Rezistenca antibiotike shndërrohet në problem të madh botëror

Rezistenca antibiotike shndërrohet në problem të madh botëror

min6-4.jpg


Përdorimi joracional i antibiotikëve në trajtimin e sëmundjeve që në fakt nuk kërkojnë trajtim të tillë është i përhapur në të gjithë botën

Disa vende janë duke kërkuar një mënyrë për ta ndaluar këtë përbindësh. Australia kohët e fundit ka filluar një program të rezistencës së antibiotikëve, i vendosur nga Suedia në 1995, nën emrin “Strategjik kundër Rezistencës Antibiotik” (STRAMA), i cili ka dhënë rezultate të shkëlqyera.
Midis 1992 dhe 2016, Suedia uli numrin e terapive me recetë me antibiotikë me 43 përqind, ndërsa midis fëmijëve nën katër vjeç, përdorimi i antibiotikëve me recetë u zvogëlua deri në 73 përqind.
Kështu, përqindja e antibiotikëve në trajtim në Suedi është sot në nivelin e saj më të ulët në krahasim me vendet e OECD, si te njerëzit ashtu edhe te kafshët. Mënyra e vetme për të luftuar rezistencën e antibiotikëve është zvogëlimi i përdorimit të tyre.
Një metodë tjetër në Suedi ka dhënë rezultate të mira. Kjo është një administrim i vonuar i ilaçit. Mjekët do të njoftonin se ai do të përshkruante një antibiotik për pacientin gjatë vizitës së tij, por do ta këshillojnë të presë gjithsesi për të parë se si do të zhvillohen simptomat. Përfundimisht, mjeku do të përshkruante një antibiotik nëse tregohej se ishte me të vërtetë i nevojshëm.
Analiza tregoi se pas vonesës së administrimit, vetëm 31 përqind e pacientëve në të vërtetë filluan të përdorin antibiotikë, në krahasim me 93 përqind që do të kishin përdorur nëse nuk do të kishte vonuar. Andaj Suedia rekomandon që shtyrja e administrimit të antibiotikëve të përfshihet në udhëzuesin e rekomandimeve për administrimin e antibiotikëve të dërguar te mjekët.
Ekspertët në masë të madhe pajtohen që rezultatet e përgjithshme ndikohen ndjeshëm nga fushata publike, domethënë rritja e vetëdijes midis mjekëve, farmacistëve dhe pacientëve njësoj, se përdorimi i antibiotikëve nuk kërkohet në çdo infeksion.


Top Channel
 

Attachments

  • min6-4.jpg
    min6-4.jpg
    47.5 KB · Shikime: 0
  • min6-4.jpg
    min6-4.jpg
    47.5 KB · Shikime: 0
Imagjino kur e vuan Bota e civilizuar kete problem, lere ne Shqiperi shkon te mjeku se te dhemb apandesiti e te dend me antibiotik...

E themmi c'eshte ky brez i ngodhur qe ankohen direkte....i kane dendur me antibiotik e si rrjedhoje imuniteti eshte cope cope.

Pffff
 
Ne europe apo kudo tjeter leshohen kto antibiotik sipas semundjes se pacientit me racionin e duhur ...
Ne AL te mbushin me antibiotik saqe dhe vet semundja behet rezistent ndaj ktyre antibiotike ... lere qa nuk kryejne funksionin e tyre por dhe demtojn imunitetin ?‍♂️
 
Top