Veprimet e buta na bëjnë të ndihemi të shkëlqyeshëm dhe, ditë pas dite, na shndërrojnë në njerëz autoritar, pohues dhe të ndritshëm./Psikologjia
 
Top