Shkrimi Ilir ne "kulturen e Vinçes"

fcbesia

Anëtar i Respektuar
These symbols have been found on many of the artefacts excavated from sites in south-east Europe, in particular from Vinča near Belgrade, but also in Greece, Bulgaria, Romania, eastern Hungary, Moldova, southern Ukraine and the former Yugoslavia. The artefacts date from between the 7th and 4th millennia BC and those decorated with these symbols are between 8,000 and 6,500 years old.

Some scholars believe that the Vinča symbols represent the earliest form of writing ever found, predating ancient Egyptian and Sumerian writing by thousands of years. Since the inscriptions are all short and appear on objects found in burial sites, and the language represented is not known, it is highly unlikely they will ever be deciphered.

Old European / Vinca writing

Artifaktet ilire të gjetura në Vinçë datojnë nga mijëvjeçari VII deri IV, ndërsa ato të shkruara me hieroglife dhe shenja datojnë nga 6000 deri 4500 p.e.s
Siç shihet ky shkrim është më i vjetër se shkrimi sumer dhe ai egjiptas.

Artifakte të tilla janë gjetur në Vinçë afër Beogradit, Greqi, Bullgari, Rumani, Panoni lindore, Moldavi, Ukrainë jugore.

Qendra ku lulëzoi dhe arriti zhvillimin kulmor kultura Vinçës shihet në këtë hartë:


kultura_vinC3A7a.gif

1. Swastika (kryqi gremç), simbol i ilirëve, si dhe shenja tjera të kultit të diellit, fakt i pakundërshtueshëm se ata që shkruanin me këto shkronja ishin paraardhësit e pellazgëve/ilirëve të mëvonshëm.
hieroglife20ilire.gif

2. Sistemi i numërimit, nga një deri në pesë me anë shenjash, që flet për një zhvillim jo të vogël të diturisë, në atë kohë.
shkrim20ilir.gif

Hieroglife tjera dhe një shenjë e përdorur si nuskë (amulet):

illyrian20hieroglyph.gif

amulet20ilir.png

Shtrirja e kulturës së Vinçës në Dardani Mysi dhe një pjesë të Panonisë.
Krahinat tjera nuk janë përfshirë, në hartë.


harta.jpg

Këtu shohim një figurë shpeze dhe dy figura kafshësh nga Vinça:

vinqa.jpg

vinqa2028129.jpg

Ja cfare shkruhet ketu:

Mbasi religjioni ilir i periudhës pararomake asht nji sektor ma pak i njohtun dhe pak i hulumtuem deri tash, simbolet e shumta diellore (kryqi gremç dhe rrathët koncentrikë), varëset e ndryshme në forma kuajsh të vegjël ... shpezësh të ujit si dhe antropomorfe, dokumentojnë nji mendim religjioz mjaft primitiv.Mbeturinat e këtij religjioni primitiv gjinden me shumicë edhe në epokën historike. P.sh. Maksimi i Tiritvërteton se Peonët e adhurojshin diellin, të paraqitun në formë rrethi.

Nga vepra "Ilirët" e Aleksandër Stipqeviç.
 

Nostra_22

Anëtar i Nderuar
Afer Beogradit...lehte mund te thuash se ata kane pushtuar pikerisht truallin ku fshihen celsat dhe armet e gjuhes tone.

Jashtezakonisht interesante, sa i paditur paskam qene. Kjo teme do me sherbeje per nje studim me te mirefillte se shpejti.
Flm Fcbesia !
 

DEVIL HAND

Anëtar Aktiv
Shum intersant ky dokument ;)

Bravo fcbesia :)
 

orakulli

Anëtar i Respektuar
Numerimi ilir i ardhur ne gjuhen shqipe.Numri "1" sot na vjen ne versionin me te ndertueshem llogjikisht qe eshte forma "nji"Kjo forme eshte anathoinogram(bashkim)i :1."n" me zanoren "i",Ndersa simbol shkri or"I".Kuptimin e numrit "1" e mban pikerisht zanorja "I".Ky koncept simbol u kopjua nga romaket per te nxjere dhe simbolin qe eshte "1" i sotem.Eshte "I" te ciles i eshte shtuar nje element i thjeshte dallues nga "i" shkronje.Po keshtu dhe numri "dy" perbehet nga "d" percatuese pronesore dhe :y"."y" mbart kuptim e dyshit si bashkim dyelementesh me te thjeshta "I" ne nje kend te caktuar.Romaket shfrytezuar kombinacioni "D" me "Y" per te ndertuar simbolin qe kemi sot per "2".Ky simbol eshte figura e dyte "y" te tabela e numrave>Numri tre eshte i formuar nga bashkimi i drejtueses pronesore "T"+"RE"."RE" perben kuptimin e numrit tre te sotem dhe ai eshte bashkimi i numrit nji "I" me numrin dy "y" ne nje figure te vetme e cila eshte figura e trete pas "Y" ne tabelen e numrave..Bashkimi i dy figurave qe perben dhe shume matematikore"3" perben dhe simbolin "RE".
Kjo qe kam shkruajtur une ka vlera te jashtezakonshme per gjuhen shqipe.
 
Redaktimi i fundit:
Top