Rrezatimi kozmik në Hënë vërshtirson planin e NASA

Më në fund e dimë sa rrezatim radioactiv ka në hënë dhe nuk është një lajm i shkëlqyeshëm

Radiation-environment-of-the-Moon-Bhandari-2004-Lack-of-atmosphere-and-pressure.png


Ndërsa SHBA përgatitet të kthejë njerëzit në Hënë këtë dekadë, një nga rreziqet më të mëdha që do të përballen astronautët e ardhshëm është rrezatimi hapësinor që mund të shkaktojë efekte të qëndrueshme shëndetësore, nga kataraktet te kanceri dhe sëmundjet neurodegjenerative. Megjithëse misionet e Apollo të viteve 1960 dhe 1970 provuan se ishte e sigurt për njerëzit që të kalonin disa ditë në sipërfaqen hënore, NASA nuk merrte çdo ditë matje rrezatimi që do të ndihmonin shkencëtarët të përcaktonin se sa gjatë mund të qëndronin ekipet. Kjo pyetje u zgjidh të premten pasi një ekip kinez-gjerman publikoi në revistën Science Advances rezultatet e një eksperimenti të kryer nga lundruesi kinez Chang'E 4 në 2019. "Rrezatimi i Hënës është midis dy dhe tre herë më i lartë se ai që kemi në ISS (Stacioni Ndërkombëtar i Hapësirës)", tha bashkëautori Robert Wimmer-Schweingruber, një astrofizikant në Universitetin e Kiel. "Kështu që kjo e kufizon qëndrimin tuaj në afërsisht dy muaj në sipërfaqen e Hënës," . Ekzistojnë disa burime të ekspozimit të rrezatimit: rrezet kozmike galaktike, ngjarjet sporadike të grimcave diellore (për shembull nga shpërthimet diellore) dhe neutronet dhe rrezet gama nga ndërveprimet midis rrezatimit hapësinor . Rrezatimi matet duke përdorur njësinë sievert, e cila përcakton sasinë e thithur nga indet njerëzore.
download.png


Ekipi zbuloi se ekspozimi i rrezatimit në Hënë është 1,369 mikrosiert në ditë - rreth 2.6 herë më i lartë se doza ditore e ekuipazhit të Stacionit Hapësinor Ndërkombëtar. Arsyeja për këtë është se ISS është ende pjesërisht i mbrojtur nga fusha mbrojtëse magnetike e Tokës, e quajtur magnetosfera, e cila shmang rrezatimin më të madh nga hapësira. Atmosfera e Tokës ofron mbrojtje shtesë për njerëzit në sipërfaqe, por ne jemi më të ekspozuar sa më lart që të shkojmë. "Nivelet e rrezatimit që matëm në Hënë janë rreth 200 herë më të larta se në sipërfaqen e Tokës dhe 5 deri në 10 herë më të larta se në një fluturim me avion nga New York në Frankfurt," shtoi Wimmer-Schweingruber. NASA po planifikon të sjellë njerëz në Hënë deri në vitin 2024 nën misionin Artemis dhe ka thënë se ka plane për një prani afatgjatë që do të përfshijë astronautët që të punojnë dhe jetojnë në sipërfaqe. Për Wimmer-Schweingruber ekziston vetëm një zgjidhje nëse duam që njerëzit të kalojnë më shumë se dy ose tre muaj: të ndërtojnë habitate që mbrohen nga rrezatimi duke i veshur me uniforma të posaçme 80 centimetra trashësi (30 inç).
 
Duke elxuar kete artikull,ajo qe me shkoj ne mendje eshte:
ndoshta shume shpejt edhe toka do te shenderrohet ne nje vater po kaq radioaktive.
 
Duke elxuar kete artikull,ajo qe me shkoj ne mendje eshte:
ndoshta shume shpejt edhe toka do te shenderrohet ne nje vater po kaq radioaktive.
Eshte larg ajo dite qe toka te humbi fushen magnetike , edhe atmosferen , do shkaterrohet ndoshta me shpejt nga vet njeriu :p
 
Top