Rritja e Rruges se Qumeshtit

Empire

Antarë i Respektuar
Rruga e Qumështit vodhi Fqinjët e saj Kozmikë , një Galaxy tjetër

qjcpzemRJqKrewxsVtwjt9-1024-80.png

Duket si Rruga e Qumështit ka shkulur një pjesë nga fqinjët e saj në të kaluarën antike.

Galaktika jonë vodhi disa pjesë të vogla ( xhuxhe) që më parë i përkisnin Cloud Large Magellanic (LMC), një galaktikë afër Rrugës së Qumështit. Dhe gjithçka ndodhi për shkak të një shkrirjeje të vazhdueshme midis këtyre galaktikave, që është një proces i zakonshëm në universin tonë.

Zbulimi i vjedhjes erdhi me të dhënat e reja nga teleskopi hapësinor Gaia, një mision europian në vazhdimësi që do të masë saktësisht lëvizjet e një miliardë yjeve. Këto vëzhgime përfshijnë të dhëna për lëvizjet aktuale të disa galaktikave të afërta.Kështu që një ekip studiuesish e krahasoi atë informacion me simulimet që luanin këto lëvizje në periudha të gjata. Krahasimi sugjeroi që katër galaktika xhuxhe të dobeta dhe dy galaktika të tjera xhuxhe (të njohur si Carina dhe Fornax) kanë qenë pjesë e LMC. Por Rruga e Qumështit, një galaktikë më e madhe, arriti të copëtojë LMC me fushën e saj më të fuqishme gravitacionale.


Në terma kozmik, vjedhja nuk ndodhi aq shumë kohë më parë. Galaktikat erdhën në anën e Rrugës së Qumështit vetëm rreth 1 miliard vjet më parë, një pjesë e thjeshtë e moshës 13.8 miliardë vjeçare të universit.

"Nëse kaq shumë xhuxha erdhën së bashku me LMC vetëm kohët e fundit, kjo do të thotë se pronat e popullatës së Rrjetit të Qumështit vetëm një miliard vjet më parë ishin rrënjësisht të ndryshme, duke ndikuar në të kuptuarit tonë se si formohen dhe evoluojnë galaktikat më të zbehta", thotë autori kryesor Laura Sales, në deklaratë të tij , një astronom në Universitetin e Kalifornisë, Riverside.

Rezultatet e studimit u botuan në 5 shtator në Njoftimet Mujore në Royal Astronomical Society.
 

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Do doja te jetoja me kohen e universit. :))
jo kohen toksore.
 

Marakli^Krapit

Antarë i Respektuar
Un dështa me marr naj shishe me qumësht ??po paskam ngatrru tem
 
Top