Shkencëtarët zbulojnë se njerëzit e dinë kur janë të vdekur

Violetta

>> KS- AL. etnike <<
Shkencëtarët zbulojnë se njerëzit e dinë kur janë të vdekurMirë se vini në jetën pas vdekjes … për disa sekonda!
Shkencëtarët pretendojnë se kanë zbuluar që truri ende funksionon pas vdekjes, çka do të thotë që ju e dini se jeni të vdekur.


Shkencëtarët thonë se kanë zbuluar se për pak sekonda pas pushimit të zemrës, aktiviteti i trurit funksionon ende. Ekspertët thonë se kjo do të thotë që një pacient do të ishte plotësisht i vetëdijshëm për atë që po ndodhte me të, ndërsa ndërgjegjja e tyre vazhdon të punojë. Për një kohë të shkurtër pas vdekjes, personi është ‘i bllokuar’ brenda trupit të tij të vdekur, ndërsa truri ende funksionon.


Studimi i ri zbuloi se të mbijetuarit e sulmeve në zemër ishin të vetëdijshëm për atë që po ndodhte rreth tyre, ndërkohë që ata ishin klinikisht "të vdekur" para se të ‘ktheheshin në jetë’ dhe mund të përshkruanin se çfarë po ndodhte rreth tyre pasi zemrat e tyre ndalën rrahjen. Dëshmitë madje sugjerojnë se të vdekurit mund të jenë në gjendje të dëgjojnë njerëzit përreth që i shpallin të vdekur.


Dr. Sam Parnia dhe ekipi i tij nga Shkolla e Mjekësisë në Stony Brook University në Nju Jork, ekzaminuan vetëdijen pas vdekjes duke studiuar rastet e arresteve kardiake të zemrës në Evropë dhe SHBA. Ai tha se studimi gjeti se njerëzit shpesh ndryshojnë kur kanë pasur përvojën e "pas vdekjes" dhe bëhen më të gatshëm për të ndihmuar të tjerët.


Dr. Parina shtoi: Por ndryshe nga skenat në filmin "Flatliners", ku studentët e medias kryen eksperimente duke ringjallur veten pas ndaljes së zemrave, personi nuk kthehet në jetë me kujtime dhe vizion.” Në filmin e vitit 1990 me Kiefer Sutherland, Julia Roberts dhe Kevin Bacon si dhe një ri-bërje të tij me Ellen Page, doktorët janë të përhumbur nga vizionet nga e kaluara e tyre. Por Dr Parnia tha se kur një person është ringjallur ai nuk kthehet me një "zgjerim magjik" të kujtimeve të tij.Dr Parnia i tha LiveScience:

Ata do të përshkruajnë duke shikuar mjekët dhe infermieret që punojnë, ata do të përshkruajnë se kanë vetëdijen për biseda të plota, për gjërat vizuale që po ndodhnin, që përndryshe nuk do të njiheshin. Ajo [koha kur pacienti shpallet i vdekur] bazohet në momentin kur zemra ndalet, teknikisht, kështu fitoni kohën e vdekjes.


Mjekët shqiptojnë kohën e vdekjes kur zemra ndalet dhe kur kjo ndodh, funksioni i trurit ndalet "pothuajse menjëherë", por jo direkt.”
Por ai pohon se lëkura cerebrale e trurit, e njohur si ‘pjesa e të menduarit’, gjithashtu ngadalëson dhe shfaq plane të shndritshme, e kështu qelizat e trurit mund të jenë ende aktive pas ndërprerjes së zemrës.


Kryerja e CPR për dikë, zemra e të cilit është ndalur, do të dërgojë rreth 50 për qind të gjakut që i nevojitet trurit, gjë që Dr Parnia thotë është e mjaftueshme për të nisur funksionet e saj. Ai shtoi: Nëse keni arritur të riktheni rrahjet e zemrës, e cila është ajo që CPR përpiqet të bëjë, ju gradualisht do të filloni të merrni përsëri funksionimin e trurit. Sa më gjatë që të jeni duke bërë CPR, qelizat e trurit janë duke vdekur dhe e vetmja arsye që një person mund të kthehet në jetë është se truri vdes me një ritëm më të ngadaltë se sa zemra.


Tendenca e këtyre rikthimeve në jetë është se njerëzit kthehen me një transformim shumë pozitiv dhe është normale pasi vetëm kështu mund t’ja dinë vlerën jetës. Ata bëhen më altruistë, më të angazhuar për të ndihmuar të tjerët. Ata gjejnë një kuptim të ri në jetë pasi të kenë pasur një takim me vdekjen.” Studimi i tij po shqyrton çfarë ndodh me trurin pasi një person pëson arrest kardiak dhe për sa kohë ekzaktësisht vazhdon vetëdija pas vdekjes. Qëllimi i hulumtimit është të përmirësojë cilësinë e reaksionit dhe të parandalojë dëmtimet e trurit duke rikthyer zemrën.
 
Top