Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Pe: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

Tremujori i 2

Java e 13 e shtatëzanisë
Si po rritet fëmija juajjava_13_7408.jpg
Mitra juaj tashmë është mjaftueshëm e madhe për ti treguar botës se ju jeni duke pritur një fëmijë, por fëmija është ende i vogël – afërsisht sa gjysma e madhësisë së një bananeje. Megjithatë, pavarësisht nga raportet e vogla të përmasave të saj, ju mund të shihni një bebe të formuar plotësisht me gjurmët unike të gishtërinjve nëse ju do të mund të shihni brenda barkut tuaj tani.
Zhvillimi i fetusit – java e 13 e shtatëzanisë13_jave_4006.jpg
Fetusi eshte tashme gati 6.7 cm i gjate nga maja e kokes deri ne fund te vitheve dhe peshon perafersisht 23 grame - sa nje gaforre mesatare.
Gjurmët unike të gishtërinjve të tij janë tashmë në vend. Dhe kur ju e shtypni butësisht stomakun tuaj e fëmija e ndjen këtë, fëmija juaj do të fillojë të lëvizë – që do të thotë se ai do të veprojë njësoj sikur po kërkon për një biberon.
Nëse fëmija që juve jeni duke pritur është vajzë, tashmë ajo ka rreth 2 milion vezë në vezoret e saj; ajo do të ketë vetëm një milion të tilla në kohën që do të lindë. Ajo do të ketë më pak vezë me rritjen e moshës së saj, dhe në moshën 17 vjeçare, numri do të ketë rënë në rreth 200,000 vezë.
Sa për ju, turbullimet mund të shtohen. Për shumë gra, efektet anësore të shtatzanisë së hershme - urinimi i shpeshtë, lodhja intensive, pështjellimet – fillojnë të pakësohen dikur gjatë tremujorit të dytë. Mitra juaj, tashmë është mjaftueshëm e madhe sa për ti treguar kureshtarëve të shumtë se ju jeni vërtet shtatëzënë. Edhe pse lindja juaj është ende me muaj larg, gjinjtë tuaj mund të fillojnë të prodhojnë “colostrum”, lëngun që do të ushqejë fëmijën tuaj gjatë ditëve të para deri sa t’ju vijë qumështi i gjirit.

Si po ndryshon jeta juaj13_9968.jpg
Ju jeni tashmë, zyrtarisht në tremujorin tuaj të dytë, mes muajit të katërt dhe të gjashtë të shtatëzanisë. Ky është një lajm mjaft i mirë për dy arsye. Së pari, rreziku juaj për një abort të mundshëm ka rënë në mënyrë dramatike, dhe së dyti, shumë gra shohin simptomat e shtatëzanisë së hershme, të tilla si sëmundjet e mëngjesit, këputjet - ju mund të dalloni fare qartë përmirësimet në libidon tuaj, ndërkohë që pështjellimet tuaja ulen ndërsa nivelet e energjisë tuaj rriten. Nëse ju filloni ta konsideroni si qetësuese ndjesinë e të qënit e sëmurë, si një shenjë se jeni në të vërtetë shtatzënë, ju mund të filloni të dyshoni nëse jeni ende shtatëzënë kur kjo simptomë e fuqishme të fillojë të zbehet.
Lindja juaj është ende me muaj larg, por gjintë tuaj mund të kenë nisur tashmë të prodhojnë “colostrum”, qumështi i parë i cili ushqen fëmijën tuaj ditët e para menjëherë pas lindjes, para se qumështi i gjirit të fillojë të rrjedhë. Edhe në qoftë se gjinjtë tuaj janë të vegjël, ju gjithsesi duhet të jeni në gjendje të ushqeni me gji, nëse dëshironi – në këtë rast, përmasat në të vërtetë nuk kanë rëndësi!

Fakte për tu marrë në konsideratë
Nese nuk ndiheni me si e semure, ju mund te filloni te ndiheni e pangopur. Përgatisni një pjatë me sallatë frutash ose një pjatë me perime dhe kështu ju do të keni gjithmonë rreth jush një ushqim të shëndetshëm kurdo që të keni nevojë për të.Java e 14 e shtatëzanisë
Si po rritet fëmija juajjava_14_1197.jpg
Flokët janë lajmi më i madh gjatë kësaj jave! Fëmijës tuaj janë duke i dalë shumë flokë, jo vetëm në kokë dhe në vetulla por në të gjithë trupin e tij. Ai është i mbuluar me një shtresë pushi shumë të hollë, të quajtur lanugo, i cili zakonisht zhduket para lindjes. Disa muskuj gjithashtu kanë filluar të punojnë tashmë. Këtë javë fëmija mund të kapë me dorë, mund të shohë, të rrudhë vetullat, të ngërdheshet dhe madje të thithë edhe gishtin e madh të dorës së tij.

Zhvillimi i fetusit – java e 14 e shtatëzanisë14_jave_5733.jpg
Nga maja e kokes deri ne fund te vitheve te tij, femija juaj eshte rreth 8 cm i gjate dhe peshon 40 gram. Trupi i tij është tani duke u rritur më shpejt se koka. Këtë javë, lëkura e tij e hollë si pergamenë fillon të mbulohet me lanugo (flokë shumë të hollë si push që zakonisht zhduken para lindjes). Megjithëse vetullat e tij po fillojnë të rriten dhe flokët në majë të kokës kanë filluar të mbijnë, këta flokë mund të ndryshojnë si në cilësi ashtu edhe në ngjyrë pas lindjes.
Tashmë, fetusi mund të shtrëngojë me dorë, mund të shohë, të rrudhë vetullat, dhe të ngërdheshet. Ai madje mund të jetë në gjendje të thithë gishtin e tij të madh të dorës. Studiuesit besojnë se këto lëvizje dhe lëvizje të tjera korrespondojnë me zhvillimin e impulseve të trurit.
Nëse ju ende nuk keni lënë një takim për testin e serumit maternal (i njohur njëkohësisht edhe si testi i trefishtë ose triple test), ju mund ta bëni një gjë të tillë tani. Testi ju jep më shumë informacion për fëmijën tuaj, dhe ekzaminon për sindromën Down apo edhe defekte të tjera të lindjes. Gjithashtu, mjeku juaj obstetër mund tu rekomandojë një amniocentezë midis javës së 15-18 të shtatëzanisë për femrat mbi 35 vjeç, dhe për ato që kanë një historik të lindjes me difekte. Nëse jeni mbi 35 vjeç, hidhini një sy artikullit tonë se si e ndikon mosha shtatëzaninë.

Si po ndryshon jeta juaj14_1158.jpg
Ndoshta ju tashmë po ndiheni më të kthjellëta e më të gjalla se gjatë tre muajve të parë dhe i keni hedhur pas krahëve simptomat e hershme të shtatëzanisë. Disa gra pa fat mund të konstatojnë se vazhdojnë të kenë pështjellime, kështu që nëse ju vazhdoni të jeni ende shumë sëmurë, kontaktoni me mjekun tuaj ose maminë për këshilla. Shumica e femrave i konsiderojnë tre muajt e dytë si fazën më të lehtë të shtatëzanisë pasi gjumi juaj është i shëndetshëm dhe barku juaj nuk është aq i madh sa të pengojë lëvizjet tuaja. Bëni maksimumin tuaj gjatë këtyre muajve të mesëm për tu kënaqur me veprimtari të tilla si notihttp://bebaime.com/udhetimi/deti-dhe-shtatezena, ecjet në ajër të pastër dhe aerobi me impakt të ulët.
Kjo është gjithashtu një kohë e mirë për të renditur disa mënyra praktike veprimi me partnerin tuaj, duke diskutuar mbi lejen tuaj të lindjes dhe duke menduar mbi kujdesin e nevojshëm për foshnjën tuaj, nëqoftëse keni ndërmend të ktheheni në punë pas lindjes. Zbuloni se ç’do të thotë të qënit një prind i punësuar. Bisedoni me prindër të tjerë në punën tuaj ose mundohuni të kontaktoni me organizata të kësaj fushe për këshilla dhe mbështetje.
Nëse jeni të vetme (pa partner), kjo është gjithashtu një kohë e mirë për të rekrutuar mbështetje. Ju mund ti kërkoni mamisë tuaj seanca të posaçme në lidhje me periudhën para lindjes, nëqoftëse ndiheni të ndrojtura për të ndjekur klasat e çifteve, apo për të kontaktuar me organizata që punojnë me grupe me prindër të vetëm.
Java e 15 e shtatëzanisë
Si po rritet fëmija juajjava_15_7609.jpg
Fëmija juaj është ende mjaft i vogël sa juve mund ta mbani atë në pëllëmbë të dorës. E re për fëmijën gjatë kësaj jave – ndjeshmëri të lehta dhe në ndonjë rast të keq lemzë, një shenjë paralajmëruese e frymëmarrjes. Ju nuk mund ta dëgjoni atë, sepse sistemi i foshnjës është i mbushur me lëngje në vend të ajrit, por mos u habisni nëse ju do të mund ta ndjeni atë më vonë.

Zhvillimi i fetusit – Java e 15 e shtatëzanisë15_jave_5763.jpg
Ju mund të mos e dini se kur ndodh kjo gjë, por shpesh foshnjën tuaj të vogël e zë lemza, të cilën bebet e perfeksionojnë përpara frymëmarrjes. Foshnjet nuk lëshojnë asnjë tingull sepse trakeja e tyre është e mbushur me lëngje në vend të ajrit.
Edhe pse ju ndoshta keni shtuar në peshë nga 2,2 - 4,5 kilogram, embrioni peshon vetëm rreth 70 gram. Permasat e tij jane gati 9.1 cm i gjate, nga maja e kokes deri ne fund te vitheve te tij.Këmbët e tij tashmë janë duke u rritur më shumë se krahët, thonjtë janë plotësisht të formuar dhe të gjitha nyjet dhe gjymtyrët mund të lëvizin. Tashmë, juve jeni në gjendje të dalloni edhe seksin e fëmijës tuaj nëpërmjet ultratingullit, pasi organet gjenitale të jashtme tashmë janë mjaftueshëm të zhvilluara dhe teknika e ultratingullit mund tu tregojë nëse fëmija juaj do të jetë një djalë apo një vajzë.
Nëqoftëse ideja e të pasurit një fëmijë ju duket ende e largët, asgjë nuk e bën këtë ndjenjë më të vërtetë sesa ndjesia e lëvizjes së parë të fëmijës tuaj. Shumica e nënave të ardhshme e dallojnë këtë lëvizje (të quajtur e shpejtë) midis javës së 16 dhe asaj të 20. Nëse ju keni qenë shtatëzënë edhe më parë, ju do ti ndjeni këto gjëra edhe më herët. Atë çka juve mund ta konsideroni fillimisht si një gjëmim në stomak, mund të jetë bebi juaj duke bërë disa rrokullisje për së prapthi. Mbani shënim kohën në të cilën ju për herë të parë keni filluar të ndjeni fëmijën tuaj, dhe tregojini për këtë mamisë tuaj në vizitën tuaj të ardhshme. Kjo fazë e mesme e shtatëzanisë është një kohë mjaft e mirë për të filluar ushtrimet.

Si po ndryshon jeta juaj15_1620.jpg
Një nga momentet më emocionuese të shtatëzanisë është kur ndjeni lëvizjet e fëmijës tuaj. Shumica e grave e ndjejnë këtë lëvizje “të shpejtë”, siç është quajtur, midis javës së 16 dhe asaj të 20. Ju mund të ndjeni këto tundje të para si një vibrim të ulët në stomakun tuaj. Pasi ta keni kuptuar se në fakt ky është fëmija juaj duke bërë rrokullisje, mbani shënim këtë për t’ja treguar mamisë tuaj gjatë vizitës tuaj të ardhshme. Disa femra i ndjejnë lëvizjet e fëmijëve të tyre më vonë ose më rrallë se të tjerat kështu që nuk ka nevojë për t'u shqetësuar, nëse nuk e keni ndjerë ende fëmijën tuaj duke lëvizur.
Pak a shumë tani juve do t’ju rekomandohet të bëni një test prenatal për të ekzaminuar defektet e lindjes. Testi i ekzaminimit të trefishtë i cili mat nivelin e alpha-fetoproteinave (AFP) midis të tjerash, përgjithësisht kryhet mes javës së 15 dhe asaj të 20. Pyesni maminë tuaj se cilin test do të mund të bëni pasi disa janë më të kufizuar se të tjerët. Amniocenteza nuk është test rutinë, por shpesh rekomandohet të bëhet për femrat mbi 35 vjechttp://bebaime.com/shendeti/shtatezania-gjate-moshes-20-30-40-vjecare#723 si dhe për ato që kanë një histori të lindjes me defekte. Zakonisht ai kryhet mes javës së 15 dhe të 20 të shtatzanisë. Këshilluesit gjenetikë, mund t’ju shpjegojnë në mënyrë të plotë pasojat e këtyre testeve për anomalitë kromozomike.
Sistemi juaj imunitar është disi më i dobët kur ju jeni shtatëzënë kështu që ju mund të keni vënë re se keni pasur më shumë kollë dhe ftohje se sa do të kishit zakonisht. Megjithëse këto janë të lodhshme e të mërzitshme, ato nuk e cënojnë fëmijën tuaj. Infeksione të tjera që ju mund të hasni gjatë kohës që jeni shtatëzënë të tilla si lia e dhenve apo rubeola, mund të shkaktojnë probleme për fëmijën tuaj ende të palindur, në varësi të fazës së shtatëzanisë kur kjo sëmundje ju zë - por mundësitë më të mëdha janë që ju ti keni kaluar këto sëmundje në fëmijërinë tuaj, ose, në rastin e rubeoles, të jeni vaksinuar kundër saj, kështu që ju do të keni gjithsesi imunitet. Herpesi nuk e dëmton fëmijën tuaj, por ju duhet të shmangni gratë e tjera shtatëzëna - zbuloni përse.

Fakte për tu marrë në konsideratëhttp://bebaime.com/ushqimi-i-drejte-dhe-pesha/dehidrimi-gjate-shtatezanise
Ju duhet një pauzë? Pse të mos kaloni një fundjavë në një llixhë.
Java e 16 e shtatëzanisë
Si po rritet fëmija juajjava_16_5012.jpg
Fëmija juaj është përafërsisht sa madhësia e një dardhe këtë javë. Disa nga sistemet më të përparuara të trupit janë duke punuar tashmë, duke përfshirë qarkullimin gjakut si dhe të traktit urinar. Fëmija juaj gjithashtu mund të nisë të luajë me kordonin e kërthizës tashmë.

Zhvillimi i fetusit – java e 16 e shtatëzanisë16_jave_9594.jpg
Femija juaj eshte tani sa madhesia e nje avokadoje, rreth 10 cm i gjate nga maja e kokes deri ne fund te vitheve dhe peshon perafersisht 100 gram. Gjatë tre javëve të ardhshme ai do të ketë një rritje shumë të madhe, duke e dyfishuar peshën e tij dhe duke shtuar centimetra në gjatësinë e tij.
Si brenda ashtu edhe jashtë mitrës, foshnjat janë krijesa lozonjare. Fëmija juaj, mund të ketë zbuluar tashmë lodrën e tij të parë - kordonin e kërthizës – me të cilin ai do të gëzohet duke e kapur apo tërhequr. Ndonjëherë, ai madje mund ta shtrëngojë atë aq fort sa të pakësojë sasinë e oksigjenit që kalon përmes tij, por mos u bëni merak - ai nuk do ta mbajë atë aq gjatë sa për të dëmtuar vetveten. Sistemi i qarkullimit të gjakut dhe trakti urinar, janë duke punuar në mënyrë të plotë, dhe fëmija është duke thithur e duke nxjerrë lëngun amniotik përmes mushkërive të tij.
Ndonjëherë, kur lëvizni papritur, ju mund të ndjeni një dhimbje të lehtë në brinjët tuaja. Ligamentet në çdo anë të mitrës tuaj si dhe muret e legenit shtrihen më tepër me rritjen e fëmijës tuaj. ثshtë normale të ndjeni disa dhimbje, por nëse këto dhimbje vazhdojnë për disa ditë ose shtohen, konsultohuni me maminë tuaj.

Si po ndryshon jeta juaj16_7794.jpg
Ju me siguri deri tani keni shtuar të paktën 2.2kg madje ndoshta deri në 4/5 kg. Mitra juaj po vazhdon të rritet dhe ju mund të ndjeni brejtje të shkaktuara nga tendosja e ligamenteve në abdomenin tuaj. Këto dhimbje janë zakonisht të përkohshme por mitra juaj e rritur do t’ju shkaktojë shumë dhimbje në shpinë - ndiqni këshillat tona për mbrojtjen e shpinës tuaj në mënyrë që të shmangni dhimbjen e saj.
Shumë çifte shqetësohen se si do të jetë lindja dhe se si ata do të përballen me të qënit prindër të rinj - kjo është e gjitha normale. Provoni të bisedoni me çifte që kanë fëmijë rreth asaj se si ata janë ndjerë në këtë fazë dhe lexoni më tepër se çfarë ndodh gjatë lindjes. Mund t’ju ndihmojë nëse lexoni disa histori lindjesh, në mënyrë që të dini se çfarë të prisni.
Kjo është një kohë e mirë për të përgatitur një fundjavë të shkurtër nëse koha dhe paratë ju premtojnë. Udhëtimi në mes të tremujorit rekomandohet shpesh, sepse ju përgjithësisht i keni kaluar ndjesitë e shtatëzanisë së hershme me pështjellimet dhe lodhjen dhe ende nuk jeni aq të avancuara sa që madhësia apo lindja e parakohshme të përbëjë një problem. Nëse ju tashmë jeni duke rezervuar një udhëtim me avion, gjatë shtatëzanisë sigurohuni se kompania juaj e fluturimit do t’ju lejojë të udhëtoni në atë fazë. Përndryshe ndiqni këshillat tona mbi udhëtimet pa shqetësime gjatë shtatëzanisë dhe kënaquni në udhëtimin tuaj.

Fakte për tu marrë në konsideratë
Hani një ushqim të shëndetshëm çdo ditë. Provoni patatet e pjekura dhe të freskëta, një sandwich të mirë me miell të pasitur, apo fasule – të gjitha llojet e fibrave –dhe mos harroni te pini shume uje.http://bebaime.com/ushqimi-i-drejte-dhe-pesha/konsumimi-ujit-ne-shtatezani
Ende nuk keni patur dëshirë për diçka? Zbuloni se cilat dëshira janë më të zakonshme.
A jeni mërzitur nga mpirjet e këmbëve? Zbuloni se çfarë mund t’ju ndihmojë.
Cilat janë simptomat e shtatzanisë që ju kurrë nuk duhet të neglizhoni?/ Beba ime
 

Attachments

 • java_13_7408.jpg
  java_13_7408.jpg
  22.5 KB · Shikime: 0
 • 16_7794.jpg
  16_7794.jpg
  22 KB · Shikime: 0
 • 13_jave_4006.jpg
  13_jave_4006.jpg
  19.4 KB · Shikime: 0
 • 13_9968.jpg
  13_9968.jpg
  22 KB · Shikime: 0
 • java_14_1197.jpg
  java_14_1197.jpg
  22.5 KB · Shikime: 0
 • 14_jave_5733.jpg
  14_jave_5733.jpg
  22.1 KB · Shikime: 0
 • 14_1158.jpg
  14_1158.jpg
  22 KB · Shikime: 0
 • java_15_7609.jpg
  java_15_7609.jpg
  23 KB · Shikime: 0
 • 15_jave_5763.jpg
  15_jave_5763.jpg
  19 KB · Shikime: 0
 • 15_1620.jpg
  15_1620.jpg
  12.1 KB · Shikime: 0
 • java_16_5012.jpg
  java_16_5012.jpg
  23.3 KB · Shikime: 0
 • 16_jave_9594.jpg
  16_jave_9594.jpg
  22.3 KB · Shikime: 0

Arfenilla

Themelues i Forumit
Themelues
Titulli: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

shum keshilla ta mirpritura dhe mese te dobishem per gjith femrat, thx Swet per matrialin qe paske sjell
 

Karamele Zana

Anëtar i Nderuar
Pe: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

Zizina, nuk e kisha idene per ekzistencen e kesaj faqeje... Me pelqeu shume :)
 

eGo0sTyle

System Engineer
Pe: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

Kom pa dhe lindje live edhe kam ra 8 kile nenpeshe nga ajo qe pashe.... kshu me shkronja eshte teper interesante ta dish...
po sec behet ne fund bo bo bo me mire mos e kujtoj...
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Pe: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

Java e 17 e shtatëzanisë


Si po rritet fëmija juaj

java_17_3825.jpg
Gjërat janë me të vërtetë duke lëvizur tashmë. Këtë javë, sytë e fëmijës tuaj shikojnë përpara në vend që të shikojnë anash, veshët e tij janë pothuajse në vendin e tyre përfundimtar, dhe kërci i tij i cili më pas do bëhet dhe skeleti i tij, është duke filluar të forcohet si kockë.

Zhvillimi i fetusit – java e 17 e shtatëzanisë

17_jave_5784.jpg
Femija juaj eshte tashme gati 11 cm, dhe peshon rreth 140 gr. Skeleti i tij është kryesisht kërc, i cili më vonë do të forcohet. Një substancë mbrojtëse që quhet mielin fillon të mbështjellë ngadalë palcën e kurrizit.

Me ndihmën e një stetoskopi të veçantë, tani ju mund të dëgjoni të rrahurat e zemrës së fëmijës tuaj. Nuk ka pothuajse asgjë më inkurajuese dhe emocionuese se dëgjimi i rrahjeve të zemrës së fëmijës tuaj. Në ditët kur jeni të shqetësuar rreth asaj se si është duke përparuar shtatëzania juaj, të dëgjuarit e rrahjeve të zemrës së fëmijës tuaj, ju lë të kuptoni se fëmija juaj është duke u rritur e duke u zhvilluar. Në kohët kur ju kaplon mërzitja dhe ndiheni sikur do të jeni shtatzënë përgjithmonë, ajo mund të jetë një kujtim i këndshëm se çfarë do të vijë në fund të 40 javë pritjeje.
Mitra juaj e rritur, tashmë e ka ndryshuar qendrën e gravitetit të saj dhe ndoshta ju ndiheni jo në ekuilibër të plotë. Kini kujdes dhe vishni këpucë me taka të ulëta. Keni vështirësi për të gjetur rehat kur bini në shtrat? Konsultoni këshillat tona për gjumin në tremujorin e dytë.
Nëse ende nuk e keni bërë një amniocentezë dhe planifikoni ta bëni, kjo javë është një kohë e përshtatshme për ta bërë. Një përfitim: Ju do të mund të shikoni gjatë fëmijën tuaj nëpërmjet skanerit ultrasound që përdoret gjatë kësaj procedure.

Si po ndryshon jeta juaj

17_7272.jpg
Ato që janë nëna për herë të parë, në këtë kohë fillojnë të ndjejnë lëvizjet e fëmijëve të tyre. Shumë gra raportojnë se ndjesitë e para të tyre janë si dridhje ose si fluturat në stomak. Fatkeqësisht, partneri juaj nuk do të jetë në gjendje për të ndarë me ju këto momente emocionuese pasi goditjet e vërteta nuk do të fillojnë edhe për një muaj apo diçka më shumë.
Ndërkohë që trupi juaj vazhdon të zgjerohet, juve mund të ndiheni më pak tërheqëse. Merrni pak kohë për tu mësuar e për tu ndjerë mirë me trupin tuaj që do të ndryshojë edhe në javët në vazhdim. Edhe nëse ju nuk ndjeheni tërheqëse, partneri juaj ndoshta ende ju konsideron joshëse – disa burra e konsiderojnë rrumbullakësinë që shtatëzania ju jep grave si mjaft tërheqëse. Marrëdhëniet seksuale janë ende të sigurta deri sa t’ju plasin ujërat, me kusht që të mos ketë arsye mjekësore që ti ndalojnë ato, të tilla si gjakderdhja. Disa femra raportojnë se libido e tyre rritet gjatë shtatëzanisë, ndërkohë që disa të tjera i largohen të bërit dashuri – është diçka krejt normale në të dyja rastet. Në rast se keni vështirësi në gjetjen e një pozicioni të përshtatshëm, atëherë ndiqni këshillat tona.
Ju gjithashtu mund të vëreni se areola, zona e errët rreth thithkës së gjoksit tuaj, po zgjerohet me zmadhimin e gjinjve tuaj. Ky është një efekt anësor i parrezikshëm i shtatzanisë, por kjo mund të vazhdojë të zgjasë edhe për 12 muaj pas lindjes. Ju mund të vëreni gjithashtu edhe ndryshime të tjera të lëkurës si p.sh maska e shtatëzanisë, të cilat do të zhduken pas lindjes.

Fakte për tu marrë në konsideratë

ثshtë një ide e mirë që të bisedoni me partnerin tuaj rreth financave familjare, para se fëmija të lindë. Ai do të ndihet i çliruar, në rast se ka qënë i shqetësuar në lidhje me këtë fakt. Lexoni më shumë rreth këshillave për një baba që të kursejë.
Mundohuni të hani ushqime sa më të shëndetshme në mënyrë që të furnizoheni me elementët ushqyes që janë të nevojshëm për rritjen e fëmijës tuaj.
اfarë është testi i tolerancës së glukozës dhe pse mund t’ju duhet të bëni një të tillë?
اfarë duhet të bëni në rast se mendoni se puna juaj po ndikon në shëndetin tuaj.
Pse është e zakonshme që gjatë shtatzanisë ti keni shpesh hundët e zëna, dhe çfarë duhet të bëni në rast se ajo zhvillohet deri në sinozit.


Java e 18 e shtatëzanisë


Si po rritet fëmija juaj

java_18_725.jpg
Këtë javë, ju zyrtarisht filloni muajin e pestë të shtatëzanisë tuaj. Fëmija juaj mund të ketë arritur 15 cm nga maja e kokës deri në fund të vitheve të tij, dhe ai mund të ndjejë e të dëgjojë tashmë. Pa dyshim në këtë moment ai dëgjon vetëm rrahjet e zemrës tuaj dhe rrjedhjen e sistemit tuaj tretës, por së shpejti ai do të jetë në gjendje për të dëgjuar zhurmat jashtë mitrës dhe të identifikojë zërin tuaj.

Zhvillimi i fetusit – java e 18 e shtatëzanisë

18_jave_6529.jpg Femija juaj eshte afersisht 12 cm dhe peshon reth 190 gr. Kraharori i tij lëviz poshtë e lart si për të imituar procesin e frymëmarrjes, megjithëse ai nuk është duke marrë ajër në këtë kohë, por vetëm lëngun amniotik.

Një skaner ultrasound në mes të shtatëzanisë, shpesh bëhet diku në tremujorin e dytë (zakonisht mes javës së 18 dhe 22) për të vlerësuar rritjen dhe zhvillimin e fetusit, për të ekzaminuar për defekte të mundshme të lindjes, për të kontrolluar placentën dhe kordonin umbelikal, si dhe për të përcaktuar nëse mosha e shtatzanisë është e saktë. Gjatë këtij skani, ju mund të shihni fëmijën tuaj të shkelmojë, të përkulet, të zgjatet, apo të thithë gishtin e madh të dorës së tij. Merreni partnerin tuaj me vete, dhe pavarësisht faktit nëse ai mundet të vijë ose jo me ju, sigurohuni që të keni fotografi të fëmijës në pozicione të ndryshme.
Nëse juve prisni një vajzë, vagina, mitra dhe tubat fallopiane të saj janë tashmë në vend. Nëse po prisni një djalë, organet e tij gjenitale janë të dallueshëm dhe të qartë. Nëse ju jeni duke pritur më shumë se një fëmijë, shikoni seksionin tonë mbi binjakë apo më shumë.

Si po ndryshon jeta juaj

18_2394.jpg
Ju jeni vetëm një javë larg nga gjysma e udhës tuaj. Kujdesi për shtatëzaninë tuaj tashmë është shumë më i qetë se më parë, kështu që juve do të takoheni më rrallë me mjekun apo maminë tuaj, veç ndonjë rasti kur do të keni nevojë për vëmendje të veçantë. Por mos i përtypni gjërat e vetme në rast se ndiheni ankthioze. Kapitulli ynë mbi pyetjet e bëra më shpesh për kujdesin para lindjes, komplikacionet e shtatëzanisë, si dhe procesin e lindjes, mund t’ju qetësojnë disi, por megjithatë mos hezitoni të kontaktoni maminë tuaj nëse jeni ende e shqetësuar.
Megjithatë, në javët e ardhshme ndoshta ju do të bëni një skaner për anomalitë, për të kontrolluar gjithë organet e fëmijës tuaj. Të parit e fëmijës brenda jush, apo duke gjuajtur me shkelm e duke u rrotulluar, është diçka shumë emocionuese, kështu që merreni partnerin tuaj me vete nëse mundeni. Nëse shtatëzania juaj nuk ka probleme, kjo mund të jetë mundësia juaj e fundit për të patur një foto për albumin e fëmijës tuaj. Megjithatë, në një përqindje mjaft të vogël të rasteve, skaneri shfaq probleme të shtatzanisë. Nëse kjo ndodh me ju dhe ju dëshironi të flisni në lidhje me faktin nëse do ta vazhdoni më tej shtatëzaninë tuaj, ju mund të kontaktoni rezultatet dhe zgjedhjet para lindjes në kapitullin Organizatat A – Z.
Veshjet e mëdha dhe komode janë të detyruara tashmë. Merrni një palë këpucë të reja gjithashtu me një numër më të madh, këmbët tuaja do të bymehen bashkë me trupin tuaj, dhe zgjidhini me një takë të ulët për stabilitetin tuaj ndërkohë që barku juaj vazhdon të rritet.

Fakte për tu marrë në konsideratë

Kalcium !Juve ju duhet më shumë nga ky mineral si dhe vitaminë D për të ndihmuar fëmijën tuaj që të zhvillojë dhëmbë dhe kocka të forta.

Ndiqni këshillat tona për burimet e këtyre ushqyesve thelbësor.

Java e 19 e shtatëzanisë


Si po rritet fëmija juaj

java_19_4516.jpg
Urime - ju keni arritur tashmë në gjysmën e udhës tuaj. Kjo është një kohë vendimtare për zhvillimin e fushave ndijore të fëmijës tuaj që do të ndodhë në disa fusha të specializuara të trurit. Nëse fëmija juaj është një vajzë, ajo tashmë ka 6 milion vezë në vezoret e saj...ky numër do të zvogëlohet në 1 milion në kohën kur ajo të lindë.

Zhvillimi i fetusit – java e 19 e shtatëzanisë

19_jave_8104.jpg
Ju jeni në gjysmë të rrugës! Pjesa e sipërme e mitrës tuaj tashmë arrin lartësinë e kërthizës tuaj dhe do të rritet me 1 cm çdo javë. Permasat e fetusit jane reth 14.2 cm dhe reth 240 gr.

Fetusi tashmë ka filluar të gelltisë lëngun amniotik, dhe veshkat e tij vazhdojnë të prodhojnë urinë. Gjithashtu kanë filluar të mbijnë flokët mbi lëkurën e kokës së tij.
Zhvillimi ndijor arrin kulmin e zhvillimit të tij gjatë kësaj jave. Qelizat nervore që i shërbejnë secilës ndjesi - shijimit, nuhatjes, dëgjimit, shikimit, dhe prekjes - tani janë duke u zhvilluar në fushat e tyre të specializuara të trurit. Prodhimi i qelizave nervore ngadalësohet dhe qelizat nervore ekzistuese rriten dhe krijojnë lidhje më komplekse. Nëse jeni duke pritur një vajzë, ajo tashmë ka përafërsisht 6 milion vezë në vezoret e saj. Në kohën kur ajo të lindë, ajo do të ketë rreth një milion të tilla.
Ju mund të keni ndjerë tashmë goditjet dhe rrotullimet e fëmijës tuaj. Ndonjëherë, ju mund të keni vënë re se ai ka qënë kaq i lëvizshëm sa që ju nuk keni mundur të flini. Dhjetë javët e ardhshme, do të jenë më aktivet për fëmijën tuaj, deri në kohën kur mitra juaj të jetë e mbushur. Nga dy, ju së shpejti do të bëheni tre, që do të thotë shumë ndryshime, kështu që hidhini një sy seksionit tonë mbi seksin dhe marrëdhëniet.

Si po ndryshon jeta juaj

19_6879.jpg
Mitra juaj është rritur shumë brenda barkut tuaj – pjesa e sipërme e saj tashmë ndoshta arrin deri në lartësinë e kërthizës tuaj. Tani e tutje ajo do të rritet me rreth një cm në çdo javë. Ju gjithashtu mund të ndjeni disa dhimbje në pjesën e poshtme të barkut tuaj. Nuk ka asgjë për t'u alarmuar rreth kësaj – është thjesht tërheqja e muskujve dhe ligamenteve tuaj që mbajnë mitrën tuaj.
Shumica e grave shtatzëna ndihen të shqetësuara për faktin se ato nuk do të jenë në gjendje të përballojnë dhimbjet e lindjes. Disa femra preferojnë lindjen cezariane ( lindje me operacion) për të shmangur krejtësisht këtë problem, por kjo nuk është domosdoshmërisht një ide e mirë pasi rreziqet e lindjes çezariane janë shumë më të larta se ato të lindjes normale dhe gjithsesi aty do të ketë dhimbje, edhe pse pas lindjes. Ekzistojnë shumë forma efektive për qetësimin e dhimbjeve të lindjes në repartet e maternitetit. Ju mund të provoni fillimisht disa metoda natyrale për lehtësimin e dhimbjeve, siç është për shembull lindja në pishinat e lindjes, të cilat mund të ndihmojnë gratë të përballojnë dhimbjet e lindjes pa përdorur asnjë ilaç. Sa më shumë mënyra të tilla të zbuloni, aq më shumë në kontroll dhe aq më pak të shqetësuara do të ndiheni.

Kur jeni shtatzënë, gjumi i qetë e i mirë mund të jetë i vështirë, veçanërisht nëse keni urth apo dispepsi (mostretje). Nëse ndodh kjo gjë, atëherë ushqimi do të jetë gjëja e fundit në mendjen tuaj, por disa gra shtatzëna zgjohen gjatë natës të uritura dhe duhet të hanë patjetër diçka para se të kthehen për të fjetur. Një tjetër shkak i ndërprerjes së gjumit tuaj gjatë natës, mund të jetë bërryli i partnerit tuaj që ju prek anash, sepse shtatzania mund të shkaktojë kongjestionin (ngjeshjen) e hundës tuaj, gjë që rezulton në gërrhitje. Ndiqni këshillat tona për një gjumë të mirë gjatë natës.

Fakte për tu marrë në konsideratë

Hani banane! Ato janë një burim i shkëlqyer i vitaminës B, mjaft e rëndësishme për sistemin nervor të fëmijës tuaj. Ndiqni këshillat tona për marrjen e sa më shumë frutave dhe perimeve në dietën tuaj.
Lexoni apo këndoni për fëmijën tuaj, tani ai mund t’ju dëgjojë. Kjo është një mënyrë e mirë për babain që edhe ai të përfshihet në shtatëzani.
Përcaktoni detajet e pushimit tuaj të lindjes me shefin tuaj.
Java e 20 e shtatëzanisë


Si po rritet fëmija juaj

java_20_2733.jpg
Fёmija juaj ёshtё duke shtuar nё peshё tani dhe ёshtё kthyer nё njё gjё tё vogёl rrёshqitёse – njё substancё e bardhё rrёshqitёse e quajtur vernix caseosa vesh gjithё trupin e fёmijёs nё mёnyrё qё tё mbrojё lёkurёn e tij gjatё mbytjes sё gjatё nё lёngun amniotik. Disa bebe janё ende tё mbuluara me kёtё substancё kur lindin.

Zhvillimi i fetusit – java e 20 e shtatëzanisë

20_jave_3339.jpg
Femija ka rreth 16.5 cm duke fituar ne peshe ne menyre te qendrueshme.
Njё veshje yndyrore e bardhё, substancё e quajtur vernix caseosa, fillon tё mbulojё fёmijёn tuaj dhe mbron lёkurёn e tij gjatё zhytjes sё gjatё nё lёngun amniotik. Ajo ndihmon gjithashtu pёr tё lehtёsuar lindjen. Fёmija juaj po gёlltit mё shumё gjatё kёsaj jave, dhe kjo ёshtё njё praktikё e mirё pёr sistemin tretёs tё tij. Pasi fёmija merr lёngun amniotik, trupi i tij pёrthith ujin e ndodhur nё kёtё lёng dhe e depoziton pjesёn tjetёr nё zorrёn e trashё.

Ju mund tё ndiqni njё klasё pёr gratё shtatëzёna nёse ende nuk e keni bёrё diҫka tё tillё. Pavarёsisht nёse ju do tё bёheni prind pёr herё tё parё apo nёse doni thjesht tё rifreskoni njohuritё tuaja tё marra mё parё, ju gjithsesi do tё mund tё pёrfitoni nga njё klasё e tillё e strukturuar. Pa marrё parasysh se ҫfarё filozofie ka pas saj, njё klasё e tillё mund t’ju ndihmojё ju tё merrni masat e duhura pёr procesin e lindjes. Ju duhet tё planifikoni qё nё javёn e 37 ta keni pёrfunuar kёtё klasё, pasi koha e pritjes konsiderohet e plotё dhe lindja juaj mund tё ndodhё nё ҫdo kohё.
Jini mjaft vigjilente pёr tё marrё sa mё shumё hekur nё organizёm pёrmes ushqimit. Ndёr tё tjera, ky element i shёrben fёmijёs tuaj pёr prodhimin e qelizave tё kuqe tё gjakut. Nё fakt, ёshtё pothuajse e pamundur qё ju tё merrni shumё hekur nga ushqimi, pa ngrёnё shumё. Ushqimet e pasura me hekur janё, mishi i kuq pa dhjamё, pula, peshku, thjerrёzat, spinaqi, dhe drithёrat e pasura me hekur.


Si po ndryshon jeta juaj

20_9937.jpg
Nuk ngopeni me frymё? Shumica e femrave fillojnё tё kenё vёshtirёsi nё frymёmarrje e tё kenё njё frymёmarrje tё rёnduar. Vёshtirёsi tё vogla nё frymёmarrjen tuaj janё krejt normale dhe ato mund tё pёrkeqёsohen disi nё momentet kur mitra juaj zgjerohet duke shtyrё mushkёritё tuaja. Megjithatё, konsultoni maminё tuaj nёse kjo situatё rёndohet shumё. Githashtu, sigurohuni qё jeni duke marrё mjaftueshёm hekur. Fёmija juaj ka nevojё pёr tё, pёr prodhimin e qelizave tё kuqe tё gjakut, ndёr tё tjera. Ёshtё gati e pamundur pёr tё marrё shumё hekur nga ushqimi, nёse nuk hani shumё. Ushqimet qё janё tё pasura me hekur pёrfshijnё, mishin e kuq pa dhjamё, pulёn, peshkun, thjerrёzat, spinaqin dhe drithёrat e pasura me hekur. Megjithatё mos merrni suplemente (vitamina) shtesё, nёse ato nuk janё tё pёrshkruara nga mjeku juaj.
Edhe pse ndonjeherё shtatëzania mund tё duket si performanca e njё gruaje tё vetme, ajo nuk duht tё jetё e tillё. Nё rast se partneri juaj do tё jetё prezent gjatё lindjes tuaj, atij do ti duhet tё mёsojё se si mund tё ndihmojё dhe se si mund ti komunikojё profesionistёve dёshirat tuaja.

Fakte për tu marrë në konsideratë

Do tё ktheheni nё punё, do tё qёndroni nё shtёpi, apo do tё punoni me kohё të pjesshme pas lindjes. Bёni plane elastike qё ju japin mundёsinё tё ndryshoni mendimin tuaj.

Java e 21 e shtatëzanisë


Si po rritet fëmija juaj

java_21_1509.jpg

Fëmija juaj mund të ketë shkuar tashmë rreth 27cm nga koka deri te thembra. Vetullat dhe qepallat e syve të tij tashmë janë zhvilluar plotësisht, dhe thonjtë e tij tashmë mbulojnë gishtërinjtë e tij. Kini kujdes se çfarë flisni këtej e tutje, sepse ka shumë mundësi që fëmija juaj t’ju dëgjojë. Ju mund të komunikoni me të duke biseduar, duke kënduar (përdorni tekstet e ninullave tona nëse nuk dini të tilla) ose provoni të lexoni me zë të lartë. Disa studime sugjerojnë se një i porsalindur do të thithë më energjikisht kur ju e ushqeni, nëse ju i lexoni një libër të cilin ai e ka dëgjuar gjatë kohës që ka qënë në mitër. Zgjidhni një prej librave klasikë për fëmijë, hidhini një sy seksionit tonë mbi preferencat e prindërve, ose përdorni një prej librave tuaj – çfarëdo që të preferoni.

Zhvillimi i fetusit – java e 21 e shtatëzanisë

21_jave_9880.jpg Femija peshon afersisht 360gr.Deri më tani gjatësia e fëmijës tuaj është matur nga maja e kokës deri në fund të vitheve, por që këtej e tutje ajo do të matet nga maja e kokës deri në thembër. Dhe prej majës së kokës deri në thembër, fëmija juaj është afërsisht 27 centimetra i gjatë. Vetullat dhe qepallat e syve tashmë janë zhvilluar plotësisht, dhe thonjtë e tij mbulojnë gishtërinjtë e tij.

Fëmija juaj mund të dëgjojë tashmë bisedat që ju beni. Nëqoftëse ju flisni, lexoni, ose këndoni, jini i sigurtë se fëmija ju dëgjon. Disa studime kanë gjetur se të sapolindurit do të thithin me më shumë forcë kur ushqehen, nëse ju i lexoni diçka që ata e kanë dëgjuar gjatë kohës që kanë qënë në mitër. Nëse doni ta provoni këtë, zgjidhni një libër dhe lexojeni atë me zë të lartë. Bëjeni këtë gjë vazhdimisht gjatë kohës që fëmija është në bark. Për një kohë të gjatë pas lindjes, ky libër mund të jetë i preferuari i fëmijës tuaj para se ta zërë gjumi.
Me siguri juve po ndiheni mjaft komode këto ditë. Në fakt, kjo është periudha më e kënaqshme gjatë shtatëzanisë. Ju nuk jeni ende shumë të mëdha, dhe dhimbjet e zakonshme të lidhura me shtatëzaninë si të përzierat, urinimi i shpeshtë, dhe lodhja, në masën më të madhe janë zhdukur. Qetësohuni dhe kënaquni ndërkohë që e keni këtë mundësi. Tremujori i tretë është vetëm një hap larg, dhe bashkë me të do të vinë edhe disa parehati të vogla deri në lindjen e fëmijës që është pothuajse në fund të kohës së tij.

Si po ndryshon jeta juaj

21_562.jpg
ثshtë e vështirë të jeni e këndshme kur jeni shtatëzënë, kështu që mos u habisni nëse e shikoni veten se jeni bërë pa takt këto ditë. Ju po mbani një peshë më të madhe, qëndra e gravitetit tuaj ka ndryshuar me rritjen e mitrës tuaj, dhe gishtat, shputat, dhe kyçet e tjera janë duke u liruar tashmë, në sajë të efektit të hormoneve të shtatzanisë. Mundohuni të shikoni se ku kaloni, dhe nëse ende nuk e keni bërë diçka të tillë, mos i përdorni më takat e larta. Ato e vështirësojnë mbajtjen e ekuilibrit tuaj dhe mund të shkaktojnë dhimbje shpine.
Juve mund t’ju rrijë në mendje dhe t’ju shqetësojë fakti se sa peshë do të keni shtuar deri në fund të shtatëzanisë tuaj. Mjekët janë shumë më të qetë përsa i përket shtimit në peshë gjatë shtatzanisë tani. Mbani të njëjtin qëndrim dhe qetësohuni. është mirë që të mos shqetësoheni për të humbur peshën menjëherë pas lindjes, pasi trupit tuaj mund ti duhen nga disa muaj deri në një vit për të rifituar vlerat ushqyese të përdorura gjatë shtatëzanisë.
Megjithatë, konsultohuni me maminë tuaj në rast se pesha juaj vazhdon të rritet. Ajo do t’ju kontrollojë për të parë nëse mitra juaj është në përmasat e duhura në raport me të dhënat tuaja. Nëse jeni më e madhe se të dhënat tuaja, ekzaminime të mëtejshme mund të kryhen për të zbuluar shkaqet.

Fakte për tu marrë në konsideratë

Jeni duke pritur një djalë apo nje vajzë? Juve do ta mësoni këtë vetëm nëse do të bëni një test ultrasound ose një test diagnostikimi. Megjithatë rrëfimet tona mitike, mund t’ju japin disa shenja – nëse besoni në to!/Beba ime
 

Attachments

 • 20_9937.jpg
  20_9937.jpg
  13 KB · Shikime: 0
 • 20_jave_3339.jpg
  20_jave_3339.jpg
  14.1 KB · Shikime: 0
 • java_20_2733.jpg
  java_20_2733.jpg
  23 KB · Shikime: 0
 • 19_6879.jpg
  19_6879.jpg
  13.4 KB · Shikime: 0
 • 19_jave_8104.jpg
  19_jave_8104.jpg
  17 KB · Shikime: 0
 • java_19_4516.jpg
  java_19_4516.jpg
  21.9 KB · Shikime: 0
 • 18_2394.jpg
  18_2394.jpg
  14.1 KB · Shikime: 0
 • 18_jave_6529.jpg
  18_jave_6529.jpg
  18.2 KB · Shikime: 0
 • java_18_725.jpg
  java_18_725.jpg
  21.5 KB · Shikime: 0
 • 17_7272.jpg
  17_7272.jpg
  24 KB · Shikime: 0
 • 17_jave_5784.jpg
  17_jave_5784.jpg
  24.9 KB · Shikime: 0
 • java_17_3825.jpg
  java_17_3825.jpg
  23 KB · Shikime: 0
 • java_21_1509.jpg
  java_21_1509.jpg
  22.5 KB · Shikime: 0
 • 21_jave_9880.jpg
  21_jave_9880.jpg
  17.4 KB · Shikime: 0
 • 21_562.jpg
  21_562.jpg
  13 KB · Shikime: 0

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Pe: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

Java e 22 e shtatëzanisë


Si po rritet fëmija juaj

java_22_3168.jpg
Fëmija juaj tani duket si një i porsalindur në miniaturë. Buzët e tij janë bërë më të dallueshme dhe sytë e tij janë zhvilluar, edhe pse irisit ende i mungon pigmenti, ndërkohë që vetullat dhe qepallat e tij janë në vend. Pankreasi i tij, i domosdoshëm për prodhimin e hormoneve, është duke u zhvilluar në mënyrë të qëndrueshme dhe shenjat e para të dhëmbëve janë duke u shfaqur tashmë. Para se ju ta dini një gjë të tillë, fëmija juaj do t’ju buzëqeshë.

Zhvillimi i fetusit – java e 22 e shtatëzanisë

22_jave_9496.jpg Femija ka tani pothuajse gjysem kile/430 gr dhe eshte i gjate reth 28 cm. Ai ngjan si një i porsalindur edhe pse në një version më të vogël duke qënë se yndyrnat e tij ende nuk kanë nisur të zhvillohen. Edhe pse ai është duke u bërë më i rëndë çdo ditë, lëkura e tij është ende e rrudhur sepse fëmija ka nevojë për të fituar më shumë në peshë. Buzët janë të dallueshme dhe sytë janë te formuar tashmë, edhe pse irisit (pjesa me ngjyrë e syve) ende i mungon pigmenti. Pankreasi, që është thelbësor në prodhimin e hormoneve, është duke u zhvilluar në mënyrë të qëndrueshme.

Edhe pse kaq herët, shenjat e para të dhëmbëve kanë filluar të shfaqen në formën e sytheve nën mishrat e dhëmbëve. Para se ju ta dini këtë, fëmija juaj do të lindë, dhe shumë shpejt pas kësaj, dhëmbi i parë do të nisë të dalë.
Ju keni fituar ndoshta rreth 5,4 deri 6,8 kilogram. Duke filluar që tani, ju do të filloni të shtoni në peshë në një mënyrë më të qëndrueshme, mesatarisht rreth 225 gram në çdo javë. Ju mund të dëshironi shumë disa ushqime të caktuara dhe mund të vëreni një rritje të shkarkimeve vaginale (por jo të përgjakshme). Të dyja këto janë një pjesë normale e të qënit shtatëzënë.

Si po ndryshon jeta juaj

22_5790.jpg
Në këtë pikë, ju do të konstatoni një shtim në peshë më të qëndrueshëm rreth 225g çdo javë. Ju gjithashtu mund të konstatoni se keni një rritje të oreksit tuaj. Nuk ka problem nëse herë pas here hani ndonjë akullore, por përpiquni të gjeni zëvendësues të shëndetshëm në rast se vazhdimisht dëshironi të hani ushqime pa vlera.
Ndonjëherë është e vështirë, për të parashikuar për një kohë të gjatë pas lindjes, por është e rëndësishme dhe me vlerë nëse mund të mësoni më shumë rreth foshnjave para se të keni tuajin. Për shembull, ju mund të habiteni me faktin se si duket një i porsalindur ose mund t’ju duhet kurs çerdheje për të ndërruar pelenat. Merrni partnerin tuaj dhe bëni testin tonë gazmor.
Ju mund të keni vënë re disa ndryshime në pjesën tuaj të poshtme. ثshtë e zakonshme që gjatë shtatëzanisë të ketë një rritje të shkarkimeve vaginale si rezultat i rritjes së rrjedhjes së gjakut në atë pjesë të trupit. Një tjetër efekt anësor i shtatëzanisë është nevoja e shpeshtë për të shkuar në WC, por mos harroni se në këtë kohë ju jeni edhe më të ndjeshme ndaj infeksioneve të rrugëve të traktit urinar – konsultoni mjekun apo maminë tuaj nëse dyshoni për cistit. Ju gjithashtu mund të përjetoni gjakderdhje nga mbrapa, veçanërisht nëse keni hemorroide.


Fakte për tu marrë në konsideratë

Kjo është një kohë e mirë për të marrë një pushim të shkurtër – jo leje vjetore, por gjithsesi për të pushuar për disa ditë.Java e 23 e shtatëzanisë


Si po rritet fëmija juaj

java_23_512.jpg
Gjatësia e fëmijës tuaj tani është përafërsisht 29 cm nga maja e kokës deri te thembra. Enët e gjakut në mushkëritë e tij janë duke u zhvilluar për tu përgatitur për frymëmarrjen dhe fëmija tani gëlltit rregullisht, ndonëse ai nuk do të kapërdijë ende asnjë kafshatë deri pas lindjes.

Zhvillimi i fetusit – java e 23 e shtatëzanisë

23_jave_2595.jpg
Femija eshte rreth 500 gram dhe 29 cm.
Dëgjimi i tij është përforcuar mjaft mirë tashmë dhe ai mund të kuptojë në një version të shtrembëruar zërin tuaj, rrahjen e zemrës tuaj dhe zhurmat në stomakun tuaj. Zhurmat e larta që shpesh dëgjohen në mitër, të tilla si lehjet e një qeni aty afër, apo zhurma e një fshese me korent nuk e mërzisin fëmijën tuaj kur ai i dëgjon ato jashtë mitrës.

Disa studime tregojnë se fëmijët e palindur ende, preferojnë muzikën klasike.
Përveç progresit të dëgjimit të fëmijës tuaj, mushkëritë e tij janë duke u zhvilluar për t'u përgatitur për frymëmarrjen. Ai tashmë ka nisur të gëlltisë megjithëse normalisht ai ende nuk do të kalojë kafshatën e tij të parë (të quajtur meconium) deri pas lindjes.
Nëse fëmija juaj do të lindte tani, ai do të kishte shanse shumë të vogla për të mbijetuar (rreth 16 %) me kujdesin e duhur. اdo ditë në bark përbën një diferencë të madhe në këtë fazë. Nëse fëmija do të lindte në javën e 24, shanset e tij për të mbijetuar do të rriteshin në 44 %.
Për sa ju përket juve, ndoshta mund të ndiheni të plogështa tani që qëndra e gravitetit ka ndryshuar. Mishrat e dhëmbëve tuaj mund të rrjedhin gjak kur ju jeni duke larë dhëmbët tuaj dhe kërthiza juaj, dikur e vogël, tani duket sikur ka dalë jashtë. Mos u shqetësoni. Ajo do të kthehet në pozicionin e mëparshëm, shumë shpejt pas lindjes.
Muajt e mesëm janë një kohë mjaft e mirë për të bërë një pushim të shkurtër.

Si po ndryshon jeta juaj

23_5198.jpg
Ju mund të vëreni gjakderdhje, kur jeni duke larë dhëmbët tuaj me furçë – një ankesë e zakonshme e shtatëzanisë kjo (së bashku me gjakderdhjen nga hundët). Hormonet e shtatëzanisë mund ti enjtin dhe ti irritojnë mishrat e dhëmbëve tuaj, gjë që shpie në gjakderdhje të shpeshta, sidomos kur të lani dhëmbët tuaj. اfarë duhet të bëni? Lajini rregullisht dhëmbët me furçë dhe pe për pastrimin e tyre, por duke i fërkuar butë, dhe njëkohësisht ndiqni sugjerimet tona si mund të ndihmoni veten. Megjithëse ju mund të dëshironi të shmangni shqetësimet për mishrat e dhëmbëve tuaj, është vendimtare që gjatë shtatëzanisë të praktikoni një higjenë të mirë dentare në mënyrë që të shmangni sëmundjet e mishrave.
Shumica e femrave nuk lënë shumë takime para lindjes, kështu që mundohuni të merrni me vete edhe partnerin tuaj kur të keni një të tillë. Ai do të ketë mundësi jo vetëm që të dëgjojë vetë se si janë duke shkuar gjërat, por edhe të marrë përgjigje për pyetje të ndryshme që mund të ketë. Nëse nuk keni një partner ose partneri juaj do të jetë larg jush kur ju të lindni, ju mund të shihni mundësinë që të keni një asistent apo një mami për t’ju ndjekur gjatë lindjes. Asistentët janë me mjaft eksperiencë në mbështetjen e grave gjatë lindjes dhe mund t’ju japin besimin për të cilin keni nevojë gjatë asaj kohe.

Fakte për tu marrë në konsideratë

Diskutoni mbi të drejtën tuaj për lejen e lindjes dhe pagesën që ju takon me punëdhënësin tuaj nëse ende nuk e keni bërë diçka të tillë.
A do të marrë edhe partneri juaj leje nga puna për lindjen? Nëse po, edhe ai duhet të diskutojë për këtë gjatë kësaj jave.
Ju mund të filloni të planifikoni apo të rinovoni dhomën e foshnjes tuaj, edhe pse fëmija do të flerë me ju në fillim. Për të qënë plotësisht të sigurtë, pyesni dikë tjetër për të lyer dhomën, dhe ndiqni këshillat tona mbi dhomat e sigurta të fëmijëve.Java e 24 e shtatëzanisë


Si po rritet fëmija juaj

java_24_9455.jpg

Fëmija juaj po rritet në mënyrë të qëndrueshme, duke fituar rreth 99g që prej javës së kaluar. Lëkura e tij është e hollë dhe e brishtë, por trupi i tij është duke u mbushur dhe duke marrë gjithnjë e më shumë hapësirë në mitrën tuaj. Ai mund të jetë gjithashtu duke zhvilluar një dobësi për ëmbëlsirat. Sythat e shijimit tani janë formuar, dhe besojeni ose jo, sigurimi i diçkaje të ëmbël është gjithçka për të. Arritja tjetër madhështore e fëmijës tuaj në këtë fazë të shtatëzanisë është fakti se tani ai mund të mbijetojë, me kujdes të posaçëm, në qoftë se ai lind para kohe (prematur) – ndryshe i njohur edhe si te bërit 'i shëndetshëm'.

Zhvillimi i fetusit – java e 24 e shtatëzanisë

24_jave_9510.jpg
Fetusi juaj tani peshon më shumë se 600 gram. Edhe pse ai ka ende pak yndyrë në trupin e tij dhe lëkura është ende e hollë dhe e brishtë, trupi i tij tani është i rregullt. Truri i tij tani po rritet me shpejtësi dhe ai po filon të zërë hapësirat në mitrën tuaj. Gjatesia eshte reth 30 cm nga maja e kokes deri tek thembra. Nëse ju do të lindnit në këtë kohë, obstetërit dhe mamitë do të bënin çdo përpjekje për të ndaluar përparimin e lindjes së parakohshme, për të bërë të mundur që fëmija të vazhdojë të maturohet.

Ju mund të vini re zbehje, vija të kuqe apo kafe të quajtura ndryshe 'striae', ose shenja të tërheqjes së lëkurës tuaj në bark, legen, apo gjoks. Kremërat e përdorur nuk do të mund ti heqin ato, ndërkohë që përdorimi i sytjenave të përshtatshme mund të ndihmojë për të parandaluar ose minimizuar ato në gjinjtë tuaj. Ato janë shumë të zakonshme në këtë fazë të shtatzanisë - rreth 90 % e grave do ti kenë ato. Pasi të keni lindur, pigmentet e kuqe apo kafe në pjesët e tërhequra të lëkurës zhduken gradualisht dhe vijat bëhen me një ngjyrë më të hapur se lëkura përreth.
Gjithashtu, edhe sytë tuaj mund të bëhen të ndjeshëm ndaj dritës dhe ju mund ti ndjeni si me rërë dhe të thatë. Kjo është një simptomë normale e shtatzanisë e njohur si 'syri i thatë'. Për të lehtësuar parehatinë tuaj, përdorni solucion që provokon 'lotë artificial' në mënyrë që të shtoni lagështinë.
Dieta e shëndetshme vazhdon të jetë e rëndësishme në këtë fazë të shtatëzanisë, kështu që vizitoni kapitullin tonë për të ushqyerit e mirë në javët 25 – 28.

Si po ndryshon jeta juaj

24_3887.jpg
Ju mund të keni vija të kuqe të zbehta, të njohura ndryshe edhe si “striae”, ose shenja të tërheqjes së lëkurës tuaj në bark, vithe dhe gjoks. Shumë gra kanë kruarje në lëkurën e tyre pasi hormonet e shtatzanisë mund ta bëjnë lëkurën tuaj më të thatë dhe shtrirjet me një bark të fryrë nuk do ju ndihmojnë. Lyerja me kremëra të ndryshëm mund t’ju bëjë të ndiheni më rehat dhe të ndihmojë në zbutjen e kruajtjes por ajo nuk mund të zhdukë shenjat e tërheqjes së lëkurës tuaj dhe as ti parandalojë ato. Shenjat e tërheqjes së lëkurës janë tipike në këtë fazë të shtatëzanisë dhe do të zbehen në shenja gati të bardha pas lindjes.
Ju gjithashtu mund të konstatoni se sytë tuaj bëhen më të ndjeshëm ndaj dritës dhe ju duken si me rërë e të thatë – kjo është një simptomë normale e shtatëzanisë e njohur edhe si “syri i thatë”. Për të lehtësuar parehatinë tuaj, ju mund të përdorni një solucion që provokon lotë artificial në mënyrë që të shtoni lagështinë, të cilin mund ta gjeni në farmaci. Për probleme të tjera të tilla si dhimbja e kokës, ngërçet, apo dhimbja e shpinës, konsultoni sugjerimet tona për shërime në mënyrë natyrale.

Fakte për tu marrë në konsideratë

Jeni të interesuar për përdorimin e terapive plotësuese të lindjes? Shikoni Institutin e Mjekësisë Plotësuese në Organizatat nga A – Z.
Nëse ende nuk e keni bërë këtë gjë, shkruajini punëdhënësit tuaj për ti deklaruar se jeni shtatëzënë dhe se keni ndërmend të nisni lejen e lindjes. Për këtë do t’ju duhet i bashkangjitur edhe formulari i plotësuar nga mjeku apo mamia juaj. Lodhja që keni ndjerë gjatë tre muajve të parë mund të fillojë të vijë përsëri, kështu që merreni lehtë.Java e 25 e shtatëzanisë


Si po rritet fëmija juaj

java_25_1040.jpg
Fëmija juaj tani ka filluar të bëjë disa lëvizje të frymëmarrjes edhe pse në mushkëritë e tij nuk ka ende ajër. Por fushat e ndijimit të tij tashmë janë duke u zhvilluar me shpejtësi. Në javën e 26, skanet e trurit të fetusit tregojnë se foshnjet i përgjigjen prekjes, dhe nëse ju lëshoni një dritë mbi barkun tuaj, fëmija juaj do të kthejë kokën, për të cilën studiuesit thonë se tregon që nervat optike janë duke funksionuar.

Zhvillimi i fetusit – java e 25 e shtatëzanisë

25_jave_4544.jpgFemija peshon rreth 660 gr dhe eshte afersisht 35 cm.
Ai fillon të bëjë lëvizje të frymëmarrjes, edhe pse në mushkërite e tij nuk ka ende ajër. Në javën e 26, skanet e trurit të fetusit tregojnë se ai i përgjigjet prekjes. Nëse ju lëshoni një dritë mbi barkun tuaj, fëmija juaj do të kthejë kokën e tij, gjë që sipas studiuesve tregon se nervat optike të tij tashmë punojnë.

Në çdo vizitë para lindjes, mjeku ose mamia juaj do të masë tensionin tuaj dhe do t’ju bëjë analizat e urinës. Në këtë mënyrë, kushte të caktuara të lidhura me shtatëzaninë të tilla si pre-eklampsia dhe diabeti mund të zbulohen dhe të trajtohen.
Gishtat, kyçet e duarve si dhe duart tuaja mund t’ju dhembin dhe t’ju mpihen. Damarët e kyçit tuaj zgjerohen prej presionit të vazhdueshëm ashtu si dhe shumë inde të tjera të trupit tuaj. Nervat që kalojnë nëpër këto damarë ngushtohen duke krijuar presion i cili shkakton dhimbje ose djegie. Mund t’ju ndihmojë nëse shtrëngoni diçka rreth dorës tuaj apo nëse merrni shumë vitaminë B6. Bisedoni me maminë apo mjekun tuaj rreth mënyrave të tjera për të përballuar këtë dhimbje. Zbuloni më tepër rreth metodave natyrale për kurimin e gishtave që ju dhembin apo ju mpihen.

Si po ndryshon jeta juaj

25_5143.jpg
Gjumi juaj mund të mos jetë shumë i qetë këto kohë, aq më tepër nëse shikoni ëndrra të frikshme. Këto janë normale, sepse kur ju jeni në gjumë, e pandërgjegjshmja juaj së bashku me frikërat dhe shqetësimet tuaja rreth shtatzanisë dhe të qënit nënë, bëhet aktive. Gjithashtu edhe barku juaj i rritur tashmë, mund t’ju krijojë vështirësi në gjetjen e një pozicioni të rehatshëm për të fjetur. Rekomandohet që ju të mësoheni te flini anash dhe jo me shpine– ndiqni këshillat tona për përdorimin e jastëkëve.
Shumica e grave shtatzëna shqetësohen nëse ato do të jenë në gjendje që ta lindin fëmijën e tyre nga vagina – një shqetësim krejtësisht i natyrshëm ky, veçanërisht në qoftë se ky është fëmija juaj i parë. Merrni zemër, ka disa pozicione të shkëlqyera për të lindur që mund ti provoni, të cilat jo vetëm që do të ndihmojnë zverkun tuaj të zgjerohet gjatë kontraktimeve, por në të njëjtën kohë do të nxisin fëmijën tuaj që të levizë poshtë kanalit të lindjes kur të vijë koha. Përdorimi i këtyre pozicioneve së bashku me teknikat e lindjes të tilla si frymëmarrja, masazhi, apo mënyrat natyrale të lehtësimit të dhimbjeve, do të rrisin mjaft mundësitë tuaja për të patur një lindje normale.

Fakte për tu marrë në konsideratë

Cili është dallimi mes një qendre të lindjes dhe një materniteti?/Beba ime
 

Attachments

 • 23_jave_2595.jpg
  23_jave_2595.jpg
  23.4 KB · Shikime: 0
 • 23_5198.jpg
  23_5198.jpg
  13.9 KB · Shikime: 0
 • java_24_9455.jpg
  java_24_9455.jpg
  20.8 KB · Shikime: 0
 • 24_jave_9510.jpg
  24_jave_9510.jpg
  21.2 KB · Shikime: 0
 • 24_3887.jpg
  24_3887.jpg
  13.7 KB · Shikime: 0
 • java_23_512.jpg
  java_23_512.jpg
  23.9 KB · Shikime: 0
 • 22_5790.jpg
  22_5790.jpg
  12.9 KB · Shikime: 0
 • 22_jave_9496.jpg
  22_jave_9496.jpg
  23.8 KB · Shikime: 0
 • java_22_3168.jpg
  java_22_3168.jpg
  23.2 KB · Shikime: 0
 • java_25_1040.jpg
  java_25_1040.jpg
  22 KB · Shikime: 0
 • 25_jave_4544.jpg
  25_jave_4544.jpg
  22.6 KB · Shikime: 0
 • 25_5143.jpg
  25_5143.jpg
  13.5 KB · Shikime: 0

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Titulli: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

[h=2]Java e 26 e shtatëzanisë[/h]Si po rritet fëmija juajjava_26_8695.jpg
Fëmija juaj në këtë javë ka një gjatësi prej 36 cm. Nëse do të kishit mundësi ta shihnit këtë javë, do të mund të dallonit një shfaqje të lehtë të ngjyrës së syve të tij (blu, kafe,jeshil, lajthi), të cilët fillojnë ti hapin në këtë periudhë. Ai i përgjigjet tingujve ose zërave në mënyrë gjithmonë e më të vazhdueshme deri në fund të muajit të shtatë, atëherë kur nervat e rrugëve të dëgjimit arrijnë të formohen plotësisht.

[h=2]Zhvillimi i fetusit - java e 26 e shtatëzanisë[/h]26_jave_2162.jpg
http://www.bebaime.com/advCms/sa-eshte-e-madhe-foshnja-juaj/44Gjatesia eshte reth 36 cm.Ai peshon pak më shumë se 760 gram. Sytë e fëmijës fillojnë të hapen në këtë javë. Përgjigjet ndaj tingujve apo zërave fillojnë të rriten në mënyrë të vazhdueshme deri në fund të muajit të shtatë, atëherë kur nervat e rrugëve të dëgjimit arrijnë të formohen plotësisht. Gjithashtu fëmija do të vazhdojë të marrë frymë pasi frymëmarrja e tij është vetëm në ujë dhe jo në ajër, por gjithsesi është një praktikë e mirë që mëson për momentin pasi lind.

Ushqyerja juaj është shumë e rëndësishme pasi në këtë fazë rritja e fëmijës dhe zhvillimi i trurit ndodhin shumë shpejt. Vazhdoni të ushqeheni me një dietë të balancuar ku përfshihen sasi të mëdha drithërash dhe perimesh. Ushqime të pasura me fibra, ku përfshihen bukët me drithëra dhe drithërat e thata, thjerrëzat dhe orizi i bardhë kanë shumë vitaminën B e cila ndihmon në shmangien e kapsllekut.

Klasat tuaja të paralindjes duhet të fillojnë në javët që vijnë, nëse nuk kanë filluar akoma. Këto klasa do t’ju japin informacione rreth lindjes dhe ditëve të para të të qenit prind. Të qenurit e informuar ndihmon në qetësimin e shumë shqetësimeve apo problemeve që mund të keni rreth procesit të lindjes.

[h=2]Si po ndryshon jeta juaj[/h]26_1736.jpg
Jeni përafersisht në tremujorin e tretë. Më shpejt se e mendoni do të keni në krahët fëmijën tuaj. Në këtë kohë ju mund të ndjeni një rritje të presionit te gjakut, gjë e cila është normale. Nëse keni një rritje peshe të menjëhershme, ose shikimi ju turbullohet, dhe duart ose këmbët ju bymehen ju mund të keni para-eklampsi. Lajmëroni mjekun tuaj menjëherë nëse dalloni ndonjë nga shenjat e sipërpërmendura. Kontrolloni dhe shenja të tjera të cilat nuk duhet ti lini pas dore asnjëhere.
Nëse kryeni një analizë për infeksionet vaginale gjatë shtatëzanisë si myku, rezultati mund të dalë pozitiv edhe për streptokokun B. Ky është një infeksion i zakonshëm të cilin shumë femra mund ta bartin pa e ditur dhe pa u shkaktuar ndonjë dëmtim, por i cili mund të jetë shumë i rrezikshëm për të porsalindurit.

A e ka zgjidhur partneri juaj lejen nga puna për baballarët? Pyesni mbi rregullat e kompanisë ku punoni.

[h=2]Fakte për tu marrë në konsideratë[/h] Nëse jeni duke ndërtuar një plan lindjeje, mundohuni ta ruani fleksibël. Këshillohuni me partnerin por veëanërisht me maminë tuaj.
Nese jeni duke pritur binjak ose me shume? Mendoni se mund të jeni në gjendje të kryeni një lindje normale – shumë femra munden – por gjithsesi përgatituni për komplikimet gjatë shtatëzanisë së shumëfishtë.
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Titulli: Pe: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

[h=2]Java e 27 e shtatëzanisë[/h]
[h=2]Si po rritet fëmija juaj[/h]java_27_494.jpg
Tani jeni në afrimin e fazës finale të shtazanisë suaj – tremujorit të tretë – fëmija juaj ka filluar vërtet të rritet dhe të zërë hapësirën e nevojshme në mitrën tuaj. Tani mundet të hapë dhe të mbyllë sytë, të flejë dhe të zgjohet në intervale të rregullta dhe mund të thithë gishtin e vet. Megjithëse ende të pazhvilluara, mushkëritë e fëmijes tuaj mund të funksionojnë përmes ndihmës së mjekësisë nëse lind i parakohshëm.

[h=2]Zhvillimi i fetusit – java e 27 e shtatzanisë[/h]27_jave_148.jpg
Meqenëse mitra juaj është ngritur deri afër brinjës së mushkërisë, ju mund të ndjeni vështirësi në frymëmarrje. Duke filluar nga kjo javë dhe deri në fund të tremujorit të fundit të shtatzanisë do të filloni të shqetësoheni nga ngërcet e këmbës, hemorroidet, varicet e damareve dhe kruajtjet e barkut. A do t’ju shqetësojnë dhe do t’ju demoralizojnë dhimbjet e shtatzanisë? Mundohuni të provoni disa mënyra natyrale për tu ndjerë më mirë.

Nëse gjatë analizave në fillim të shtatzanise suaj keni rezultuar Rh-negative, ju do të testoheni në këtë peridhë për Rh-antitrupa dhe do të bëni një injeksion kundër D për të luftuar papërshtatshmerinë. Ky injeksion do të ripërsëritet në javën e 36.

[h=2]Si po ndryshon jeta juaj[/h]27_7116.jpg
Trupi juaj është duke ndryshuar në mënyrë të shpejtë në këtë periudhë: mitra është ngritur deri afër diafragmës dhe do të filloni të zbuloni disa shenja si ngercet e këmbës, hemorroidet, varicet e damarëve. (Nëse mund t’ju ngushëllojmë ju themi se këto dhimbje do të zhduken pas lindjes). Procesi i lindjes tanimë nuk është shumë larg keshtu që nëse nuk keni filluar marrjen e disa leksioneve filloni menjëherë.
Ju duhet të keni një takim me mjekun këtë javë dhe duhet të kryheni një analize gjaku për të kontrolluar aneminë e shtatzanisë, një deficit i rruazave të kuqe të gjakut. Si rrjedhojë e ndryshimeve në trup shume gra kalojnë gripëra të lehtë. Nëse grupi i gjakut tuaj është Rh-negativ dhe keni rezultat negativ per Rh-e antitrupave në një takim paraprak, është koha që të ribëni një test të dytë.
Mund ta besoni ose jo, por studimet tregojnë se suksesi i ushqyerjes me gji të femijës ka të bëjë shumë me sjelljen e partnerit. Nese jeni një baba i ri, është koha të filloni me mësimet kryesore mbi ushqyerjen me gji në menyrë që të mund të ofroni mbeshtetje pasi femija të lindë. Partnerit tuaj do ti duhet të kujdeset për ju, per shtëpine dhe ushqimin në javët e para pasi keni lindur, sidomos nëse keni patur një lindje cezariane.

[h=2]Fakte për tu marrë në konsideratë[/h]Nëse doni të udhëtoni me avion këtë javë, ju duhet të merrni leje nga doktori.
Me rritjen e shtatzanisë suaj, ju mund të ndjeni vështirësi për të punuar – pyesni punëdhënësin tuaj për një mënyrë pune të sigurt dhe të shëndetshme.
 

Attachments

 • 27_7116.jpg
  27_7116.jpg
  23.8 KB · Shikime: 0
 • 27_jave_148.jpg
  27_jave_148.jpg
  21.8 KB · Shikime: 0
 • java_27_494.jpg
  java_27_494.jpg
  24.8 KB · Shikime: 0

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Titulli: Pe: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

[h=2]Java e 28 e shtatëzanisë[/h]
[h=2]Si po rritet fëmija juaj[/h]java_28_4020.jpg
Fëmija juaj tani mund të hapë sytë dhe të lëvizë kokën normalisht drejt ndonjë shenje drite të mundshme. Thonjtë e gishtave kanë filluar të formohen, tuli i faqeve ka filluar të mbushet për tu përgatitur për jetën jashtë. Nëse ju pëlqen ideja e komunikimit me femijen tuaj, këndimi ose leximi është mënyra më e mirë që mund të bëni – por mos u shqetësoni nëse nuk ndjeheni rehat me këtë – nuk është metodë për çdo njeri.


[h=2]Zhvillimi i fetusit – java e 28 e shtatëzanisë[/h]28_jave_5935.jpg
Ju tashmë jeni në fazën finale. Tremujori i tretë fillon vërtet në javën e 29 dhe zgjat deri në javën e 40 dhe ndonjëhere edhe e kalon. (mos u shqetësoni – 42 jave është maksimumi! Pas kësaj jave gruaja është e prirur ta lindë fëmijën). Pjesa më e madhe e grave gjatë tremujorit të tretë shtojnë në peshë rreth 5 kg. Femija eshte i gjate 38 cm.

http://www.bebaime.com/advCms/sa-eshte-e-madhe-foshnja-juaj/46Në këtë kohe, fëmija mund të hapë dhe mbyllë sytë ose të drejtojë kokën në mënyrë të vazhdueshme drejt ndonjë shenje drite të lehtë që mund të vijë nga ambienti i jashtëm. Pjesa e mishit dhe e faqeve vazhdojnë të formohen dhe shfaqen thonjtë e gishtave.

Ndërkohë ju jeni duke ndjerë lekundje emocionesh midis ndjesisë së të qenit përherë shtazëne dhe nervozizmit për procesin e lindjes. Fillon seleksionimi i emrave te femijes dhe mendimet për jetën pas lindjes.


[h=2]Si po ndryshon jeta juaj[/h]thumb1_28_2847.jpg
Ka shumë mundësi që ju të jeni në një dilemë ndjesish si: 'ndoshta kam gjithë jetën që jam shtatzëne' dhe 'Ndihmë, unë nuk jam akoma gati'. Por mos u shqetësoni ju nuk jeni të vetmet në gjithë këtë situatë. Shkëmbimi i eksperiencave me gratë e tjera në klasat e paralindjes mund t’ju ndihmojë shumë. Nëse do ta lindni fëmijën tuaj në spital mundohuni të shkoni ta vizitoni spitalin njëherë në mënyrë që të kuptoni se me çfarë do të përballeni. Gjithashtu ju mund të lexoni dhe histori të ndryshme të lindjes dhe në këtë mënyrë do të jeni më të përgatituar për 'ditën e madhe'.
Nëse jeni një baba, ju mund të filloni të shqetësoheni për partneren tuaj gjatë lindjes duke pyetur veten si mund të ndihmoni ju. Njohja e fazave të ndryshme të shtatzanisë është momenti i parë për të cilin duhet të merrni informacion, më pas lexoni mbi ndihmën që jep partneri gjatë lindjes në mënyrë që të kuptoni çfarë mund të bëni ju. Sigurohuni të jeni i përgatitur për çdo situatë edhe atëherë kur gjërat mund të mos shkojnë në mënyrë shumë të thjeshtë. Fëmija juaj mund të kërkojë ndihmë për të lindur kështu që kërkoni më shumë informacion mbi asistencën gjatë lindjes apo edhe lindjet cezariane.

[h=2]Fakte për tu marrë në konsideratë[/h]Kjo është periudha e parë ku ju mund të merrni lejen e lindjes. Nëse vendosni që të ndërprisni punën në këtë javë, pse jo. Shikoni të frekuentoni grupe të ndryshme diskutimi me nëna dhe të merrni një ide në përgjithësi.
Mund edhe të filloni të bëni gati çantën për në maternitet në rast se mund t’ju nevojitet të shkoni më shpejt, dhe mësoni të njihni shenjat e lindjes.
 

Attachments

 • thumb1_28_2847.jpg
  thumb1_28_2847.jpg
  2.8 KB · Shikime: 0
 • 28_jave_5935.jpg
  28_jave_5935.jpg
  20.1 KB · Shikime: 0
 • java_28_4020.jpg
  java_28_4020.jpg
  25.1 KB · Shikime: 0

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Titulli: Pe: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

[h=2]Java e 29 e shtatëzanisë[/h]
[h=2]Si po rritet fëmija juaj[/h]java_29_4892.jpg
Truri i fëmijës tuaj është duke u zhvilluar shumë shpejt, dhe koka ka filluar të zgjatet dhe ka vështirësi të zërë një pozicion të rehatshëm. Nëse jeni duke pritur një djalë, testikujt e tij kanë filluar të lëvizin pranë veshkës dhe ijeve. Nëse jeni duke pritur një vajzë, klitori i saj vazhdon të jetë i dukshëm sepse pjesa e buzëve është shumë e vogël dhe nuk mund ta mbulojë. Kjo do të ndodhi në javët e fundit para lindjes.

[h=2]Zhvillimi i fetusit – java e 29 e shtatëzanisë[/h]29_jave_2886.jpg
Koka e fëmijës ka filluar të zmadhohet dhe zhvillimi trurit ndodh shumë shpejt. Zakonisht të gjithë fëmijët reagojnë kundrejt tingujve rreth javës së 30.
Ushqyerja e fëmijës është shumë e rëndësishme dhe arrin kulmin gjatë tremujorit të tretë. Ju nevojiten sasi të mëdha proteinash, vitamina C, acid folik, hekur, kalcium (rreth 200 miligram i depozitohen kockave të fëmijës çdo ditë), kështu që ushqehuni me ushqime të pasura. Skeleti fillon të forcohet më shumë dhe truri, muskujt dhe mushkërite po arrijnë pjekurinë e duhur. Kështu që shikoni me vëmendje ushqyerjen dhe sigurohuni të merrni mineralet dhe vitaminat e duhura.


[h=2]Si po ndryshon jeta juaj[/h]29_1625.jpg
Oreksi juaj vjen duke u shtuar në tremujorin e tretë kështu që mundohuni ti rezistoni ëmbëlsirave, ushqimeve ne fast food – ndiqni këshillat tona mbi ushqyerjen e shëndetshme në këtë fazë të shtazanisë. Sigurohuni që jeni duke marrë mjaftueshëm hekur, i cili ndihmon në qelizat e kuqe të gjakut të fëmijës. Hekuri shtesë mund të ndikojë në gjendje kapsllëku kështu që është një ide e mirë marrja e sasisë së hekurit përmes ushqimeve si mishi, sallatat dhe ushqimet jeshile dhe drithërat.

Nëse nuk jeni përshtatur ende me ushtrime fizike,tashmë është koha e duhur të ndërmerrni disa aktivitete të ndihmoni trupin të zgjatet dhe të hapet përpara lindjes. Pse të mos provoni të gjeni një klase yoga veçanërisht për gratë shtazëna? Kjo nuk do ju ndihmojë vetëm për frymemarrje më të lehtë dhe të thellë, por gjithashtu instruktori mund t’ju ndihmojë për gjetjen e pozicioneve me të rehatshme gjatë lindjes. Madje edhe tërheqje dhe lëvizje të herë pas hershme mund t’ju ndihmojnë në menjanimin e ngërceve të muskujve – kështu që lëvizni dhe bëni ushtrime!


[h=2]Fakte për tu marrë në konsideratë[/h]Kontaktoni me prindërit e vetëm dhe personat e tjerë që janë në të njejtin pozicion si ju. Ju nuk keni pse të përballeni me këtë gjë e vetme.
 

Attachments

 • java_29_4892.jpg
  java_29_4892.jpg
  23 KB · Shikime: 0
 • 29_1625.jpg
  29_1625.jpg
  13.8 KB · Shikime: 0
 • 29_jave_2886.jpg
  29_jave_2886.jpg
  19.9 KB · Shikime: 0

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Titulli: Pe: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

[h=2]Java e 30 e shtatëzanisë[/h]
[h=2]Si po rritet fëmija juaj[/h]java_30_4132.jpg
Që tani e tutje, fëmija juaj do të shtojë shpejt në peshë. Mushkëritë e tij si dhe aparati i tretjes janë maturuar thuajse plotësisht tashmë, dhe ndoshta ai ka mundur ti hapë e ti mbyllë sytë tani, kështu që ai mund të shohë brenda jush.

[h=2]Zhvillimi i fetusit – java e 30 e shtatëzanisë[/h]30_jave_3503.jpg
Mushkëritë dhe aparati i tretjes së fëmijës tuaj, tashmë janë pothuajse plotësisht të zhvilluara. Ndërkohë që rritja e gjatësisë së fëmijës tuaj tani mund të ngadalësohet disi gjatesia e tij tani eshte reth 39 cm ,http://www.bebaime.com/advCms/sa-eshte-e-madhe-foshnja-juaj/48 ai do të vazhdojë të shtojë në peshë deri në kohën kur të lindë.

Gjatë kësaj jave fëmija vazhdon të hapë dhe të mbyllë sytë e tij. Ai ndoshta mund të shohë se çfarë është duke ndodhur brenda mitrës, të dallojë dritën nga errësira dhe madje edhe të ndjekë një burim drite. Nëse ju lëshoni një dritë mbi barkun tuaj, fëmija juaj mund të kthejë kokën e tij për të ndjekur dritën ose mund të zgjatet për të prekur këtë ndriçim të lëvizshëm. Disa studiues mendojnë se ekspozimi i barkut tuaj ndaj dritës stimulon zhvillimin vizual. Por mos prisni shikim 20/20 kur fëmija juaj të lindë – të porsalindurit mund të shohin në një distance prej rreth vetëm 20 deri në 30 centimetra. (Fëmijët me shikim normal e arrijnë shikimin 20/20 rreth moshës 7 deri në 9 vjeç.) Për të përfunduar, fëmija tashmë ka vetulla dhe qerpikë të formuar.
Fëmijën tuaj tani e rrethon përafërsisht rreth një litër lëng amniotik, por ky volum zvogëlohet gjatë kohës që fëmija juaj rritet dhe zë më tepër vend në mitër. Ndërkohë që ju dhe fëmija juaj vazhdoni të rriteni, mos u alarmoni nëse ndiheni pa frymë dhe nuk ngopeni sa duhet me ajër; është thjesht mitra juaj që shtyn diafragmën tuaj. Megjithatë, ka një drite në fund të tunelit. Rreth javës së 34 (ose vetëm pak para lindjes, nëse kjo është shtatzania e dytë apo e tretë për ju), koka e fëmijës tuaj do të lëvizë poshtë drejt legenit tuaj, ndërkohë që fëmija vendoset në pozicionin e duhur për të lindur. Kjo do ta bëjë frymëmarrjen dhe të ushqyerit tuaj shumë më të lehtë.

[h=2]Si po ndryshon jeta juaj[/h]30_4226.jpg
Ju ndoshta keni shtuar disi në peshë këtë muaj – zakonisht 1,4-1,8 kg. Shtimi i rreth 450 g në javë është diçka normale gjatë tre muajve të fundit. Kërkesat e fëmijës tuaj për vlera ushqyese janë në maksimumin e tyre, në vrullin përfundimtar të rritjes para lindjes. Ju mund ti doni ose ti urreni përmasat tuaja të rritura – sidoqoftë, kujtojani vetes 50 arsyet pse është e mrekullueshme të jeni shtatëzënë.
Nuk është asnjëherë vonë per te lene duhanin, pasi fëmija juaj do të përfitojë nga një rritje e furnizimit me oksigjen gjatë ditëve qe ju nuk do te pini duhan. Përpiquni të inkurajoni dhe ata që janë rreth jush për të lënë duhanin – kjo jo vetëm që do t'ju ndihmojë më tepër për të ndaluar pirjen e duhanit, por gjithashtu mund të ndihmojë edhe fëmijën tuaj në një afat më të gjatë. Kërkimet kanë treguar se foshnjat janë në një rrezik me të lartë për sindromën e vdekjes së papritur të foshnjes / SIDS nëse një prind ose kujdestar pi duhan rreth tyre.

Bërja e një gjumi të mirë natën, mund të bëhet sërish e vështirë gjatë tremujorit të tretë të shtatëzanisë. Ndërkohë që barku juaj rritet, gjetja e një pozicioni të rehatshem bëhet gjithnjë e më e vështirë dhe ju mund të konstatoni presion mbi fishikezen tuaj te urines, që do të thotë udhëtime të shpeshta aspak të këndshme por të nevojshme gjatë natës për në WC. Gjithashtu edhe ëndrrat që duken reale mund të ndikojnë në cilësinë e gjumit tuaj duke ju shqetësuar e çrregulluar! Mos harroni të pyesni edhe partnerin tuaj në lidhje me ëndrrat e tij.


[h=2]Fakte për tu marrë në konsideratë[/h]Mendoni rreth mundësisë së blerjes të një sedilje të vogël makine për fëmijën tuaj – mund t’ju duhet për tu kthyer në shtëpi, në rast se do ta lindni fëmijën tuaj në spital.
 

Attachments

 • 30_4226.jpg
  30_4226.jpg
  15.2 KB · Shikime: 0
 • 30_jave_3503.jpg
  30_jave_3503.jpg
  24.4 KB · Shikime: 0
 • java_30_4132.jpg
  java_30_4132.jpg
  22.2 KB · Shikime: 0

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Titulli: Pe: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

[h=2]Java e 31 e shtatëzanisë[/h]
[h=2]Si po rritet fëmija juaj[/h]java_31_3209.jpg

Lëvizjet e fëmijës tuaj tani ndoshta janë duke ndryshuar disi – ato mund t’ju duken më pak të shpeshta dhe më pak të forta, sepse fëmija nuk ka më aq shumë vend në mitrën tuaj dhe nuk mund të bëjë më aq shumë rrotullime. Fëmija juaj tani mund të lëvizë kokën e tij nga njëra anë në tjetrën, organet e tij po vazhdojnë të zhvillohen dhe një shtresë yndyrë po krijohet nën lëkurën e tij.

[h=2]Zhvillimi i fetusit – java e 31 e shtatëzanisë[/h]31_jave_1577.jpg
Krahët, këmbët dhe trupi i fëmijës tuaj po vazhdon të mbushet – dhe më në fund ato janë në proporcion me madhësinë e kokës. Ai tashmë peshon rreth 1,5 kilogram dhe duket shumë si një i porsalindur. Gjatesia eshte reth 41 cm.http://www.bebaime.com/advCms/sa-eshte-e-madhe-foshnja-juaj/49

Ju mund të vini re se fëmija nuk është duke lëvizur më aq shumë brenda jush. Mos u shqetësoni. Ai nuk ka me hapësirën e mëparshme në mitrën tuaj. Për aq kohë sa ju mund të ndjeni përpëlitjet e tij, ju duhet të kuptoni se fëmija është fare mirë. Besojeni apo jo, fëmija ende ka mjaft për tu rritur. Ju mund të prisni që fëmija juaj të fitojë mesatarisht edhe 900 gram, deri sa të lindë.
Organet e fëmijës tuaj po vazhdojnë të zhvillohen dhe tashmë në fshikëzën e tij të urinës është duke kaluar ujë: një praktikë e mirë kjo për procesin e urinimit, që fëmija do të ketë pasi të lindë. Shumë shpejt ju mund të filloni të pyesni veten se çfarë dëshiron fëmija juaj – skanet e trurit kanë treguar se fëmijët rreth muajit të tetë kanë periudha gjumi me ëndrra.
Ju ndoshta keni fituar 1,3-1,8 kilogram gjatë këtij muaji. Fitimi i rreth 450 gram në një javë është shumë normal gjatë tremujorit të fundit të shtatëzanisë, pasi fëmija kalon zhvillimin dhe rritjen përfundimtare para lindjes.

[h=2]Si po ndryshon jeta tuaj[/h]31_7673.jpg
Deri sa fëmija të bjerë poshtë në legenin tuaj (rreth javës së 37-të të shtatëzanisë nëse kjo është shtatëzania juaj e parë dhe deri në lindje nëse ju keni pasur fëmijë të tjerë më parë), ju mund të ndiheni e pangopur me frymë, sikur nuk arrini të thithni ajër sa duhet. Kjo ndodh sepse mitra juaj tashmë është rritur aq shumë duke shtyrë diafragmën tuaj – muskulin e madh të sheshtë që ndihmon frymëmarrjen. Në këto raste shplodhja ndihmon, kështu që përpiquni të pushoni sa më shumë që të jetë e mundur. Pushimi mund të ndihmojë gjithashtu edhe nëse fëmija ka përmasa më të vogla në raport me të dhënat e tij.
A është barku juaj duke ju shkaktuar dhimbje shpine? Filloni te perdorni kepuce me take me te ulet nëse ende nuk e keni bërë diçka të tillë dhe shmangni peshat e rënda, të cilat shkaktojnë tërheqje muskulare mbi ligamentet tuaja të buta. Mamia juaj mund t’ju sigurojë një korse materniteti që ju ndihmon shpinën dhe ju mban në vend – kjo nuk është seksi por e dobishme nëse ju ndiheni e parehatshme. Shumë gra përjetojnë dhimbje të ijeve ndërkohë që shtatëzania përparon, dhe në disa gra, ligamentet që mbështesin legenin lëshohen aq shumë sa nyjet që mbajnë kockat e legenit të lidhura nuk punojnë më si duhet. Kjo gjendje quhet Mosfunksionim i Symphysis Pubis (SPD) dhe është një gjendje shumë e dhimbshme. Oh, harruam kënaqësitë e të qenit shtatëzëne!

Nëse ju dhe partneri juaj po bëheni nervoz në lidhje me ditën e madhe, mund t’ju ndihmojë nëse filloni të rikujtoni edhe një herë atë që e keni mësuar në klasat tuaja të paralindjes dhe nëse praktikoni ushtrimet e frymëmarrjes që keni mësuar më parë. Pse të mos vazhdoni me metodat e qetësimit të dhimbjeve që keni përgatitur sipas rradhës së caktuar. A do të përdorni një epidural apo jeni duke planifikuar të përdorni entonox për aq kohë sa të jetë e mundur. Dhe cilat janë pikëpamjet tuaja mbi pethidinën dhe meptidin?

[h=2]Fakte për tu marrë në konsideratë[/h]Balancimi mes punës dhe shtatëzanisë mund të bëhet një punë e vështirë.
 

Attachments

 • 31_7673.jpg
  31_7673.jpg
  14.3 KB · Shikime: 0
 • 31_jave_1577.jpg
  31_jave_1577.jpg
  22.4 KB · Shikime: 0
 • java_31_3209.jpg
  java_31_3209.jpg
  22.5 KB · Shikime: 0

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Titulli: Pe: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

[h=2]Java e 32 e shtatëzanisë[/h]
[h=2]Si po rritet fëmija juaj[/h]java_32_474.jpg
Nëse fëmija juaj është djalë, ndoshta testikujt e tij kanë lëvizur tashmë drejt qeskave. Ndonjëherë, njëri prej testikujve ose të dy testikujt nuk shkojnë në vendin e tyre deri pas lindjes, por mos u merakosni për këtë. Testikujt që nuk kanë zbritur ende, shpesh e korrigjojnë veten e tyre para ditëlindjes së parë të fëmijës.

[h=2]Zhvillimi i fetusit – java e 32 e shtatëzanisë[/h]32_jave_5189.jpgFemija peshon perafersisht 1.7 kg dhe eshte i gjate reth 42 cm.Edhe pse mushkëritë e tij nuk do të jenë plotësisht të zhvilluara deri pak para lindjes, i vogli juaj është duke thithur lëngun amniotik për të ushtruar mushkëritë e tij dhe praktikuar frymëmarrjen.

Disa fëmijë e kanë kokën me flokë tashmë, ndërkohë që disa të tjerë kanë vetëm disa fije flokësh. Flokët e trashë në lindje nuk nënkuptojnë domosdoshmërisht flokë të trashë edhe më vonë, por fëmijët me flokë të imët në fëmijëri, zakonisht kanë flokë edhe më të hollë gjatë moshës madhore.
Nëse fëmija juaj është një djalë, testikujt e tij fillojnë të zbresin nga abdomeni drejt qeskave te tij. Megjithatë, ndonjëhere njëri prej testikujve ose të dy, ndodh që të mos vendosen në pozicion deri pas lindjes. Në dy të tretat e rasteve të djemve të cilëve nuk i kanë zbritur testikujt gjatë lindjes, kjo gjë korrigjohet vetvetiu deri në ditëlindjen e parë të tyre.
Juve me siguri jeni duke fituar rreth 450 gram në javë, kryesisht për shkak se fëmija juaj ka të ngjarë të fitojë më shumë se gjysmën e gjithë peshës së tij të lindjes, gjatë shtatë javëve të fundit para lindjes. Sigurohuni qe jeni duke u ushqyher mire edhe gjate ketyre javeve te fundit.


[h=2]Si po ndryshon jeta juaj[/h]32_4377.jpg
Ju ndoshta jeni duke fituar tani rreth 450g në javë, dhe pothuajse gjysma e kësaj peshe shkon direkt për fëmijën tuaj. Në fakt, fëmija juaj fiton rreth një të tretën e gjysmës së peshës së tij të lindjes gjatë shtatë javëve të ardhshme, duke u shëndoshur për të mbijetuar jashtë barkut. Falë këtyre depozitave yndyrore, lëkura e tij është duke u mbushur dhe duke u dukur më e shëndetshme. Ndiqni këshillat tona për t`u ushqyer mirë gjatë javëve të ardhshme.
ثshtë mjaft e vështirë për të fjetur kur jeni shtatëzëne pa u shqetësuar në lidhje me faktin nëse po pengoni apo jo partnerin tuaj. . Nëse jeni të shqetësuar se seksi ne muajt e fundit të shtatëzanisë mund të dëmtojë foshnjen tuaj, mos u shqetësoni më. Për shumicën e grave, seksi gjate shtatzanise është pozitiv deri sa atyre u plasin ujerat, dhe madje mund të ndihmojë në procesin e fillimit të lindjes, nëqoftëse fëmijës i ka kaluar afati i lindjes. Kështu që, jepini!


[h=2]Fakte për tu marrë në konsideratë[/h]Diabeti i Shtatëzanisë (ose i ashtuquajturi Diabeti Gestacional ku nënat e reja pa qenë të sëmura nga diabeti më parë kanë përqindje tejet të madhe të sheqerit në gjak) – Këshilla për ta kontrolluar çrregullimin .
Sa shpesh do të duhej ti ndjeni lëvizjet e foshnjës në barkun tuaj?
Si ndikoni të qenit 'nënë e moshuar' gjatë shtatëzanisë dhe lindjes. Mësoni me ne.
A mos vallë punoni në shkollë? Mos u merakosni, ditët e maternitetit tuaj nuk do të ndikohen nga pushimet shkollore.
Planifikoni që të ktheheni në punë, pas pushimit tuaj të maternitetit ?
 

Attachments

 • 32_4377.jpg
  32_4377.jpg
  13.2 KB · Shikime: 0
 • 32_jave_5189.jpg
  32_jave_5189.jpg
  17.7 KB · Shikime: 0
 • java_32_474.jpg
  java_32_474.jpg
  24.7 KB · Shikime: 0

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Titulli: Pe: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

[h=2]Java e 33 e shtatëzanisë[/h]
[h=2]Si po rritet fëmija juaj[/h]java_33_1216.jpg
Vrulli i rritjes vazhdon: deri në fund të kësaj jave, fëmija juaj mund të shkojë rreth 43.7 cm i gjatë nga koka deri te maja e këmbës. Tashmë, ka mundësi që fëmija juaj të jetë kthyer me kokë poshtë në mitrën tuaj – shumica e foshnjave janë të kthyera në këtë pikë – megjithëse fëmija mund të vazhdojë të ndryshojë pozicinin e tij. Kockat e kafkës së tij janë ende elastike dhe nuk janë bashkuar tërësisht, duke e bërë më të lehtë procesin e daljes nga kanali i lindjes.

[h=2]Zhvillimi i fetusit – java e 33 e shtatëzanisë[/h]33_jave_7485.jpgPeshon reth 2 kg dhe ka reth 40 cm. Fëmija juaj tashmë duhet të bëhet gati për lindje duke u kthyer me kokë poshtë – koka e tij duhet të vendoset poshtë.

Mjeku ose mamia juaj do ti kushtojnë vëmendje të veçantë pozicionit të fëmijës tuaj gjatë javëve të ardhshme – disa fëmijë vendosin që të kthehen me kokë lart sërish.
Kafka e fëmijës tuaj është ende mjaft elastike dhe nuk është bashkuar plotësisht, në mënyrë që të mund të lehtësojë daljen nga kanali relativisht i ngushtë i lindjes. Por kockat në pjesët e tjera të trupit te tij janë duke u forcuar mjaft. Gjithashtu edhe lëkura e fëmijës tuaj është duke u bërë gradualisht më pak e kuqe dhe më pak e rrudhur.
Nëse do të bëheni nënë për herë të parë, koka e fëmijës tuaj mund të jetë duke lëvizur drejt legenit gjatë kësaj jave dhe duke ushtruar presion ndaj zverkut tuaj. (Kjo ndodh për rreth gjysmat e të gjitha grave që bëhen nëna për herë të parë.) Nëqoftëse ju do të bëheni nënë për herë të dytë, kjo gjë mund t’ju ndodhë gati një javë përpara lindjes – madje për disa gra, kjo gjë nuk ndodh deri në momentin e lindjes. Shpresoni të arrini të lindni në mënyre natyrale? Këtu ju do të gjeni gjithçka që duhet të dini mbi qetësimin e dhimbjeve në mënyre natyrale.
Ju mund të vëreni se kyçet dhe këmbët tuaja janë mjaft të fryra në fund të ditës. Grumbullimi i ujit, i njohur gjithashtu edhe si edema (ënjtja), shpesh përkeqësohet në kohë të nxehtë si dhe gjatë fundit të ditës. اuditërisht, hidratimi ndihmon në reduktimin e grumbullimit të ujit. Trupi tuaj – veçanërisht veshkat tuaja – si dhe fëmija juaj, kanë nevojë për shumë lëngje, kështu që pini shume. Megjithatë, nëse ju papritur ndiheni e fryrë apo e ënjtur në duar apo fytyrë, kontaktoni me mjekun tuaj – kjo mund të jetë një shenjë e para-eklampsisë.


[h=2]Si po ndryshon jeta juaj[/h]thumb1_33_6154.jpg
Bëjeni jetën tuaj më të lehtë. Pajisuni me gjërat e domosdoshme – gjithçka që ju duhet – para se pazari t’ju bëhet një punë e tepërt. Gatuani racione ekstra të ushqimeve të gatshme apo të ngrira për javët e para kur ju të jeni duke ushqyer me gji. Bëni një listë të numrave të rëndësishëm të telefonit – maminë tuaj, doktorin, dhe mjekun e pavionit të lindjes dhe ruajini ato në telefon. Në rast se e keni të vështirë të kontaktoni me partnerin tuaj, sigurohuni që ai të ketë një telefon celular. Po në lidhje me kafshët shtëpiake dhe fëmijët tuaj më të rritur? Rregullojini gjërat me ta, e kështu do te jeni më të relaksuar kur të vijë koha.
Brengat financiare mund të dëmtojnë kënaqësinë e shtatëzanisë tuaj dhe të lejes së lindjes. Verifikoni nëse keni buxhet të mjaftueshëm për fëmijën tuaj. A keni marrë parasysh se sa mund të kushtojë kujdesi për fëmijën tuaj kur ju të shkoni në punë? Megjithatë mund të ketë përfitime dhe kredi për të cilat ju mund të aplikoni për t’ju ndihmuar – zbuloni më shumë.

[h=2]Fakte për tu marrë në konsideratë[/h]Nëse ndiheni në gjendje të mirë, ju mund ta shtyni marrjen e lejes së lindjes deri tani, ose edhe më vonë. Shumë gra manovrojnë me këtë, në menyrë që të marrin më tepër pushim pasi fëmija të ketë lindur.
 

Attachments

 • java_33_1216.jpg
  java_33_1216.jpg
  24.9 KB · Shikime: 0
 • 33_jave_7485.jpg
  33_jave_7485.jpg
  20.4 KB · Shikime: 0
 • thumb1_33_6154.jpg
  thumb1_33_6154.jpg
  2.7 KB · Shikime: 0

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Titulli: Pe: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

[h=2]Java e 34 e shtatëzanisë[/h]
[h=2]Si po rritet fëmija juaj[/h]java_34_1546.jpg
Nëse ju keni qenë të shqetësuara për faktin se mund të lindnit një fëmijë prematur, ju do të jeni të lumtura të mësoni se shumica dërrmuese e fëmijëve që lindin në javën e 35 të shtatëzanisë, janë të shëndetshëm dhe mbijetojnë pa ndonjë problem të madh. Mushkëritë e fëmijës tuaj, tashmë duhet të jenë zhvilluar plotësisht dhe çdo problem në frymëmarrjen e tyre mund të trajtohet lehtësisht.

[h=2]Zhvillimi i fetusit – java e 34 e shtatëzanisë[/h]34_jave_6417.jpgPeshon 2.2 kg dhe ka 45 cm.Fëmija është duke u bërë më i mbushur dhe më i shëndoshë – atij do ti duhen këto shtresa yndyre më vonë për të rregulluar temperaturën e trupit të tij.

Nëse ju nuk flisni ende me fëmijen tuaj, kjo është një kohë e mirë për të filluar – në javën e 35 të dëgjuarit e fëmijës është plotësisht i zhvilluar. Mos u ndjeni qesharak nëse jeni duke folur me fëmijën tuaj. Disa studime tregojnë se të sapolindurit i kushtojnë vëmendje më të madhe toneve të mprehta.
Nëse ju keni qenë të shqetësuara për të lindur një fëmijë prematur, ju do të jeni të lumtura të mësoni se rreth 99 % e foshnjeve të lindura në javën e 35 mund të mbijetojnë jashtë mitrës – dhe shumica e tyre, nuk kanë probleme të mëdha. Edhe pse sistemi nervor qendror është ende duke u zhvilluar, mushkëritë e tij janë pothuajse plotësisht të zhvilluara tashmë.
Shumë gra fillojnë të kenë një ndjesi shpimi apo mpirjeje në zonën e legenit të tyre, si dhe dhimbje kur janë duke ecur. Kjo mund të shkaktohet nga lëshimi i nyjeve të legenit që bëhen gati për lindje. Nëse ndiheni shumë të parehatshme nga kjo, tregojani këtë mamisë apo mjekut tuaj dhe konsultoni këshillat tonë për të ndihmuar veten.

[h=2]Si po ndryshon jeta juaj[/h]34_4488.jpg
Dita e madhe është vetëm një muaj larg. Nëse ju do ta lindni fëmijën tuaj në spital dhe ende nuk dini asgjë për spitalin, ju mund ti telefononi spitalit për të shkuar atje për ti hedhur një sy. Kjo do ju ndihmojë që të njiheni me spitalin tuaj si dhe procedurat e pranimit për lindje. Gjatë kohës që jeni atje, mundohuni të mësoni më shumë se si fëmija juaj do të monitorohet gjatë lindjes dhe se cilat janë politikat e spitalit për ushqimin dhe pijet.
Përveç tualeteve të ndryshme, dhe disa rrobave për tu ndërruar, partneri juaj mund t’ju sjellë edhe diçka për të lexuar, një kamera, madje dhe rrobat e banjos (nëse jeni duke planifikuar një lindje në ujë). Ju mund të merrni një kopje të listës tonë për të qenë më të sigurtë. A është ai nervoz? Nëse po, ai mund të marrë këshilla nga një baba më i vjetër se si të qëndroje i qetë – dhe të jetë kështu një partner i përkryer gjatë lindjes.


[h=2]Fakte për tu marrë në konsideratë[/h]Ende rruani kordën e foshnjës tuaj - kur qelizat e trungut janë të dobishme.
Rreziku i herpesit gjatë shtatëzanisë.
 

Attachments

 • 34_4488.jpg
  34_4488.jpg
  13.5 KB · Shikime: 0
 • 34_jave_6417.jpg
  34_jave_6417.jpg
  22.4 KB · Shikime: 0
 • java_34_1546.jpg
  java_34_1546.jpg
  22.6 KB · Shikime: 0

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Titulli: Pe: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

Java e 35 e shtatëzanisë


Si po rritet fëmija juaj

java_35_2483.jpg
Fëmija juaj po bëhet aq i madh dhe i bollshëm brenda barkut tuaj tani, sa që ju mund të vëreni se ai nuk është duke lëvizur më aq shumë.

Zhvillimi i fetusit – java e 35 e shtatëzanisë

35_jave_8127.jpg
Ka 2.4 kg dhe 46 cm.Bërrylat, këmbët, ose koka e tij, mund të zgjaten nga barku juaj kur ai përdridhet apo kur shtrihet. Shumë shpejt, kur muri i mitrës dhe barku juaj të fillojnë të bëhen më të hollë duke lejuar me tepër dritë të hyjë brenda, fëmija do të fillojë të zhvillojë ciklet e aktivitetit ditor.

Këtë javë, fëmija juaj do të fillojë të ushtrojë gishtat e tij dhe ka një palë veshka plotësisht të zhvilluara. Gjithashtu edhe mëlçia e tij mund të nisë përpunimin e mbeturinave të produkteve.
Në mitrën tuaj ka shumë më pak lëng amniotik sepse fëmija juaj është shumë më i madh, dhe i ka rritur përmasat e tij fillestare disa mijëra herë. Ju ndoshta keni shtuar rreth 11 deri 13,6 kilogram dhe pesha juaj tashmë ka arritur kulmin e saj. Edhe kërthiza juaj është zmadhuar dhe ka dalë jashtë. Ju mund të ndiheni pa frymë sepse mitra juaj tani është ngritur deri nën brinjë. Provoni të uleni mbi këmbët tuaja për të marrë frymë më thellë. Edhe pse presioni ndaj fshikëzës tuaj të urinës do ta bëjë banjon shtëpinë tuaj të dytë, mos pini më pak ujë – fëmija juaj ka nevojë për lëngje. Por ju mund të ndërprisni pijet diuretike si çaji dhe kafeja, të cilat ju bëjnë që të urinoni edhe më shpesh.
Mjeku ose mamia juaj ndoshta do të kërkojnë t’ju shohin çdo javë derisa ju të lindni.

Si po ndryshon jeta juaj

35_6761.jpg
Ju mund të ndiheni sikur nuk keni më vend tashmë – mitra juaj e ka zgjeruar volumin e saj fillestar rreth 1,000 herë dhe ndodhet tani nën brinjët tuaja. Ju ndoshta keni shtuar rreth 11,5 deri 13,5 kg, por që këtej e tutje do të shtoni pak ose aspak në peshën tuaj deri në lindje.
Nëse e keni filluar pushimin tuaj të lindjes, mundohuni të pushoni rregullisht pasditeve. Kjo është gjithashtu një mundësi për të praktikuar teknikat e frymëmarrjes që keni mësuar. Ju mund të bëni një pedikyr meqë keni kohë të lirë, dhe nëse flokët tuaj janë të trashë dhe më të shëndritshëm se zakonisht, ato mund të kenë nevojë për t`u rregulluar më shpesh. Megjithatë, jo të gjitha janë me fat për sa i përket flokëve të tyre, veçanërisht nëqoftëse ata janë të thatë – zbuloni përse.
Nëse ju pëlqen uji, ju mund të tërhiqeni nga ideja e lindjes në një pishine lindjeje. Historia e përdorimit të ujit për qetësimin e dhimbjeve, është një histori e gjatë, dhe studimet sugjerojnë se lindja në ujë për gratë me rrezik të ulët të shtatzanisë, është mjaft e sigurtë. Nëse ende nuk jeni e sigurtë, lexoni se çfarë kanë thënë të tjerë njerëz për lindjen në ujë.
Nëse jeni një baba i ardhshëm,mos prisni te qarat e foshnjes tuaj per te mesuar se si mund te merreni me nje foshnje qe qan. Përkedheljet qetësuese të rekomanduara në udhëzuesin e babait për masazhin, do ju mbledhin bashkë e do ju ndihmojnë të qetësoni fëmijen tuaj. Një tjetër teknikë që mund të mësoni më parë është si të mbeshtillni me pelena fëmijen – kjo do ta ndihmojë foshnjen tuaj të porsalindur të ndihet i sigurtë, njësoj sikur të ishte ende në mitër.


Fakte për tu marrë në konsideratë

Kjo është java e fundit që mund të udhëtoni me avion.
Blini sediljen e vogël të makinës për fëmijen tuaj dhe sigurohuni që të mësoni saktë se si vendoset ajo në makinë.
 

Attachments

 • 35_jave_8127.jpg
  35_jave_8127.jpg
  22.3 KB · Shikime: 0
 • 35_6761.jpg
  35_6761.jpg
  13.6 KB · Shikime: 0
 • java_35_2483.jpg
  java_35_2483.jpg
  23.6 KB · Shikime: 0

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Titulli: Pe: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

[h=2]Java e 36 e shtatëzanisë[/h]
[h=2]Si po rritet fëmija juaj[/h]java_36_2929.jpg
Urime! Në fund të kësaj javë, shtatëzania juaj do të ketë arritur kohën e plotë të pritjes – që do të thotë se fëmija juaj mund të lindë në çdo ditë tani. (Fëmijët që lindin para 37 javëve janë premature, dhe ata që lindin pas 42 javëve janë postmature.) Foshnjat janë të ndryshme por përgjithësisht në javën e 37 ata peshojnë rreth 2.86 kg.

[h=2]Zhvillimi i fetusit – java e 36 e shtatëzanisë[/h]36_jave_337.jpg
Fëmija juaj vazhdon të shtojë në peshë rreth 28 gram në ditë. Ai peshon 2.7 kg dhe eshte gati 47 cm.http://www.bebaime.com/advCms/sa-eshte-e-madhe-foshnja-juaj/54

Ju mund të filloni të ndjeni një presion në rritje në pjesën e poshtme të abdomenit dhe të ndjeni se fëmija është duke rënë gradualisht. Kjo quhet angazhim, dhe mushkëritë e stomaku juaj më në fund do të lirohen paksa – frymëmarrja dhe ngrënia do të bëhen më të lehta. Megjithatë, ecja në këmbë mund të bëhet gjithnjë e më e sikletshme – disa gra thonë se ndjehen sikur fëmija do ju dalë jashtë. Gjithashtu, ju mund të vazhdoni të ndjeheni sikur keni nevojë të shpeshtë për të shkuar në WC.

Mjeku ose mamia juaj mund të kontrollojnë për të parë nëse ju keni filluar të zgjeroheni (kur zverku juaj hapet) dhe të shuheni (kur zverku juaj dobësohet). Mamia do të kontrollojë gjithashtu se në çfarë pozicioni është foshnja, në mënyrë që të vlerësojë se sa ka rënë fëmija në legen. Ky informacion do të futet në të dhënat tuaja të lindjes në mënyrë që kur ju të shkoni për të lindur mamia të dijë pozicionin e fëmijës tuaj.


[h=2]Si po ndryshon jeta juaj[/h]36_2449.jpg
Ju mund të filloni të ndjeni një presion në rritje në pjesën e poshtme të abdomenit tuaj dhe të vëreni se fëmija është duke rënë gradualisht. Kjo gjë quhet angazhim, dhe mushkëritë e stomaku juaj më në fund do të lirohen disi, kështu që frymëmarrja dhe të ushqyerit do të jenë më të lehta. Megjithatë, ecja në këmbë mund të bëhet gjithnjë e më e pakëndshme – disa gra thonë se ato ndihen sikur fëmija do u dalë jashtë. (Mos u shqetësoni, ajo nuk mund të ndodhë.) Ju mund të ndjeheni sikur keni nevojë për të urinuar gjatë gjithë kohës. Praktikimi i ushtrimeve të legenit mund t’ju ndihmojë.
Mund të jetë e vërtetë kjo gjë? Mësoni të dalloni shenjat e verteta te lindjes. Në rast se e keni të vështirë të lidheni me partnerin tuaj, siguroni një telefon celular. Sigurohuni se automjeti juaj ka gjithmonë naftë për t’ju çuar në spital dhe se e dini mirë rrugën dhe vendin ku mund të parkoni. Sigurohuni se keni dikë të gatshëm për t’ju shpënë në spital nëse partneri juaj vonohet. ثshtë gjithashtu një ide e mirë nëse i rishqyrtoni fazat e lindjes me partnerin tuaj në mënyrë që të dy të jeni gati për ditën e madhe. Së fundi, bëjini një prerje flokëve tuaj tani në mënyrë që të dukeni mirë në foto – ju mund të mos keni kohë më vonë!
[h=2]Fakte për tu marrë në konsideratë[/h]Shanset janë që ju të mos ju nevojitet të dini se çfarë të bëni në raste urgjente të lindjes në shtëpi, por gjithsesi kërkoni një informacion rreth kësaj tek mamia juaj.
 

Attachments

 • java_36_2929.jpg
  java_36_2929.jpg
  20.8 KB · Shikime: 0
 • 36_jave_337.jpg
  36_jave_337.jpg
  24.4 KB · Shikime: 0
 • 36_2449.jpg
  36_2449.jpg
  13.5 KB · Shikime: 0

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Titulli: Pe: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

[h=2]Java e 37 e shtatëzanisë[/h]
[h=2]Si po rritet fëmija juaj[/h]java_37_1378.jpg
Këtë javë, pjesa më e madhe e shtresës së pushit të quajtur lanugo, fillon të bjerë dhe vernix caseosa – shtresa e bardhë që mbulon fëmijën në barkun tuaj dhe mbron zhvillimin e lëkurës së tij – fillon të zhduket, edhe pse një pjesë e saj mund të mbetet në lindje. Foshnja i gëlltit të dyja këto, së bashku me sekrecionet e tjera, dhe të gjitha këto do të qëndrojnë në zorrët e fëmijës deri në lindje. Kjo përzierje e zezë, e quajtur meconium, do të jetë lëvizja e parë në zorrët e tij.


[h=2]Zhvillimi i fetusit – java e 37 e shtatëzanisë[/h]37_jave_3632.jpg

http://www.bebaime.com/advCms/sa-eshte-e-madhe-foshnja-juaj/55Koka e fëmijës tuaj tani ndodhet në gropën e legenit tuaj – e rrethuar dhe e mbrojtur nga kockat e legenit tuaj. Ky pozicion krijon nje hapësirë shumë të nevojshme për rritjen e këmbëve dhe vitheve të fëmijës. Peshon reth 2.8 kg dhe ka 48.6 cm.

Shumë foshnje tani e kanë kokën plot me flokë, ndoshta rreth 2,5 centimetra të gjatë. Por mos u habisni nëse flokët e fëmijës tuaj nuk kanë të njejtën ngjyrë me tuajat. اiftet me flokë të zinj ndonjëherë befasohen kur fëmijët e tyre lindin me flokë të shëndritshëm ose të verdhë, dhe në të njejtën mënyrë, çifte me flokë të verdhë mund të lindin foshnje me flokë të errët. Dhe pastaj, sigurisht, disa fëmijë mund të mos kenë flokë fare kur lindin.
Mëqe po flasim për flokët, pjesa më e madhe e pushit të quajtur lanugo që mbulonte fëmijën tuaj që prej javës se 26, është zhdukur, dhe njëkohësisht me të është zhdukur edhe pjesa më e madhe e vernix caseosa, substanca e bardhë që mbulonte fëmijën tuaj. Fëmija juaj do ti gëlltisë të dyja këto, së bashku me sekrecionet e tjera, dhe do ti depozitojë ato në zorrët e tij. Këto do të përbëjnë lëvizjen e parë në zorrët e fëmijës tuaj, një substancë e zezë mbeturinash e quajtur meconium.
Tashmë shumë gra shqetësohen në lidhje me faktin nëse do të mund të kuptojnë se kur është koha e tyre e lindjes.


[h=2]Si po ndryshon jeta juaj[/h]37_7399.jpg
Javët e ardhshme janë një lojë pritjeje. Mundohuni ta shijoni këtë kohë përpara se të keni fëmijën – ushqehuni mirë dhe pushoni shumë. Nëse keni nevojë për ndihmë për të përballuar gjendjen e dëshpëruar në fund të shtatëzanisë, ju do mund te zbuloni se si tregon me ne fund i porsalinduri.

Nëse do ta lindni fëmijën tuaj në shtëpi, mamia juaj do të sjellë tek ju një paketë të lindjes në shtëpi. Kjo është një ide e mirë në mënyrë që të përcaktoni veshjet që dëshironi ti vishni fëmijës pas lindjes si dhe për udhëtimin në shtëpi. Mos harroni kostumin tuaj për kthimin në shtëpi – ndoshta do ju duhet të qëndroni edhe për pak kohë me rrobat e maternitetit, pasi do të keni ende pak bark të fryrë pas lindjes.

Kjo është edhe mundësia e fundit e partnerit tuaj për të parë se si mund t’ju ndihmojë. Ka mjaft rekomandime në këshillat tona më të mira për trainerët gjatë lindjes, dhe historitë e lindjeve nga baballarët, që ju mund ti lexoni. Përderisa keni ende kohë, mund të blini disa libra për vitin e parë të jetës së fëmijës, ose disa lodra dizajnuar posaçërisht për të sapolindurit. Së fundi, sigurohuni të dini se si të vendosni sediljen për fëmijë në makinë, për kthimin nga spitali.

[h=2]Fakte për tu marrë në konsideratë[/h]Ka shumë mundësi që ju të bëni një takim tek mjeku këtë javë, kështu që tregojini mjekut tuaj apo mamisë për çdo simptome të ri që jeni duke përjetuar.
 

Attachments

 • 37_7399.jpg
  37_7399.jpg
  12.5 KB · Shikime: 0
 • java_37_1378.jpg
  java_37_1378.jpg
  22.2 KB · Shikime: 0
 • 37_jave_3632.jpg
  37_jave_3632.jpg
  25 KB · Shikime: 0

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Titulli: Pe: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

[h=2]Java e 38 e shtatëzanisë[/h]
[h=2]Si po rritet fëmija juaj[/h]java_38_3828.jpg
Fëmija juaj është tashmë gati të përshëndesë botën. Në këtë pikë, fëmija është ende duke ndërtuar një shtrese yndyrë për të ndihmuar kontrollin e temperaturës së trupit pas lindjes. Shumica e foshnjave janë rreth 2,7 deri 4.3 kg në lindje, dhe djemtë kanë prirje të jenë pak më të rëndë se vajzat. Të gjitha organet e fëmijës janë të zhvilluara dhe në vendin e tyre, ndërkohë që mushkërite do të jenë të fundit që arrijnë zhvillimin e plotë.

[h=2]Zhvillimi i fetusit – java e 38 e shtatëzanisë[/h]38_jave_8383.jpg
Mund të thoni, nëse prisni një djalë apo një vajzë? Një tregues te madhësia e fëmijës tuaj – djemtë priren të jenë pak më të rëndë se vajzat. Pesha eshte 3 deri ne 3.2 kg dhe vazhdojnë të ndërtojnë rezervat e yndyrës që do të ndihmojnë në rregullimin temperaturës së trupit pas lindjes. Organet e të voglit tuaj tashmë janë zhvilluar dhe janë në vendet e tyre, ndërkohë që mushkëritë do të jenë të fundit që do të arrijnë zhvillimin e plotë. (Edhe pas lindjes së fëmijës, mund të duhen disa orë deri sa ai të krijojë një model normal të frymëmarrjes.)

Doni të dini se çfarë ngjyre do të kenë sytë e fëmijës tuaj? Shumica e fëmijëve kaukazian lindin me sy ngjyrë blu të errët dhe ngjyra e vërtetë e syve të tyre – qoftë ajo kafe, jeshile apo blu – mund të mos shfaqet për javë apo muaj të tërë. Ngjyra e syve të fëmijës tuaj në çastet e para pas lindjes, nuk do të zgjasë – ekspozimi ndaj dritës e ndryshon ngjyrën fillestare të syve të një fëmije. Shumica e fëmijëve afrikan dhe aziatik zakonisht kanë sy me ngjyrë gri të errët ose kafe kur lindin – kjo ngjyrë bëhet kafe e errët ose e zezë pas gjashtë muajsh apo pas një viti. Fëmijët multiracial shpesh kanë sy me ngjyra nga më të bukurat.

[h=2]Si po ndryshon jeta juaj[/h]38_3770.jpg
Ju mund të ndiheni e madhe dhe e parehatshme gjatë këtyre javëve të fundit. Mundohuni ta merrni sa më lehtë – kjo mund të jetë mundësia juaj e fundit për ta bërë këtë gjë. Shikoni një film, ose lexoni një libër që nuk ka të bëjë fare me shtatëzaninë apo me foshnjet, merruni me flokët apo me thonjtë tuaj, ose thjesht kaloni kohë me partnerin tuaj. Asnjë nga ju do të ketë më kohë për të gatuar për disa javë pasi fëmija juaj të ketë lindur, por ju mund të përgatisni disa ushqime të ngrira të bëra në shtëpi, në mënyrë që ti keni gati kur të keni nevojë për to. اfarë mund të bëni tjetër? Sigurohuni se e keni mbushur makinën me naftë, dhe lexoni seksionin tonë gazmor mbi shenjat e yjeve për foshnjet.
Edhe partneri juaj duhet të përpiqet për t'u shplodhur, dhe të shijojë disa aktivitete për të cilat pasi fëmija të lindë, nuk do të ketë më kohë. Sugjerojini disa lexime frymëzuese – ai mund të ketë nevojë për to kur ju të shkoni për të lindur. A është ai i shqetësuar për mënyrën se si do të përballet me një foshnje në shtëpi?
Kjo është një kohë e mirë për të bërë një bisedë të thellë me doktorin ose maminë tuaj rreth qetësimit të dhimbjeve të lindjes. Në aspektin praktik, sigurohuni të dini se ku të parkoni dhe cilat hyrje të përdorni për të mbërritur sa më shpejt në sallën e lindjes, dhe njëkohësisht pyesni se çfarë do të ndodhë kur të mbërrini në spital, nëse ende nuk e dini. Sigurohuni që të merrni monedha mjaftueshëm me vete, për makinetat e pijeve dhe thirrjet telefonike (telefonet celulare zakonisht duhet të jenë të fikur në spitale, sepse ata mund të ndërhyjnë me pajisjet mjekësore). Nëse keni fëmijë të tjerë, bëni plane paraprake për kujdesin ndaj tyre kur të shkoni për të lindur.
Nëse planifikoni të lindni në një pishinë lindjeje, kujtohuni se si duhet ta përdorni atë, duke përfshirë lehtësimin e dhimbjeve që mund të përdorni ndërkohë që jeni në ujë. Kontrolloni nëse protokollet e spitalit do ju kufizojnë mbi mënyrën se si të përdorni pishinën – vetëm për qetësimin e dhimbjeve apo edhe për të lindur? Në rast se mësoni se ju nuk do të mund të përdorni pishinën e lindjes, duhet të merrni në konsideratë mënyrat e tjera natyrore të qetësimit të dhimbjes.

[h=2]Fakte për tu marrë në konsideratë[/h]A jeni gati për të ushqyer foshnjën tuaj? Ndiqni këshillat tona për fillimin e te ushqyerit me gji dhe sigurohuni se keni çdo gjë që ju duhet, nëse planifikoni ta ushqeni me shishe.

Në minutën e parë deri të pestë pas lindjes, shëndeti i foshnjes tuaj matet në bazë të shkallës Apgar – zbuloni se çfare do të thotë kjo. Lexoni më tepër në lidhje me testet dhe kontrollet e tjera që do ti bëhen fëmijës tuaj të porsalindur.
 

Attachments

 • 38_3770.jpg
  38_3770.jpg
  23.1 KB · Shikime: 0
 • 38_jave_8383.jpg
  38_jave_8383.jpg
  17.9 KB · Shikime: 0
 • java_38_3828.jpg
  java_38_3828.jpg
  25.3 KB · Shikime: 0

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Titulli: Pe: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

[h=2]Java e 39 e shtatëzanisë[/h]
[h=2]Si po rritet fëmija juaj[/h]java_39_7279.jpg
Dita e madhe pothuajse ka ardhur, dhe shumë shpejt ju do të mund të mbani në krahë foshnjen tuaj. Por mos u shqetësoni nëse në fund të javës jeni ende duke pritur - vetëm 5 % e foshnjave lindin në datën e pritur ndërkohë që mbi 75 % lindin më vonë.

[h=2]Zhvillimi i fetusit – java e 39 e shtatëzanisë[/h]39_jave_9411.jpg
51 cm, dhe 3.4 kg. Lëngu juaj amniotik, dikur i qartë, tani është i zbehtë dhe i bardhë për shkak të lëngut të quajtur vernix caseosa. Gjithashtu edhe shtresa e jashtme e lëkurës fillon të bjerë, ndërkohë që lëkura e re fillon të formohet nën të.

Në filmat e shfaqur në TV, lindja gjithmonë fillon me plasjen e ujërave – sigurisht në një dhomë të mbushur me njerëz - vetëm pak para fillimit të kontraktimeve. Nëse ju shqetësoheni se e njejta situatë mund të ndodhë me ju, duhet të qetësoheni. Membranat këputen në më pak se 15 % të rasteve të shtatëzanisë dhe kur kjo ndodh, koka e fëmijës ka tendencë të veprojë si një tapë në hapjen e mitrës. (Megjithatë, nëse ju shtriheni, mund të shikoni lëngun që rrjedh.) Ju duhet të qëndroni të qeta – ajo mund të ndodhë disa orë përpara se ju të ndjeni kontraktimin e parë – dhe thërrisni menjëherë mjekun ose maminë tuaj. Trupi juaj do të prodhojë më shumë lëng amniotik deri në lindjen e fëmijës tuaj, kështu që kujdestaret tuaj mund t’ju sugjerojnë të prisni në shtëpi deri sa të nisin kontraktimet ose mund t’ju sugjerojnë një induksion.
Po nëqoftëse java kalon dhe ende nuk e keni lindur fëmijën tuaj? Mos u shqetësoni – vetëm 5 % e foshnjeve lindin në datën e paracaktuar. Shumica e mjekëve presin edhe dy javë të tjera para se të konsiderojnë se shtatëzanisë i ka kaluar afati. Shikoni se si mund të përballeni me kalimin e afatit të pritjes.

[h=2]Si po ndryshon jeta juaj[/h]38_3776.jpg
A ndiheni sikur që nga fillimi i shtatëzanisë koha ka fluturuar? Atëherë përgatituni: këto pak ditë të fundit me siguri do ju duken më të gjatë se nëntë muajt e fundit. Shumica e mjekëve dhe mamive presin 10 deri në 14 ditë pas datës tuaj, para se të konsiderojnë se fëmijës i ka kaluar afati dhe të induktojnë lindjen. Ndërkohë, ju dhe partneri juaj mund të përpiqeni të lehtësoni tensionet me pak intimitet – seks, që është i njohur për të filluar lindjen. Nëqoftëse kjo nuk ndodh, mamia apo mjeku juaj mund të bëjnë një pastrim të membranës për tu përpjekur që lindja të fillojë në mënyrë të natyrshme. Nëse ky është fëmija juaj i parë, lindja mund të zgjasë dhe të jetë e ngadaltë, por megjithatë ka mënyra për ti përshpejtuar gjërat si natyrale ashtu edhe përmes ndërhyrjes së mjekut ose mamisë tuaj.
Në aspektin praktik, është një ide e mirë për ju që të përpiqeni të instaloni sediljen e fëmijës në makinën tuaj para se të nisni ta përdorni atë. Shumica e spitaleve nuk do t’ju lejojnë ta merrni fëmijën tuaj nëse nuk keni një të tillë dhe ju nuk do të doni të humbisni kohë për të mësuar se si vendoset ajo në makinë kur të jeni të shqetësuar për tu kthyer në shtëpi. Një gjë tjetër e dobishme që mund të bëni është që të rishikoni rolin e partnerit tuaj gjatë lindjes.

Nëse mamaja do të vijë të qëndrojë te ju kur të vijë fëmija, lëreni atë të merret me gjërat e vogla. Dhe lërjani asaj punët e shtëpise (dhe partnerit tuaj). Mysafirët e shumtë në kohën kur ju merreni me të porsalindurin tuaj mund të jenë dërrmues kështu që mundohuni ti shtyni vizitat për një javë apo më shumë, ose sugjerojini atyre të qëndrojnë vetëm për një çaj pasi nuk e përballoni dot ardhjen e tyre! Prioriteti i parë jeni ju dhe fëmija juaj – ju do ju duhet kohë për të pushuar e për tu shplodhur. ثshtë gjithashtu një ide e mirë që të mos lejoni këdo të mbajë fëmijën tuaj veç miqve të ngushtë dhe familjes gjatë javëve të para.
 

Attachments

 • java_39_7279.jpg
  java_39_7279.jpg
  25.3 KB · Shikime: 0
 • 39_jave_9411.jpg
  39_jave_9411.jpg
  23.4 KB · Shikime: 0
 • 38_3776.jpg
  38_3776.jpg
  23.1 KB · Shikime: 0

PiNkY

Anëtar i Nderuar
Titulli: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

Java e 29-të e shtatzënisë

20130122142821224456.jpg


Bebja juaj është duke shtuar në peshë, që e bën atë gjithnjë e më të bukur. Por, situata ndryshon për ju. Fatkeqësisht, derisa i afroheni fundit të shtatzëni, “bukuria” mund të mos jetë termi që ju përshkruan juve.

Foshnja juaj

Sa e madhe është foshnja juaj këtë javë? Ajo peshon rreth 1.4 kilogramë tash dhe është e gjatë rreth 43 centimetër. Edhe pse bebja i afrohet shumë gjatësisë së lindjes, ajo ende ka për t’u rritur. Në të vërtetë gjatë javëve të mbetura (11 javë), foshnja do ta dyfishojë ose trefishojë peshën e saj. Dhe derisa rritet dhe dhoma në mitrën tuaj bëhet më e ngushtë, ju do të ndjeni gjithnjë e më pak ato shkelmime të mëdha dhe më shumë gjasa ka të shpoheni nga bërrylat ose gjunjët.

Trupi juaj

Të pakëndshme por të padëmshme, varikoza venoze thjesht paraqet enët e fryra të gjakut të cilat shpesh dalin në trupin tuaj gjatë shtatzënisë së parë, veçanërisht nëse nëna ose gjyshja juaj i ka pasur ato. Ju mund ët keni varikozë pak të shprehur (dhimbje dhe ënjtje të lehta) ose të jeni mjaft të pafat për të përjetuar dhimbje të vërtetë dhe fryrje të katra të venave, zakonisht nga gjuri drejt kofshës së sipërme. Ka disa mënyra të cilat ndihmojnë lehtësimin e këtyre problemeve me venat, përfshirë kujdesi për peshën tuaj, mbajtja në lëvizje e qarkullimit të gjakut (përmes lëvizjes), dhe shmangia e ngritjes së gjërave të rënda në peshë.

Këshilla: Numërimi i goditjeve të bebes

A i keni numëruar goditjet e foshnjës tuaj sot? Sapo të ketë kaluar java e 28-të, ju duhet t’i numëroni ato çdo ditë. Për ta bërë këtë, dhe për t’u siguruar se gjitha është në rregull në belin tuaj, bëni shprehi për të numëruar goditjet e foshnjës tuaj dy herë në ditë, një në mëngjes dhe një në mbrëmje. Më e mira për t’i numëruar është të qëndroni shtrirë (meqë foshnjat janë më të prira të godasin kur nëna e tyre është shtrirë, që do të vazhdojë edhe pasi ata të lindin). Nëse nuk mund të shtriheni, qëndroni ulur. Numëroni cilëndo prej të gjitha lëvizjeve (edhe dridhjet dhe lëvizjet harkore) derisa të arrini numrin 10. nëse nuk e keni arritur numrin dhjetë brenda një ore (foshnja juaj mund të jetë duke pushuar tash), hani diçka të lehtë dhe provojeni sërish – kjo ngritje e sheqerit ka gjasa ta bëjë foshnjën të lëvizë sërish. Vetëm mbani mend, nëse keni më pak se dhjetë lëvizje brenda dy orëve, është mirë t’ia tregoni këtë mjekut. Kjo mund të mos tregojë asgjë serioze, por gjithmonë është më mirë të jeni të sigurta se të ndjeni keqardhje më pas.

Simptomat e javës së 29-të

Konstipacioni: Hormonet e shtatzënisë vazhdojnë t’i mbajnë muskujt tuaj të relaksuar (përfshirë edhe muskujt e zorrëve), që mund të bëjë që trakti tretës të ngarkohet vazhdimisht. Një mënyrë për ta ndihmuar është të bini jogurt me probiotikë, pasi ato përmbajnë baktere të mira të cilat ndihmojnë tretjen e ushqimit dhe lëvizjen e zorrëve.

Kokëdhimbje të herëpashershme: Kur keni kokëdhimbje (ose disa shtatzëna edhe migrenë), lehtësojeni dhimbjen duke qëndruar në një dhomë të qetë, të errët, me një kompresë të ftohtë në qafë ose në ballin tuaj.

Hemorroidet: Venat tuaja në rektum për tashmë një kohë mund të kenë filluar të fryhen dhe të dalin jashtë (si pasojë e presionit të shtuar në barkun tuaj dhe qarkullimit po ashtu të shtuar gjakut në zonën e legenit). Reduktojeni këtë parehati dhe irritim duke përdorur faculeta të buta ose duke fshirë me letër tualeti me ujë të nxehtë pas zbrazjes së zorrëve. Dhe, sigurisht, pini sa më shumë lëngje ashtu që jashtëqitja të mos jetë e fortë.

Të harruarit: Mos u shqetësoni nëse truri juaj duket pak si i turbullt këto ditë – hormonet bëjnë kërdi edhe në memorien tuaj dhe vëllimi i qelizave të trurit bie gjatë tremujorit të tretë. Gjithë çfarë mund të bëni është të përpiqeni të mos e merrni afër zemrës këtë simptomë të përkohshme të shtatzënisë – nëse stresoheni për këtë, kjo vetëm se do ta bëjë edhe më të mjegullt trurin tuaj.

Të kruara abdominale: Beli juaj i tërhequr nga jashtë mund të bëjë që lëkur juaj të bëhet e thatë dhe të kruhet. Aplikoni zbutës më mënyrë të vazhdueshme dhe mendoni të zhyteni në vaskë të ngrohtë për të lehtësuar të kruarat.

Ndryshimet në lëkurë, flokë dhe thonj: Edhe pse thonjtë tuaj mund të jenë rritur më shpejt se kurdoherë më herë, hormonet e shtatzënisë mund t’i bëjnë ata të thata dhe të thyeshme. Preni dhe rregulloni ato rregullisht.

Vështirësi për të fjetur: Nëse thartira ju mban zgjuar gjithë natën, shmangni ngrënien e tepruar dhe përtypjet gjatë orëve para fjetjes. Po ashtu, shmangni kafeinën dhe çokollatat në mbrëmje, meqë këto energjizues do t’ua vështirësojnë fjetjen.
 

sweetzzinna

Dum spiro, spero くる
Themelues
Titulli: Shtatëzania-zhvillimi embrional deri në lindje

Java e 29-të e shtatzënisë

20130122142821224456.jpg


Bebja juaj është duke shtuar në peshë, që e bën atë gjithnjë e më të bukur. Por, situata ndryshon për ju. Fatkeqësisht, derisa i afroheni fundit të shtatzëni, “bukuria” mund të mos jetë termi që ju përshkruan juve.

Foshnja juaj

Sa e madhe është foshnja juaj këtë javë? Ajo peshon rreth 1.4 kilogramë tash dhe është e gjatë rreth 43 centimetër. Edhe pse bebja i afrohet shumë gjatësisë së lindjes, ajo ende ka për t’u rritur. Në të vërtetë gjatë javëve të mbetura (11 javë), foshnja do ta dyfishojë ose trefishojë peshën e saj. Dhe derisa rritet dhe dhoma në mitrën tuaj bëhet më e ngushtë, ju do të ndjeni gjithnjë e më pak ato shkelmime të mëdha dhe më shumë gjasa ka të shpoheni nga bërrylat ose gjunjët.

Trupi juaj

Të pakëndshme por të padëmshme, varikoza venoze thjesht paraqet enët e fryra të gjakut të cilat shpesh dalin në trupin tuaj gjatë shtatzënisë së parë, veçanërisht nëse nëna ose gjyshja juaj i ka pasur ato. Ju mund ët keni varikozë pak të shprehur (dhimbje dhe ënjtje të lehta) ose të jeni mjaft të pafat për të përjetuar dhimbje të vërtetë dhe fryrje të katra të venave, zakonisht nga gjuri drejt kofshës së sipërme. Ka disa mënyra të cilat ndihmojnë lehtësimin e këtyre problemeve me venat, përfshirë kujdesi për peshën tuaj, mbajtja në lëvizje e qarkullimit të gjakut (përmes lëvizjes), dhe shmangia e ngritjes së gjërave të rënda në peshë.

Këshilla: Numërimi i goditjeve të bebes

A i keni numëruar goditjet e foshnjës tuaj sot? Sapo të ketë kaluar java e 28-të, ju duhet t’i numëroni ato çdo ditë. Për ta bërë këtë, dhe për t’u siguruar se gjitha është në rregull në belin tuaj, bëni shprehi për të numëruar goditjet e foshnjës tuaj dy herë në ditë, një në mëngjes dhe një në mbrëmje. Më e mira për t’i numëruar është të qëndroni shtrirë (meqë foshnjat janë më të prira të godasin kur nëna e tyre është shtrirë, që do të vazhdojë edhe pasi ata të lindin). Nëse nuk mund të shtriheni, qëndroni ulur. Numëroni cilëndo prej të gjitha lëvizjeve (edhe dridhjet dhe lëvizjet harkore) derisa të arrini numrin 10. nëse nuk e keni arritur numrin dhjetë brenda një ore (foshnja juaj mund të jetë duke pushuar tash), hani diçka të lehtë dhe provojeni sërish – kjo ngritje e sheqerit ka gjasa ta bëjë foshnjën të lëvizë sërish. Vetëm mbani mend, nëse keni më pak se dhjetë lëvizje brenda dy orëve, është mirë t’ia tregoni këtë mjekut. Kjo mund të mos tregojë asgjë serioze, por gjithmonë është më mirë të jeni të sigurta se të ndjeni keqardhje më pas.

Simptomat e javës së 29-të

Konstipacioni: Hormonet e shtatzënisë vazhdojnë t’i mbajnë muskujt tuaj të relaksuar (përfshirë edhe muskujt e zorrëve), që mund të bëjë që trakti tretës të ngarkohet vazhdimisht. Një mënyrë për ta ndihmuar është të bini jogurt me probiotikë, pasi ato përmbajnë baktere të mira të cilat ndihmojnë tretjen e ushqimit dhe lëvizjen e zorrëve.

Kokëdhimbje të herëpashershme: Kur keni kokëdhimbje (ose disa shtatzëna edhe migrenë), lehtësojeni dhimbjen duke qëndruar në një dhomë të qetë, të errët, me një kompresë të ftohtë në qafë ose në ballin tuaj.

Hemorroidet: Venat tuaja në rektum për tashmë një kohë mund të kenë filluar të fryhen dhe të dalin jashtë (si pasojë e presionit të shtuar në barkun tuaj dhe qarkullimit po ashtu të shtuar gjakut në zonën e legenit). Reduktojeni këtë parehati dhe irritim duke përdorur faculeta të buta ose duke fshirë me letër tualeti me ujë të nxehtë pas zbrazjes së zorrëve. Dhe, sigurisht, pini sa më shumë lëngje ashtu që jashtëqitja të mos jetë e fortë.

Të harruarit: Mos u shqetësoni nëse truri juaj duket pak si i turbullt këto ditë – hormonet bëjnë kërdi edhe në memorien tuaj dhe vëllimi i qelizave të trurit bie gjatë tremujorit të tretë. Gjithë çfarë mund të bëni është të përpiqeni të mos e merrni afër zemrës këtë simptomë të përkohshme të shtatzënisë – nëse stresoheni për këtë, kjo vetëm se do ta bëjë edhe më të mjegullt trurin tuaj.

Të kruara abdominale: Beli juaj i tërhequr nga jashtë mund të bëjë që lëkur juaj të bëhet e thatë dhe të kruhet. Aplikoni zbutës më mënyrë të vazhdueshme dhe mendoni të zhyteni në vaskë të ngrohtë për të lehtësuar të kruarat.

Ndryshimet në lëkurë, flokë dhe thonj: Edhe pse thonjtë tuaj mund të jenë rritur më shpejt se kurdoherë më herë, hormonet e shtatzënisë mund t’i bëjnë ata të thata dhe të thyeshme. Preni dhe rregulloni ato rregullisht.

Vështirësi për të fjetur: Nëse thartira ju mban zgjuar gjithë natën, shmangni ngrënien e tepruar dhe përtypjet gjatë orëve para fjetjes. Po ashtu, shmangni kafeinën dhe çokollatat në mbrëmje, meqë këto energjizues do t’ua vështirësojnë fjetjen.

Ne fakt une i kisha vene ne teme ( me radhe ) te gjitha javet, se di pse u ndalove pikerisht tek 29?
 
Top