Shkencëtarët krijojnë gjak artificial për të gjitha grupet e gjakut

Shkencëtarët krijojnë gjak artificial për të gjitha grupet e gjakut


1578819544504.png


Shkencëtarët japonezë në akademinë ushtarake kanë krijuar gjak artificial, i cili mund të përdoret nga kushdo, pavarësisht nga lloji i gjakut, dhe mund të ruhet deri në një vit në temperaturë normale.

Testet u bënë mbi lepujt dhe së shpejti do të kryhen edhe te njerëzit, sipas mediave ndërkombëtare.
Studiuesit në Kolegjin mbretëror në Londër kanë zhvilluar një sensor që monitoron efektin e antibiotikëve në një pacient me gjilpëra miniaturë.
Gjilpërat në miniaturë mund të kombinohen me një larmi enzimesh që përgjigjen ndaj llojeve të ndryshme të antibiotikëve.
Kjo qasje mund të çojë në optimizimin e administrimit të antibiotikëve dhe të zvogëlojë mundësinë e përhapjes së alergjisë në këto ilaçe.
Metodat ekzistuese të monitorimit të reagimit të pacientit ndaj antibiotikëve janë shumë më të ngadalta dhe bazohen në marrjen e mostrave të përsëritura të gjakut


Top Channel
 
Last edited by a moderator:
Po shyqyr se na e moren shpirtin ne grupit 0.
Edhe ne tel me kane marre kohet e fundit per te dhene gjak, por kam qene ketej.
Nuk i thua dot as jo...
 
Po shyqyr se na e moren shpirtin ne grupit 0.
Edhe ne tel me kane marre kohet e fundit per te dhene gjak, por kam qene ketej.
Nuk i thua dot as jo...
Po i thua dot "jo" ne momentin qe ke arritur ti kuoten e donacionit.... nevoj per gjake do kete tere kohen ama sasia jote e gjakut nuk eshte e ilimituar.
 
Po i thua dot "jo" ne momentin qe ke arritur ti kuoten e donacionit.... nevoj per gjake do kete tere kohen ama sasia jote e gjakut nuk eshte e ilimituar.
Une mund te jap dy here ne vit, jo me shume.
Nuk i thua dot jo kur mund te japesh, sepse kur eshte e pamundur as ata nuk te therrasin.
 
Japonez lepuj Londer antibiotike.

Mendo ca lajm i sigurt qenka ky i TCH me kete togfjalesh qe ska lidhje me njera tjetren :D
 
Disi edhe mua mu duk e pakuptimtë dhe e lexova sërish.
Besoj se TCh ka bërë përkthim të papërshtatshëm.
Atë që kuptoj unë është se krijimi i gjakut artificial është bërë në të njëjtin proces si antibiotikët e përshkruar më poshtë. Me fjalë tjera, mënyra se si evitohet alergjia ndaj antibiotikëve, ashtu evitohet edhe reagimi negativ ndaj rezusit dhe antigjenit.
 
Top