Shperthimi ndricues i nje ylli Neutroni

Empire

Antarë i Respektuar
Një teleskop i montuar në Stacionin Ndërkombëtar Hapësinor ka zbuluar një shpërthim me rreze X që vinte nga një goditje në sipërfaqen e mbetjeve të një ylli të shpërthyer.

WkkAXKi42B3KbLZDSaggDC-650-80.jpg

Më 20 gusht rreth orës 10:04 p.m. EDT (0204 GMT në 21 Gusht), teleskopi i Përbërjes së Brendshme të Yjeve të Neutronit të NASA-s, NACER, i cili është në stacionin hapësinor, zbuloi një rritje të papritur dhe ekstreme të rrezeve X. Shpërthimi i rrezeve me rreze X të vërejtur ndonjëherë nga NICER, ai zbuloi energji shumë të lart në 20 sekonda që është e barabartë me energjin që dielli ynë bën për rreth 10 ditë, sipas një deklarate nga NASA.

Shpërthimi erdhi nga objekti SAX J1808.4-3658, ose J1808, një pulsar (një lloj ylli neutron, ose mbetjet e një ylli që shpërtheu si një supernova në të kaluarën). Shpërthimi ekstra-i ndritshëm u krijua nga një ndezje termonukleare në sipërfaqen e këtij pulsari, sipas deklaratës."Kjo ishte e jashtëzakonshme", tha studiuesi kryesor Peter Bult, një astrofizikan në Qendrën e Fluturimeve Hapësinore të NASA-s në Maryland, në deklaratë. "Ne shohim një ndryshim dy-hapësh në shkëlqim, i cili mendojmë se është shkaktuar nga nxjerrja e shtresave të ndara nga sipërfaqja pulsare, dhe karakteristika të tjera që do të na ndihmojnë të deshifrojmë fizikën e këtyre ngjarjeve të fuqishme".

Kjo ngjarje , e vendosjes së shëndritjes, klasifikohet si një shpërthim rrezesh X, i cili është lloji më i zakonshëm; identifikohet nga një shkëlqim që shpesh rritet me shpejtësi, dhe pastaj ngadalë bie.

Me këtë vërejtje të NICER, shkencëtarët do të jenë në gjendje të përmirësojnë të kuptuarit e tyre për shpërthime të tilla ekstreme dhe të mësojnë më shumë rreth asaj që i shkakton ato në objekte të tilla si pulsari J1808.


Pulsarët shpesh rrotullohen me shpejtësi dhe lëshojnë rreze X nga pikat e nxehta në polet e tyre. J1808, që është rreth 11,000 vite dritë nga Toka në yjësinë e Shigjetarit, rrotullohet rreth 401 herë çdo sekondë.

Shpërthimi në sipërfaqen e këtij pulsari gjurmon përsëri në sistemin binar ku ndodhet, i cili përfshin një xhuxh kafe (një objekt shumë i madh për të qenë një planet dhe shumë i vogël për të qenë një yll). Gazi i hidrogjenit derdhet nga ky objekt në J1808, duke formuar një disk të akrementit rreth tij. Pas një periudhe kohe, ky gaz bëhet aq i dendur sa që disa prej tyre do të humbasin elektronet e tyre (ose jonizimin), gjë që e bën më të vështirë për këtë gaz, dhe për këtë arsye të lëvizë rreth pulsarit në këtë disk.

Bllokuar në këtë lëvizje të ngadaltë, ajo energji fillon të ndërtohet, nxehetësi , jonizim dhe krijon akoma më shumë këtë "energji të bllokuar", gjë që e bën edhe më të vështirë lëvizjen e gazit në disk. Përfundimisht, gazi në diskun e yllit do të spiralizohet derisa të bie përfundimisht mbi yllin pulsar. Hidrogjeni në form gazi bie në sipërfaqe, duke krijuar një "det" të një materiali të tillë. Në fund të këtij deti, temperaturat dhe presionet ekstreme i detyrojnë bërthamat e hidrogjenit të bashkohen dhe të formojnë bërthama të heliumit - proces i njohur si proces bërthamor.

"Heliumi vendoset dhe ndërton një shtresë të vetën. Pasi shtresa e heliumit është e thellë disa metra, kushtet lejojnë që bërthamat e heliumit të shkrihen në karbon. Pastaj heliumi shpërthen në mënyrë shpërthyese dhe lëshon një zjarr termonuklear në të gjithë sipërfaqen pulsare, "Zaven Arzoumanian, Goddard, zëvendës-hetuesi kryesor për NICER, tha në deklaratë.

Pasi filloi shpërthimi, shkëlqimi i plasaritjes u ngrit për vetëm një sekondë përpara se të rritej përsëri ngadale treguan të dhënat NICER. Ky ndryshim i shkurtër dhe ritmi u shkaktua nga një forcë e energjisë që shpërtheu në hapësirën e shtresës se hidrogjenit të pulsarit. Shtresa e heliumit të objektit u hodh në hapësirë tjetër, pasi plasja vazhdoi të rritet. Pasi shtresa e heliumit shpërtheu në hapësirë, shpejt kapërceu hidrogjenin dhe më pas u vendos përsëri në pulsar.

Pas këtij shpërthimi të egër, pulsari u ndriçua përsëri, por shkencëtarët ende nuk mund ta shpjegojnë këtë ndriçim përfundimtar.

Studiuesit i bën publike këto vëzhgime në një punim të botuar 23 tetor në The Astrophysical Journal Letters.

 

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Pse s`behet e kjo toka jone ne forme ylli,e te shperthej njehere ne ndricim?!
 

Empire

Antarë i Respektuar
Do behet pak me von
 

Empire

Antarë i Respektuar
Sapo u be :p Tek tema Beteja e nen Tokes
 
Top