Shpërthimet e zjarrta të Vullkanit Etna shihen nga hapësira (foto satelitore)

Empire

Antarë i Respektuar
Mali Etna shpërthen, siç shihet nga hapësira më 18 shkurt 2021.

Mali Etna ka hedhur lavë në të gjithë Siçilinë për javë të tëra gjatë një serie shpërthimesh të kapura nga një mori satelitësh që orbitojnë Tokën.

Etna, vullkani më aktiv në të gjithë Evropën, ka qenë në një gjendje shpërthimi që nga viti 2011. Seria e fundit filloi në 16 Shkurt. Vullkani shpërtheu atë ditë, përsëri më 18 Shkurt dhe pastaj përsëri midis 20 dhe 23 Shkurt Gjatë këtyre shpërthimeve, burimet e lavës qëlluan lart në qiellin e natës, duke arritur 0.4 milje (0.7 kilometra) të larta në fillim të muajit dhe duke arritur 0.9 milje (1.5 km) mbi majën e vullkanit më vonë gjatë muajit.

Këto shpërthime më të fundit "ishin ndër më të dhunshmet në historinë e re të Kraterit Juglindor", tha Marco Neri, një vullkanolog ne Institutin Kombëtar të Gjeofizikës dhe Vullkanologjisë të Italisë, në një deklaratë të NASA.

Satelitët vëzhgues të tokës ishin të etur të kontrollonin tymin, hirin dhe lavën e hedhur nga vullkani. Më 18 shkurt, Imazhi Operacional i Tokës (OLI) në NASA-SH.B.A. Sateliti i Studimit Gjeologjik Landsat 8 këputi një pamje natyrale të vullkanit, i cili ishte i mbivendosur me të dhëna infra të kuqe për të treguar zonat e ngrohta (ose pikat ku ishte lava).

αρχείο λήψης.jpg

Në këtë imazh të marrë nga hapësira, ju mund të shihni malin Etna në Itali, një nga vullkanet më aktive në të gjithë botën, duke shpërthyer. Imazhi u kap më 18 shkurt nga misioni Copernicus Sentinel-2 i Agjencisë Evropiane të Hapësirës, i cili përbëhet nga dy satelitë të ndryshëm që vëzhgojnë Tokën, rreth orbitës. Vullkani shpërtheu dy herë brenda më pak se 48 orësh, duke hedhur hirin dhe duke derdhur laven, duke shpërthyer ne 16 shkurt dhe më pas përsëri 18 shkurt.
Gjithashtu më 18 shkurt, misioni i Agjencisë Hapësinore Evropiane Copernicus Sentinel-2, i cili përbëhet nga dy satelitë, vëzhgoi shpërthimin. Satelitët evropianë kapën një moment që, duke përdorur imazhe infra të kuqe, tregonte llavën në portokalli të kuqe dhe të kuqe.

αρχείο λήψης (1).jpg

Disa ditë më vonë, ndërsa Etna po shpërthente përsëri më 23 shkurt, sateliti NOAA-20 i Administratës Kombëtare të Oqeanit dhe Atmosferës së SHBA kapi një imazh me instrumentin e tij VIIRS (Visible Infrared Imaging Radiometer Suite) që thekson plumbat që vijnë nga vullkani.

Shiko fotografinë PIA13201_Etna_INSAR.mov

Ndërsa këto shpërthime të fundit ishin mbresëlënëse, ato shkaktuan dëmtime të mëdha në zonën përreth, sipas deklaratës së NASA. Hiri që vinte nga Etna mbylli përkohësisht Aeroportin e Catania dhe u depozitua në të gjithë Siçilinë, për shembull, dhe banorët vendas u desh të merreshin me rënien e hirit dhe shkëmbinjve.
 
Top