Rreziqet e ndryshimit klimatik,sfidat e ardhshme te njerezimit.

orakulli

Anëtar i Respektuar
Uiversiteti i Kopenhagenit po organizon Kongresin nderkombetar per ndryshimet klimatike gjate 10-12 Marsit 2009.Ne kete Kongres marrin pjese reth 2000 shkencetare.Te dhenat e meparshme parashikuese per ngritjen e nivelit te detrave,u hodhen poshte nga shkencetaret me argumentin qe ato nuk kane marre ne konsiderate shpejtesine me te cilen po shkrihen akujt e Antartikes dhe Groelandes.Nepermjet fotove te marra me satelit shkencetaret kane zbuluar qe ky fenomen do ta ngreje nivelin e deteve me shume se nje meter brenda vitit 2100,ne kundershtim me 53 cm e parashikuar me pare nga Ipcc.Kjo tendence u pranua dhe nga US Geological Survey,e cila ka parashikuar nje ngritje niveli prej 1.5 meteri
Pasoja:jane reth 400 milone banore anembane ruzullit qe u rrezikohet minimalisht pronat e tyre.
Por, tani mund te themi me siguri qe 100 milione banore jane te detyruar te shperngulen larg brigjeve.Ketu perfshihen 50 milione banore ne zone e oqeanit Indian midis Indise dhe Bangladeshit.Nga 10 milione deri ne 50 milione banore ne zonen e Paqesorit dhe 10 milone banore ne zonat afrikane dhe mesdhetare.
Nen rezen prej 100 kilometrash nga bregu sot banojne 1 miliard e 200 milione persona.Nga ngritja prej nje metri i nivelit te pergjithshem te deteve dhe oqeaneve,do te zhduken ishuj te tere ne zonat Aziatike te cilat zene Ganged he Indo,shume zona te Guinese se Re.Ishujt koraline te oqeaneve.Reth 50% e zonave pellgore bregdetare do te permbyten nga ardhja detare.Humbje te renda do te kene brigjet lindore te USA,Gjirit Meksikos,Detit Balltik,Detit i Zi dhe detit Mesdhe.
Ndryshimet klimatike jane elemente celes i zhvillimit njerezor ne brezin e tanishem.اdo lloj zhvillimi,qellimon ne zgjerimin e fuqise njerezore,zgjerimin e lirise njerezore,dhenien mundesise njerezve per te plotesuar zgjedhje te tyre dhe gezimin me te mire te jetes tyre.Ndryshimet klimatike rezikojne te te rezojne lirite e fituara deri me sot te qenieve njerezore,te kufizojne mundesine e zgjedhjes.Vihet ne dyshim rruga ndjekese deri me sot,qe progresi njerezor ben me te mire te ardhmen ne krahasim me te shkuaren. Senjalet e para te alarmit jane para syve tane.Ne,sot jemi brezi deshmimtar qe ndoshta po invertohet tendenca e zhvillimit njerezor.Ndoshta brezi yne nuk do te shikoje skenen finale,por femijet tane me siguri do te jene te detyruar te bashkejetojne me te.Shkenca e klimes nuk eshte nje shkence ekzakte.Mund te ndodhi shume me shpejt dhe shume me rende se ky parashikim i Kongresit te Kopenhagenit.Eshte e hapur mundesia e nje permbysjeje te plote dhe ne rastin me te keq te nje rifillimi njerezor.
 
Top