Shkencëtarët kanë gjetur ujë dhe lëndë organike në sipërfaqen e një asteroidi

Empire

Antarë i Respektuar
Shkencëtarët kanë gjetur ujë dhe lëndë organike në sipërfaqen e një mostre asteroidi të mbledhur nga sistemi diellor - hera e parë që një material i tillë është gjetur në një asteroid.

Mostra, e cila ishte vetëm një kokërr e vetme, erdhi nga asteroidi ‘Itokawa’ nga misioni i parë Hayabusa i Agjencisë Hapësinore Ajrore të Japonisë (Jaxa) në 2010.

https___www.unilad.co.uk_wp-content_uploads_2021_03_JAPAN-ASTEROID.jpg

Ai tregon si ujin ashtu edhe lëndën organike që nuk vijnë nga një botë e huaj, por nga vetë asteroidi. Studiuesit nga Royal Holloway, Universiteti i Londrës, sugjerojnë që asteroidi kishte evoluar për miliarda vjet duke përfshirë materialin e lëngshëm dhe organik në të njëjtën mënyrë që bën Toka.

Asteroidi ka përballuar nxehtësinë ekstreme, dehidratimin dhe copëtimin, por ka arritur të formohet dhe rehidrohet duke përdorur materialin që ka marrë. Studimi tregon gjithashtu se asteroidët e tipit S - të cilët janë më të zakonshmit që vijnë në Tokë - mund të përmbajnë përbërësit e papërpunuar të jetës.
Kjo mund të rishkruajë njohuritë tona për historinë e jetës në Tokë, e cila më parë u përqendrua në asteroide të tipit C të pasura me karbon.

"Misioni Hayabusa ishte një anije kozmike robotike e zhvilluar nga Agjencia Hapësinore Japoneze për të kthyer mostrat nga një asteroid i vogël afër Tokës me emrin Itokawa, për analiza të hollësishme në laboratorët në Tokë", Dr Queenie Chan nga Departamenti i Shkencave në Royal Holloway, tha ne nje deklarate.

“Pasi u studiua në detaje të mëdha nga një ekip ndërkombëtar studiuesish, analiza jonë e një kokrre të vetme, me nofkën 'Amazon', ka ruajtur lëndën organike primitive (të pa ngrohur) dhe të përpunuar (të nxehtë) brenda dhjetë mikronëve (një të mijtën e një centimetri) të distancës.

“Lënda organike që është nxehur tregon se asteroidi ishte ngrohur në mbi 600 gradë celcius në të kaluarën. Prania e lëndës organike të pa ngrohur shumë afër saj, do të thotë që rënia primitive mbërriti në sipërfaqen e Itokawa pasi asteroidi ishte ftohur ”.

αρχείο λήψης.jpg


"Këto zbulime janë me të vërtetë emocionuese pasi ato zbulojnë detaje komplekse të historisë së një asteroidi dhe sesi rruga e tij e evolucionit është kaq e ngjashme me atë të Tokës prebiotike", shtoi Dr Chen.

Shpresohet që analiza e kësaj mostre të vendos bazat për një analizë më të hollësishme të mostrave të tjera. Misioni Hayabusa2 i Jaxa ktheu copa të asteroidit Ryugu vitin e kaluar, duke sjellë përsëri një pjesë të shkëmbit qiellor.


Në vitin 2019, mostrat nga asteroidi Bennu zbuluan se ai ishte në fakt më i vjetër nga sa mendonin shkencëtarët më parë, duke siguruar një pamje të re se si u zhvillua evolucioni i Sistemit Diellor.

Vëzhgimet e Bennu gjithashtu konfirmuan praninë e materialeve të përhapura dhe të bollshme të hidratuara, si dhe praninë e habitshme të gurëve të mëdhenj.
Hulumtimi i shkencëtarëve, i titulluar "Lëndë organike dhe ujë nga asteroidi Itokawa", u botua në revistën Scientific Reports
 
Top