Rrezet γ ( gama )

Empire

Antarë i Respektuar
200px-Radioactivity_symbol.png


Rrezet γ( gama) i përkasin spektrit elektromagnetik. Ato janë rrezet me frekuencë më të lartë. Shpejtësia e rrezeve γ në vakum është e barabartë me shpejtësinë e rrezeve elektromagnetike në vakum dhe është c = 299.792,458 m / s. Gjatësia e valës së tyre varion nga 10-¹¹ në 10-¹⁴ metra, në mënyrë që ato të jenë të krahasueshme me diametrin e bërthamës së një atomi. Ato janë rrezet jashtëzakonisht të rrezikshme që prishin substancat e qelizave dhe ndryshojnë ADN-në duke shkaktuar vdekjen pothuajse në të gjithë organizmat e ekspozuar ndaj saj.


440px-Gamma_Decay.svg.png

Origjina e tyre.
Ato vijnë si rezultat i reaksioneve bërthamore, të tilla si prishja e bërthamave radioaktive, ose grimcave elementare. Është produkt i njërës prej tre mënyrave të prodhimit të radioaktivitetit, saktesisht i përçarjes se γ . Ky rrezatim nuk është i një natyre grimcë ndryshe nga dy të tjerët. Rrezet Γ nuk janë valë radio dhe përgjithësisht radioaktiviteti nuk duhet të ngatërrohet me valët e radios, etj. Duke i klasifikuar ato në valë elektromagnetike, vërejmë se ato janë sipër rrezet X.

220px-Cycle_of_pulsed_gamma_rays_from_the_Vela_pulsar.gif

Burimet e rrezeve γ
Rrezet gama prodhohen nga bërthama radioaktive dhe yje në hapësirë. Bërthama radioaktive rrjedhin nga minerale radioaktive që përmbajnë mbeturina të reaktorit bërthamor. Gjithashtu, nga rrezatimi γ diellor ndaj atmosferës, ky një pjes shëndrrohet e na jep izotopin e Karbonit-14 që kalon nëpër bimë dhe prej andej në të gjithë zinxhirin ushqimor. Në përgjithësi, çdo substancë përmban një sasi minimale të radioaktivitetit të saj që prodhon rreze gama. Yjet lëshojnë energji në formën e rrezatimit elektromagnetik në të gjitha gjatësitë e valëve. Burimet kryesore të rrezeve gama në teori janë yjet neutron dhe vrimat e zeza. Zbulimi i një burimi të fuqishëm rrezesh gama nga qendra e galaktikës përforcon pamjen shkencore se ekziston një vrimë e madhe e zezë në qendër të saj.

220px-Gamma_Camera_Bone_Scan_Head_Cest_Knees_Pelvis.jpg

Aplikimi Mjekësi:
Përdoret si rreze x për të vizualizuar pjesën e brendshme të trupit. Aktinografit ( grafi) përdorin rrezet X, të cilat prodhohen nga një burim i jashtëm dhe depërtojnë në trup. Një teknikë që përdor rrezet gama është skintigrafia ( skaner në gjuhën popullore ) , ku rrezatimi prodhohet nga një lëndë radioaktive e përpunuar në lëng që i jepet pacientit.
Sterilizimi: Përdoret në sterilizimin e plotë të ushqimit duke vrarë të gjithë mikroorganizmat dhe duke ruajtur lëndët ushqyese.
Takimi me radiokarbon: Karboni që qarkullon në organizmat e gjallë është izotopi i karbonit 14 që është radioaktiv. Kjo ruhet në inde , kocka dhe kur trupi vdes, ai është i fosilizuar dhe kur trupi zbulohet, lëshon karbon për shkak të rrezeve gama, të cilat varen nga kohëzgjatja e fosilizimit.
Evolucioni: Rrezatimi nga hapësira, veçanërisht para formimit të atmosferës, ka kontribuar në mutacionet e specieve dhe kështu në evolucionin


350px-Spektri_elektromagnetik.png
 

Empire

Antarë i Respektuar
Temen e gatimit e ke lene mbas dore ta dish :p
E kam len sepse mi shave ti recetat e gatimit , pertej asaj kush po u jep vlera postimeve me vler ??? Te ishte ndonje libidomosdo cjan ato po , do ishin views e like pafund ????
 
M

Morfina

E kam len sepse mi shave ti recetat e gatimit , pertej asaj kush po u jep vlera postimeve me vler ??? Te ishte ndonje libidomosdo cjan ato po , do ishin views e like pafund ????
Sa reklam bone yyyttt :p
 
Top