Sëmundjet e dhëmbëve dhe të mishit të dhëmbëve

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Kariesi, i cili në vete përmban një grusht të baktereve dhe grumbullohet në dhëmbët tuaj duke shkaktuar prishjen e dhëmbit të djathtë apo pezmatimin e dhëmbit të majtë – e gjithë kjo nuk ndikon negativisht vetëm për dhëmbët tuaj, por edhe për shëndetin në përgjithësi. Një numër i madh i hulumtimeve kishin zbuluar se bakteret dhe pezmatimet të cilat lajmërohen si në dhëmbë, po ashtu edhe në gojë, kanë lidhje me problemet tjera në mesin e të cilave janë sëmundjet e zemrës dhe çmenduria. Sipas shkencëtarëve dhe ekspertëve, ata kanë arritur të zbulojnë shumë lidhje në mes shëndetit të dobët oral dhe problemet tjera shëndetësore, por edhe më tutje nuk kanë mundësinë 100 për qind, për të vërtetuar shkaktarët e saktë dhe pasojat e mundshme për shëndetin në përgjithësi.

Kariesi dhe pasojat e tij për shëndetin oral
Në mënyrën se si shikohen këto grupime të baktereve, ato ‘jetojnë’ në indin e dhëmbëve dhe në kurorën dhëmbëve. Siç edhe është e njohur, kariesi, mblidhet në sipërfaqen e dhëmbëve tanë. Në rastin kur konsumojmë ushqim apo pimë disa që përmban në vete sheqer, bakteret lëshojnë një thartirë të cilët sulmojnë smaltin e dhëmbit. Pra , kariesi përmban kontaktin në mes thartirës dhe dhëmbit, e më pas vjen edhe deri tek rënia e dhëmbit. Mbledhja e kariesit mund të sjellë edhe deri te gjingjiviti, bëhen shumë të ndjeshëm, ënjten e nganjëherë edhe kanë gjakderdhje. Deri më sot, shkencëtarët kanë zbuluar lidhjen në mes peridontitisit dhe një numri të madh të problemeve:
• Sëmundjet e zemrës
• Diabeti
• Pezmatimi
• Artritisi
• Aborti
اfarë fshihet prapa këtyre lidhjeve? Edhe pse ekspertët nuk mund të flasin me siguri të plotë, bakteret mund të gjejnë rrugën deri në gjakrrjedhje, e prej aty mund të dëmtojnë organet tona vitale.

Si duhet zvogëluar ndikimet negative të kariesit dhe gjingjivitit?
Që kariesi të mos dalë jashtë kontrollit, dhëmbët duhet pastruar dy herë në javë me pastë të dhëmbëve, e cila në vete përmban flor. Po ashtu, për të zvogëluar përqendrimin e baktereve në gojë, çdo do të përdorni pajisje antibakteriale për pastrimin e gojës. KS
 

Loverboy

мαи ωιтн α мιѕѕιои
Titulli: Sëmundjet e dhëmbëve dhe të mishit të dhëmbëve

Para ca diteve ndegjova nga nje mik i imi qe i kishte vdekur tezja, si rezultat i nje dhembi. I eshte prishur, pastaj infektuar a ku ta di une si shkon kjo procedure, dhe se fundi kishte marre nje semundje ne zemer, krejt si pasoje e prishjes se dhembit.
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Titulli: Sëmundjet e dhëmbëve dhe të mishit të dhëmbëve

Nuk ishte septicemi? Pra nga infeksioni i dhembet, i eshte bere qelb...qelbi iken ne ane te gjakut ne tere trupin..dhe nqs nuk nderhyet me mjekim...vdes
 

Loverboy

мαи ωιтн α мιѕѕιои
Titulli: Sëmundjet e dhëmbëve dhe të mishit të dhëmbëve

Nuk di sweety, s'kam njohuri rreth ketyre gjerave fatkeqesisht :) Por e di nje gje, dhembet jane bukuria e njeriut, ashtu me duket >)
 
Top