Sa pemë nevojiten për të siguruar oksigjenin e mjaftueshëm për një njeri?

Arfenilla

Themelues i Forumit

oksigjen_1477598578-6625584.jpg


Do të surprizoheni jo pak, kur të zbuloni se për sa shumë pemë kemi nevojë për të mbajtur mushkëritë tona të mbushura me oksigjenin e shijshëm.
Pemë çlirojnë oksigjen kur përdorin energjinë që marrin nga rrezet e diellit, për të prodhuar glukozë nga dioksidi i karbonit dhe uji.

Ashtu si të gjitha bimët, pemët e përdorin gjithashtu oksigjenin kur ata shpërbëjnë sërish glukozën për çlirimin e energjisë për të garantuar metabolizmin e tyre. Mesatarisht gjatë një periudhe 24-orëshe, ato prodhojnë më shumë oksigjen se sa përdorin vetë; përndryshe prej tyre nuk do të kishim asnjë përfitim.

Duhen gjashtë molekula dioksidi karboni për të prodhuar një molekulë glukozë nga fotosinteza, dhe gjashtë molekula oksigjen çlirohen si një nga produktet.

Nje molekulë glukozë përmban gjashtë atome karboni, kështu që shtimi i një molekule oksigjeni për çdo atom karboni i shtohet një peme. Një pemë e rritur panje mund të jetë rreth 12 metra e gjatë dhe peshon 2 ton, duke përfshirë rrënjët dhe gjethet.

Nëse ajo rritet me 5 përqind çdo vit, do të prodhojë rreth 100 kg dru, nga të cilat 38 kg do të jenë karbon. Nëse pranojmë peshat relative molekulare të oksigjenit dhe karbonit, kjo barazohet me 100 kg oksigjen për çdo pemë në vit.

Një njeri merr frymë rreth 9.5 ton ajër në një vit, por oksigjeni përbën vetëm rreth 23 përqind të këtij ajri, pra ne nxjerrjen pak më shumë se një të tretën e oksigjenit nga çdo frymëmarrje. Pra do të thotë një total prej rreth 740 kg oksigjen në vit, e cila është e barabartë me 7 ose 8 pemë. /bota.al
 

Monique

With or Without u
Staf në FV.AL
Titulli: Sa pemë nevojiten për të siguruar oksigjenin e mjaftueshëm për një njeri?

Po kur i fut pemet ne krasitje...ca ndodh?
 

Aver

VIP
Titulli: Sa pemë nevojiten për të siguruar oksigjenin e mjaftueshëm për një njeri?

Duan te na sensibilizojne qe te marrim fryme me rralle apo cfare?

Une refuzoj kategorikisht!
 

Arfenilla

Themelues i Forumit
Titulli: Sa pemë nevojiten për të siguruar oksigjenin e mjaftueshëm për një njeri?

Duan te na sensibilizojne qe te marrim fryme me rralle apo cfare?

Une refuzoj kategorikisht!

dojn me na ba llug prandaj :dl
 

Aver

VIP
Titulli: Sa pemë nevojiten për të siguruar oksigjenin e mjaftueshëm për një njeri?


dojn me na ba llug prandaj :dl

Po pra. Une e dhash kontributin tim per njerezimin, e mbajta frymen 20 sekonda.
 

Nicktjeter

Antarë i Respektuar
Titulli: Sa pemë nevojiten për të siguruar oksigjenin e mjaftueshëm për një njeri?

Po pra. Une e dhash kontributin tim per njerezimin, e mbajta frymen 20 sekonda.

Te mos marresh fryme per 20 sekonda
i bie qe mushkerite bejne nje pune qe pastaj nderlikohet akoma me sh
brinjet sforcohen
ke dhimbje kraharori
dhe frymarrje te crregullt
ne kete frymarrje te crregullt ke marre sa per 5x ne ato 20 sekonda pushim.
Keshtuqe merrni fryme!
 

Aver

VIP
Titulli: Sa pemë nevojiten për të siguruar oksigjenin e mjaftueshëm për një njeri?

Te mos marresh fryme per 20 sekonda
i bie qe mushkerite bejne nje pune qe pastaj nderlikohet akoma me sh
brinjet sforcohen
ke dhimbje kraharori
dhe frymarrje te crregullt
ne kete frymarrje te crregullt ke marre sa per 5x ne ato 20 sekonda pushim.
Keshtuqe merrni fryme!

Keshtu qenka puna?

Atehere i kerkoj falje njerezimit per shpenzimin e panevojshem e oksigjenit. Ishte e paqellimshme.
 

Nicktjeter

Antarë i Respektuar
Titulli: Sa pemë nevojiten për të siguruar oksigjenin e mjaftueshëm për një njeri?

Keshtu qenka puna?

Atehere i kerkoj falje njerezimit per shpenzimin e panevojshem e oksigjenit. Ishte e paqellimshme.

Njerezimi eshte nje tufe mizore te pashpirt.

Ti na ke neve, ne i dime qellimet e tua :)
 

Nicktjeter

Antarë i Respektuar
Titulli: Sa pemë nevojiten për të siguruar oksigjenin e mjaftueshëm për një njeri?


Familja e madhe forumore e mirepret birin e humbur me krahe hapur.

O Averooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo :D
 

Aver

VIP
Titulli: Sa pemë nevojiten për të siguruar oksigjenin e mjaftueshëm për një njeri?

Familja e madhe forumore e mirepret birin e humbur me krahe hapur.

O Averooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooooo :D

Hahahaha. Te je shume :D
 
Top