Shkencëtarët mahniten nga ajo që gjetën ne fund te detit

fund-detit.jpg


Rreth 160 kilometra larg Luizianës dhe Alabamas, shkencëtarët kanë kapur një kallamar gjigant në thellësitë e deteve amerikane.

Surpriza erdhi pas 120 orë regjistrim nën thellësinë e detit dhe njerëzit pas kësaj filluan të qajnë. “Ne ishim të gjithë të ngazëllyer, edhe pse po përpiqeshim të ndalonim, sepse duhej të siguroheshim se ishte ajo që besonim”, tha Edie Widder, themelues i Organizatës për Kërkimin dhe Mbrojtjen e Oqeanit.Ekipi ka shikuar pa pushim pamjet, për të thënë se me të vërtetë ishte një kallamar i ri gjigant.

Ekipi i ekspeditës i sponsorizuar nga NOAA ka mobilizuar sistemin e veçantë të kamerës Medusa, i cili, për shkak të LED-it, të veçantë të dritës që duket si një kandil fosforeshent, tërheq krijesat në thellësitë e oqeaneve – të cilat, sipas shkencëtarëve, janë mjaft të frikësuar nga tingujt dhe ndriçimi i automjeteve të zhytura me telekomandë, kështu që ato regjistrohen rrallë./topchannel
 
Top