Rikthimi në Hënë

Empire

Antarë i Respektuar
Shkencëtarët e NASA-s planifikojn rikthimin në Hënë pas mistereve të gjata

F8qjrL9komcTNLDXSMeaKU-1024-80.jpg

Shkencëtarët kanë një listë arsyesh.

WASHINGTON - Shkencëtarët e NASA-s janë të entuziazmuar nga perspektiva për t'u rikthyer në Hënë, ku ata shpresojnë të zgjidhin një mori misteresh për Tokën, shoqëruesin tonë më të afërt në sistemit diellor.

Në Kongresin e 70-të Ndërkombëtar të Astronautikës, të mbajtur këtë javë, shkencëtari kryesor i NASA-s, Jim Green, mbajti një fjalim kryesor (21 tetor). Në të, ai parashtroi disa nga pyetjet kryesore që shkencëtarët shpresojnë të trajtojnë si pjesë e përqendrimit të agjencisë në Hënë, në formën e programit Artemis për të ulur njerëzit në polin jugor hënor deri në vitin 2024. Këto pyetje nuk janë vetëm rreth Hënës, theksoi ai; përgjigjja e këtyre pyetjeve do të na përgatiste gjithashtu për të eksploruar Marsin dhe do të hedhë dritë mbi historinë e Tokës dhe pjesën tjetër të sistemit diellor gjithashtu.

Ndikimet e reshjeve meteorike në lëshimin e molekulave të ujit

sudb2LvsFP2cmnTaMZx4QZ-650-80.jpg

Meqenëse afati kohor i përshpejtuar për të zbritur Hënë në vitin 2024 u njoftua për herë të parë më shumë se gjashtë muaj më parë, shumë nga shpjegimet e misionit pse një iniciativë e tillë është e vlefshme ka ardhur nga Administratori i NASA-s, Jim Bridenstine. Ai ka drejtuar drejt pyetjeve shkencore, por ka përqendruar detaje në temat që lidhen me eksplorimin, si të kuptuarit se ku akulli i ujit është varrosur në dyshemetë e kraterit të errët. Ai akull mund të minohet dhe përpunohet në mbështetje të jetës për astronautët dhe karburantin për largimin nga Hëna.

u2h4jcsnnYv8dwyhbNxBh-650-80.jpg

Green u zhvillua përmes një programi shumë më gjithëpërfshirës të shkencës që mund të bëhet si pjesë e misioneve të Artemis. Ai gjithashtu preku edhe rëndësinë e strategjisë së agjencisë për partneritet me kompani tregtare dhe mbi vlerën e Gateway, për një stacion i planifikuar në orbitë rreth Hënës

Të dyja këto aspektet e qasjes së hënës së NASA-s do t'u japin shkencëtarëve të agjencisë mundësinë e një qasjeje shumë më të gjerë të sipërfaqes hënore. Është e vlefshme edhe nëse qasja vjen ekskluzivisht përmes eksploruesve robotikë dhe koleksionistëve të mostrave, ndërsa njerëzit përqendrohen në polin e jugut.

Shkencëtarët kanë përdorur shkëmbinjtë e hënës të sjellura nga misionet Apollo për të krijuar një afat kohor të ndikimeve gjatë rrjedhës së historisë së sistemit diellor. Regjistrimet e asaj historie janë humbur në Tokë, janë fshirë nga lëvizja e pllakave tektonike, erozioni dhe ndryshimet e tjera të vazhdueshme në koren e Tokës. Hëna është një kapsulë kohore për këto ndikime që mund të aplikohen këtu dhe në hënë dhe trupa në të gjithë sistemin diellor - por mbulimi i Apollo la një mision kryesor që shkencëtarët duhet të plotësojnë.

Mbushja e këtij misioni kohor ka qenë në listën e përparësive të shkencëtarëve për një kohë të gjatë. Studimi i ndikimeve hënore gjithashtu mund t'u tregojë shkencëtarëve kur disa materiale - veçanërisht uji dhe potencialisht blloqe të tjera të jetës - arritën në Tokë. Historia e bombardimeve "mund të jetë një çelës i vërtetë në përpjekjen për të kuptuar se si filloi ajo shkëndijë e jetës", tha Green. "Ky informacion është me të vërtetë në sipërfaqen hënore."

Pyetje të tjera shkencore të përmendura nga Green, janë një dëshmi për sa kemi mësuar që nga epoka e Apollon, për herë të fundit, në hetime të qëndrueshme të NASA-s në Hënë. Për shembull, tha Green, programi Apollo vendosi sizmometra në sipërfaqen hënore për të hetuar dinamikën e brendshme të Hënës.

Studimi i hënës madje mund të na mësojë për diellin, tha Green. Gjatë fazës së hënës së re, kur faqja e hënës që përballet me ne është e errët, ana e largët e Hënës është plotësisht e ndriçuar - dhe plotësisht e ekspozuar ndaj erës diellore që rrjedh vazhdimisht nga dielli. Për shkak se hëna është e pambrojtur nga efektet e asaj erë diellore, regjistrimi i saj është ngjitur në sipërfaqen hënore, duke pritur që shkencëtarët ta studiojnë atë. "Era diellore që dielli ka emetuar gjatë asaj periudhe kohore është varrosur më së miri ne anën e errët të Hënës", tha Green.

Tf7mGotTorV3GEfpMAERpd-1024-80.jpg

Rishikimi në Hënë gjithashtu mund t'u ofrojë shkencëtarëve një paraqitje të shkurtër të një periudhe të gjatë të historisë së Hënës, tha Green. Kur hëna ishte e pikturuar me vullkane, shpërthimet lejojnë që gazrat të shpëtojnë nga shkëmbi dhe të migrojnë në vendet më të ftohta të planetit, mbi polet. Atje, ata rigarkohen dhe potencialisht në formë dëborë në sipërfaqen hënore. Shkencëtarët besojnë, tha Green, që tërheqja e bërthamave nga dyshemetë e kraterit në këto rajone, ku mendohet të ketë borë të tillë mund të mos jenë shkrirë kurrë, zbulimi i tyre i lejonë studiuesit të gjurmojnë historinë e këtyre reshjeve të borës.
 
Top