Si funksionojne iluzionet optike?

Si punojnë ata dhe çfarë zbulojnë për trurin

Çfarë është një iluzion optik? Iluzione optike, e njohur më mirë si iluzione vizuale, përfshin mashtrimin pamor. Për shkak të vendosjes së imazheve, efektit të ngjyrave, ndikimit të burimit të dritës ose ndryshore të tjera, mund të shihet një gamë e gjerë e efekteve vizuale mashtruese.

Nëse ju keni luftuar ndonjëherë për të parë imazhin e fshehur në një stereogram të një imazhi, mund të keni zbuluar se jo të gjithë përjetojnë iluzione vizuale në të njëjtën mënyrë. Për disa iluzione, disa njerëz thjesht nuk janë në gjendje ta shohin efektin.

Ndërsa iluzionet optike mund të jenë argëtuese dhe interesante, ato gjithashtu zbulojnë një marrëveshje të madhe për punën e trurit .Mësoni më shumë rreth disa iluzioneve më të famshme optike dhe zbuloni saktësisht se si dhe pse ndodhin këto iluzione vizuale.

1 - Hermann Grid Illusion​

0307e9602d713366.jpg

Në Illusion Hermann Grid, pikat e bardha në qendër të çdo sheshi duket se zhvendosen nga e bardha në gri.

Cfare shikon?​

Rrjeti Hermann u zbulua së pari nga një fiziolog i quajtur Ludimar Hermann në 1870. Kur shikuesi shikon në rrjet, pikat e bardha dhe qendra e secilit "korridor" duket se zhvendosen ndërmjet të bardhës dhe gri. Kur shikuesi përqendroi vëmendjen e tij ose të saj në një pikë specifike, është e qartë se është e bardhë. Por sapo vëmendja të zhvendoset, pika ndryshon në një ngjyrë gri.

Si funksionon iluzioni i grilave Hermann?​

Pra, pse njerëzit shohin gri atje ku duhet të jetë e bardhë? Pse shohim diçka kaq të ndryshme nga realiteti?

Studiuesit kanë përdorur tradicionalisht atë që njihet si pengesë anësore për të shpjeguar pse njerëzit i shohin këto zona gri. Ky fenomen demonstron një parim shumë të rëndësishëm të perceptimit: ne nuk shohim gjithmonë se çfarë ndodh atje. Perceptimet tona varen nga mënyra sesi sistemi ynë vizuel i përgjigjet stimujve të mjedisit dhe si truri ynë e interpreton këtë informacion.

Megjithatë, ka prova që sugjerojnë se ky shpjegim ka të ngjarë të pasakta. Fakti që iluzioni nuk varet nga madhësia, mund të shihet me ndryshim kontrasti dhe mund të mënjanohet duke i shtrembëruar pak linjat që janë cituar si arsye pse teoria klasike është e gabuar. Një shpjegim i mundshëm që është propozuar njihet si teoria e qelizave të thjeshta S1.


2 - Iluzioni i Dancer Spinning​

31c57ac0249c3338.gif
Nobuyuki Kayahara

Iluzionja e balerinës së tjerrëse tregon një siluetë të paqartë që duket se ndryshon papritmas drejtimin. Mësoni më shumë se si funksionon ky iluzion.

Cfare shikon?​

Në këtë imazh ju shihni siluetën e një gruaje që rrotullohet. Cila drejtim po kthen? Mund të befasoheni kur mësoni se është e mundur të shihni rrotullimin e saj në të dy anët e orës dhe në drejtim të kundërt. Si? Ndonëse mund të jetë shumë e vështirë, ndoshta mund ta merrni atë për të ndryshuar drejtimet në mënyrë spontane. Mundohuni të shikoni figurën dhe pastaj të injoroni; ajo mund të duket të ndryshojë drejtimet menjëherë pasi të ndizet. Një strategji tjetër është përqendrimi në një pjesë specifike të figurës.

Si funksionon iluzioni i balerinës së tjerrjes?​

Pasi u krijua fillimisht nga Nobuyuki Kayahara, iluzioni u referua gabimisht si një test i personalitetit shkencor të dominimit të trurit të trurit / majtë nga faqet e internetit dhe blogeve të shumta. Në realitet, iluzioni i balerinës së tjerrjes lidhet me perceptimin bistable, në të cilin një figurë 2-dimensionale e paqartë mund të shihet nga dy perspektiva të ndryshme. Për shkak se nuk ka dimension të tretë, truri ynë përpiqet të ndërtojë hapësirë rreth figurës. Iluzione të ngjashme përfshijnë Necker Cube dhe Illusionin e Frymës / Vazhdimit të Kthyeshëm.

Në kolonën e New York Times , Thomas C. Toppino, kryetar i departamentit të psikologjisë në Universitetin Villanova, sugjeroi, "Ajo që po ndodh këtu për të shkaktuar rrokullisjen është diçka që ndodh tërësisht brenda sistemit vizual.Nëse mund ta kuptojmë pse këto shifra janë të kundërta atëherë ne jemi në gjendje të kuptojmë diçka mjaft të rëndësishme për mënyrën se si sistemi vizuel kontribuon në përvojën e ndërgjegjshme ".

3 - Iluzioni i Zollnerit​

31443618a4e73497.jpg
fibonacci

Në iluzionin e Zollnerit, linjat e drejta duket të lëvizin edhe pse janë statike.

Cfare shikon?​

Iluzioni i Zollnerit është një iluzion optik që zakonisht shfaqet. I parë zbuluar në 1860 nga një astrofizikant gjerman, i quajtur Johann Karl Friedrich Zöllner, ky iluzion paraqet një seri linjash të zhdrejtë të kaluara me linja të shkurtra të mbivendosura. Linjat e zhveshura duken sikur janë të shtrembër dhe do të ndryshojnë. Në të vërtetë, të gjitha linjat e pjerrëta janë paralele.

Si punon?​

Shumë si iluzionet e Muller-Lyer dhe Herring, ky iluzion optik tregon se si sfondi i një imazhi mund të shtrembërojë pamjen e vijave të drejta. Disa shpjegime të ndryshme për iluzionin e Zollnerit janë sugjeruar. Së pari, këndi i linjave të shkurtra në krahasim me linjat më të gjata krijon një përshtypje thellësie. Njëra nga linjat duket të jetë më afër nesh; tjetri larg më larg. Një tjetër shpjegim i mundshëm është se truri përpiqet të rrisë këndet mes vijave të gjata dhe të shkurtra. Kjo rezulton në një shtrembërim kur truri përpiqet të përkulem linjat larg dhe drejt njëri-tjetrit.

Interesante, nëse ngjyra e linjave ndryshohet në ngjyrë të gjelbër dhe sfondi në të kuqe, efekti plotësisht zhduket për aq kohë sa dy ngjyrat janë të një shkëlqimi të barabartë.

4 - Illusioni i dhomës së Ames​

222a1efadcd134f3.jpg
Image mirësjellje Mosso

Në iluzionin e dhomës së Ames, dy njerëz që qëndrojnë në një dhomë duket të jenë me madhësi dramatikisht të ndryshme, edhe pse ato janë të njëjta madhësi.

Cfare shikon?​

Imazhi i mësipërm u kap nga një vizitor në "Ames room" në muzeun shkencor Vilette në Paris, Francë dhe u ngarkua në Flickr, një faqe interneti për ndarjen e fotove. Në dhomë, individi në të majtë duket të jetë shumë i gjatë, ndërsa personi në të djathtë duket shumë i vogël. Në të vërtetë, të dy njerëzit janë të përafërsisht të njëjtën lartësi dhe madhësi.

Si funksionon puna e Iluzionit të Ames?​

Efekti punon duke përdorur një dhomë të deformuar për të krijuar iluzionin e një pabarazi dramatike në madhësi. Ndërsa dhoma shfaqet në formë katrore nga këndvështrimi i shikuesve, në të vërtetë ajo ka një formë trapezoidale. Gruaja në anën e djathtë të imazhit më lart është në të vërtetë duke qëndruar në një cep që është shumë më larg se gruaja në të majtë.

Iluzioni e çon shikuesin të besojë se dy individët janë duke qëndruar në të njëjtën thellësi të fushës, kur në të vërtetë subjekti është duke qëndruar shumë më afër. Gruaja në të majtë në imazhin e mësipërm shfaqet në një kënd shumë më të madh vizual, por fakti që ajo duket të jetë në të njëjtën thellësi të fushës sikurse shifra në të djathtë e bën pamjen më të ngushtë individuale shumë më të madhe.

Efekti mund të vërehet në një numër filmash, duke përfshirë edhe trilogjinën e Zotit të unazave . Vini re skenat e hershme në Bashkësinë e Unazës ku efekti përdoret dukshëm për ta bërë Gandalf të duket më i madh se hobbitët.

Ju mund të shihni më shumë shembuj të dhomave Ames në këto video në YouTube.

5 - Iluzioni i Ponzo​

8333b966152a3352.gif
Imazhi nga Wikimedia Commons

Në iluzionin e Ponzoit, dy linja me madhësi identike duket të jenë madhësi të ndryshme kur vendosen mbi linja paralele që duket se konvergojnë ndërsa ulen në distancë.

Cfare shikon?​

Në imazhin e mësipërm që ilustron iluzionin Ponzo, dy linjat e verdha janë të njëjta madhësi. Për shkak se ato janë vendosur mbi linja paralele që duket se konvergojnë në distancë, vija e verdhë e lartë në fakt duket të jetë më e gjatë se ajo e fundit.

Si funksionon iluzioni i Ponzo?​

Iluzioni i Ponzoit u shfaq fillimisht në 1913 nga një psikolog italian i quajtur Mario Ponzo. Arsyeja që vija më e lartë horizontale duket më e gjatë është sepse ne interpretojmë skenën duke përdorur perspektivën lineare. Meqenëse linjat vertikale paralele duket të rriten më afër ndërsa lëvizin më larg, ne interpretojmë vijën e lartë si më larg në distancë. Një objekt në distancë duhet të jetë më i gjatë në mënyrë që ajo të shfaqet në të njëjtën madhësi si një objekt i afërt, kështu që vija e lartë "larg" shihet si më e gjatë se në fund të "afër", edhe pse ato janë të njëjta madhësia.

6 - Iluzioni i Triangle Kanizsa​

d384b911b9fd3476.jpg
Imazhi nga Wikimedia Commons
Triangle Kanizsa është një iluzion optik në të cilin perceptohet një trekëndësh edhe pse nuk është në të vërtetë atje.

Iluzioni Kanizsa Triangle u përshkrua për herë të parë në vitin 1955 nga një psikolog italian i quajtur Gaetano Kanizsa. Në iluzionin, një trekëndësh i barabartë i barabartë mund të shihet në imazhin edhe pse nuk ekziston një trekëndësh atje. Efekti është shkaktuar nga konturet iluzore ose të subjektit.

Psikologët Gestalt përdorin këtë iluzion për të përshkruar ligjin e mbylljes , një nga ligjet e gestalt të organizimit perceptues . Sipas këtij parimi, objektet që janë të grupuara së bashku, tentojnë të shihen si pjesë e një tërësie. Ne tentojmë të injorojmë boshllëqet dhe të perceptojmë linjat e kontureve në mënyrë që imazhi të shfaqet si një tërësi kohezive.

7 - Iluzioni Shega​

Shiko fotografinë 1930650
Shega mistike


Shikoni se sa interesant eshte ky rast, mundohuni te imagjinoni se çfare do ndodhe pas 5 min?!

Shiko fotografinë 1930651

Ne fakt shega aty eshte, thjesht ju nuk jeni ne gjendje ta dalloni ate si shkak i iluzionit krijuar nga @¥4~2.5
 
Si punojnë ata dhe çfarë zbulojnë për trurin

Çfarë është një iluzion optik? Iluzione optike, e njohur më mirë si iluzione vizuale, përfshin mashtrimin pamor. Për shkak të vendosjes së imazheve, efektit të ngjyrave, ndikimit të burimit të dritës ose ndryshore të tjera, mund të shihet një gamë e gjerë e efekteve vizuale mashtruese.

Nëse ju keni luftuar ndonjëherë për të parë imazhin e fshehur në një stereogram të një imazhi, mund të keni zbuluar se jo të gjithë përjetojnë iluzione vizuale në të njëjtën mënyrë. Për disa iluzione, disa njerëz thjesht nuk janë në gjendje ta shohin efektin.

Ndërsa iluzionet optike mund të jenë argëtuese dhe interesante, ato gjithashtu zbulojnë një marrëveshje të madhe për punën e trurit .Mësoni më shumë rreth disa iluzioneve më të famshme optike dhe zbuloni saktësisht se si dhe pse ndodhin këto iluzione vizuale.

1 - Hermann Grid Illusion​

Shiko fotografinë 1930644

Në Illusion Hermann Grid, pikat e bardha në qendër të çdo sheshi duket se zhvendosen nga e bardha në gri.

Cfare shikon?​

Rrjeti Hermann u zbulua së pari nga një fiziolog i quajtur Ludimar Hermann në 1870. Kur shikuesi shikon në rrjet, pikat e bardha dhe qendra e secilit "korridor" duket se zhvendosen ndërmjet të bardhës dhe gri. Kur shikuesi përqendroi vëmendjen e tij ose të saj në një pikë specifike, është e qartë se është e bardhë. Por sapo vëmendja të zhvendoset, pika ndryshon në një ngjyrë gri.

Si funksionon iluzioni i grilave Hermann?​

Pra, pse njerëzit shohin gri atje ku duhet të jetë e bardhë? Pse shohim diçka kaq të ndryshme nga realiteti?

Studiuesit kanë përdorur tradicionalisht atë që njihet si pengesë anësore për të shpjeguar pse njerëzit i shohin këto zona gri. Ky fenomen demonstron një parim shumë të rëndësishëm të perceptimit: ne nuk shohim gjithmonë se çfarë ndodh atje. Perceptimet tona varen nga mënyra sesi sistemi ynë vizuel i përgjigjet stimujve të mjedisit dhe si truri ynë e interpreton këtë informacion.

Megjithatë, ka prova që sugjerojnë se ky shpjegim ka të ngjarë të pasakta. Fakti që iluzioni nuk varet nga madhësia, mund të shihet me ndryshim kontrasti dhe mund të mënjanohet duke i shtrembëruar pak linjat që janë cituar si arsye pse teoria klasike është e gabuar. Një shpjegim i mundshëm që është propozuar njihet si teoria e qelizave të thjeshta S1.


2 - Iluzioni i Dancer Spinning​

Shiko fotografinë 1930645
Nobuyuki Kayahara

Iluzionja e balerinës së tjerrëse tregon një siluetë të paqartë që duket se ndryshon papritmas drejtimin. Mësoni më shumë se si funksionon ky iluzion.

Cfare shikon?​

Në këtë imazh ju shihni siluetën e një gruaje që rrotullohet. Cila drejtim po kthen? Mund të befasoheni kur mësoni se është e mundur të shihni rrotullimin e saj në të dy anët e orës dhe në drejtim të kundërt. Si? Ndonëse mund të jetë shumë e vështirë, ndoshta mund ta merrni atë për të ndryshuar drejtimet në mënyrë spontane. Mundohuni të shikoni figurën dhe pastaj të injoroni; ajo mund të duket të ndryshojë drejtimet menjëherë pasi të ndizet. Një strategji tjetër është përqendrimi në një pjesë specifike të figurës.

Si funksionon iluzioni i balerinës së tjerrjes?​

Pasi u krijua fillimisht nga Nobuyuki Kayahara, iluzioni u referua gabimisht si një test i personalitetit shkencor të dominimit të trurit të trurit / majtë nga faqet e internetit dhe blogeve të shumta. Në realitet, iluzioni i balerinës së tjerrjes lidhet me perceptimin bistable, në të cilin një figurë 2-dimensionale e paqartë mund të shihet nga dy perspektiva të ndryshme. Për shkak se nuk ka dimension të tretë, truri ynë përpiqet të ndërtojë hapësirë rreth figurës. Iluzione të ngjashme përfshijnë Necker Cube dhe Illusionin e Frymës / Vazhdimit të Kthyeshëm.

Në kolonën e New York Times , Thomas C. Toppino, kryetar i departamentit të psikologjisë në Universitetin Villanova, sugjeroi, "Ajo që po ndodh këtu për të shkaktuar rrokullisjen është diçka që ndodh tërësisht brenda sistemit vizual.Nëse mund ta kuptojmë pse këto shifra janë të kundërta atëherë ne jemi në gjendje të kuptojmë diçka mjaft të rëndësishme për mënyrën se si sistemi vizuel kontribuon në përvojën e ndërgjegjshme ".

3 - Iluzioni i Zollnerit​

Shiko fotografinë 1930646
fibonacci

Në iluzionin e Zollnerit, linjat e drejta duket të lëvizin edhe pse janë statike.

Cfare shikon?​

Iluzioni i Zollnerit është një iluzion optik që zakonisht shfaqet. I parë zbuluar në 1860 nga një astrofizikant gjerman, i quajtur Johann Karl Friedrich Zöllner, ky iluzion paraqet një seri linjash të zhdrejtë të kaluara me linja të shkurtra të mbivendosura. Linjat e zhveshura duken sikur janë të shtrembër dhe do të ndryshojnë. Në të vërtetë, të gjitha linjat e pjerrëta janë paralele.

Si punon?​

Shumë si iluzionet e Muller-Lyer dhe Herring, ky iluzion optik tregon se si sfondi i një imazhi mund të shtrembërojë pamjen e vijave të drejta. Disa shpjegime të ndryshme për iluzionin e Zollnerit janë sugjeruar. Së pari, këndi i linjave të shkurtra në krahasim me linjat më të gjata krijon një përshtypje thellësie. Njëra nga linjat duket të jetë më afër nesh; tjetri larg më larg. Një tjetër shpjegim i mundshëm është se truri përpiqet të rrisë këndet mes vijave të gjata dhe të shkurtra. Kjo rezulton në një shtrembërim kur truri përpiqet të përkulem linjat larg dhe drejt njëri-tjetrit.

Interesante, nëse ngjyra e linjave ndryshohet në ngjyrë të gjelbër dhe sfondi në të kuqe, efekti plotësisht zhduket për aq kohë sa dy ngjyrat janë të një shkëlqimi të barabartë.

4 - Illusioni i dhomës së Ames​

Shiko fotografinë 1930647
Image mirësjellje Mosso

Në iluzionin e dhomës së Ames, dy njerëz që qëndrojnë në një dhomë duket të jenë me madhësi dramatikisht të ndryshme, edhe pse ato janë të njëjta madhësi.

Cfare shikon?​

Imazhi i mësipërm u kap nga një vizitor në "Ames room" në muzeun shkencor Vilette në Paris, Francë dhe u ngarkua në Flickr, një faqe interneti për ndarjen e fotove. Në dhomë, individi në të majtë duket të jetë shumë i gjatë, ndërsa personi në të djathtë duket shumë i vogël. Në të vërtetë, të dy njerëzit janë të përafërsisht të njëjtën lartësi dhe madhësi.

Si funksionon puna e Iluzionit të Ames?​

Efekti punon duke përdorur një dhomë të deformuar për të krijuar iluzionin e një pabarazi dramatike në madhësi. Ndërsa dhoma shfaqet në formë katrore nga këndvështrimi i shikuesve, në të vërtetë ajo ka një formë trapezoidale. Gruaja në anën e djathtë të imazhit më lart është në të vërtetë duke qëndruar në një cep që është shumë më larg se gruaja në të majtë.

Iluzioni e çon shikuesin të besojë se dy individët janë duke qëndruar në të njëjtën thellësi të fushës, kur në të vërtetë subjekti është duke qëndruar shumë më afër. Gruaja në të majtë në imazhin e mësipërm shfaqet në një kënd shumë më të madh vizual, por fakti që ajo duket të jetë në të njëjtën thellësi të fushës sikurse shifra në të djathtë e bën pamjen më të ngushtë individuale shumë më të madhe.

Efekti mund të vërehet në një numër filmash, duke përfshirë edhe trilogjinën e Zotit të unazave . Vini re skenat e hershme në Bashkësinë e Unazës ku efekti përdoret dukshëm për ta bërë Gandalf të duket më i madh se hobbitët.

Ju mund të shihni më shumë shembuj të dhomave Ames në këto video në YouTube.

5 - Iluzioni i Ponzo​

Shiko fotografinë 1930648
Imazhi nga Wikimedia Commons

Në iluzionin e Ponzoit, dy linja me madhësi identike duket të jenë madhësi të ndryshme kur vendosen mbi linja paralele që duket se konvergojnë ndërsa ulen në distancë.

Cfare shikon?​

Në imazhin e mësipërm që ilustron iluzionin Ponzo, dy linjat e verdha janë të njëjta madhësi. Për shkak se ato janë vendosur mbi linja paralele që duket se konvergojnë në distancë, vija e verdhë e lartë në fakt duket të jetë më e gjatë se ajo e fundit.

Si funksionon iluzioni i Ponzo?​

Iluzioni i Ponzoit u shfaq fillimisht në 1913 nga një psikolog italian i quajtur Mario Ponzo. Arsyeja që vija më e lartë horizontale duket më e gjatë është sepse ne interpretojmë skenën duke përdorur perspektivën lineare. Meqenëse linjat vertikale paralele duket të rriten më afër ndërsa lëvizin më larg, ne interpretojmë vijën e lartë si më larg në distancë. Një objekt në distancë duhet të jetë më i gjatë në mënyrë që ajo të shfaqet në të njëjtën madhësi si një objekt i afërt, kështu që vija e lartë "larg" shihet si më e gjatë se në fund të "afër", edhe pse ato janë të njëjta madhësia.

6 - Iluzioni i Triangle Kanizsa​

Shiko fotografinë 1930649
Imazhi nga Wikimedia Commons
Triangle Kanizsa është një iluzion optik në të cilin perceptohet një trekëndësh edhe pse nuk është në të vërtetë atje.

Iluzioni Kanizsa Triangle u përshkrua për herë të parë në vitin 1955 nga një psikolog italian i quajtur Gaetano Kanizsa. Në iluzionin, një trekëndësh i barabartë i barabartë mund të shihet në imazhin edhe pse nuk ekziston një trekëndësh atje. Efekti është shkaktuar nga konturet iluzore ose të subjektit.

Psikologët Gestalt përdorin këtë iluzion për të përshkruar ligjin e mbylljes , një nga ligjet e gestalt të organizimit perceptues . Sipas këtij parimi, objektet që janë të grupuara së bashku, tentojnë të shihen si pjesë e një tërësie. Ne tentojmë të injorojmë boshllëqet dhe të perceptojmë linjat e kontureve në mënyrë që imazhi të shfaqet si një tërësi kohezive.

7 - Iluzioni Shega​

Shiko fotografinë 1930650
Shega mistike


Shikoni se sa interesant eshte ky rast, mundohuni te imagjinoni se çfare do ndodhe pas 5 min?!

Shiko fotografinë 1930651

Ne fakt shega aty eshte, thjesht ju nuk jeni ne gjendje ta dalloni ate si shkak i iluzionit krijuar nga @¥4~2.5
Po edhe levozhgat i hengre o? lool
 
Po mundohem ta shpjegoj baba popullorshe fare:
- a e ki parasysh (ke-desha t'them :p) tablone e famshme te piktures : "Lopa dhe Bari" ?
e pra, ne nje muze te famshem ishte varur nje pikture ne voj apo aquarel ca leshin quhet, e cila titullohej Lopa dhe Bari, mirpo cuditerisht ne tablo cfaqej vetem nje fushe e bardhe....
-Kur e pyeten autorin se ku eshte Lopa dhe ku eshte Bari ai iu pergjigj:
Barin- e hengri Lopa, prandaj nuk cfaqet ne tablo,
Lopa- hengri barin, iku dhe u largua nga vendi.
Ja pra pse Tabloja eshte vetem e bardhe!!! :plool
Shembull tjeter analog:

a e ki parasysh.... (uuupsss....ke-desha t'them) lojen me 3 letra qe lujshin dikur mashtrusit tek stacioni i trenit ne Durrs apo Tiron?
- e Kuqja fiton, e Zeza humbet, gjejeni se ku eshte e Kuqja dhe ku eshte e Zeza?!
Masi kishe lon gjith kondicinen (pesembedhjetditshin e rroges) duke kerku te Kuqen dhe te Zezen, i kerkoje atyre te vazhdonin lojen, mirpo vecse kur degjoje nanjonin nga ata qe thoshte:
- Vrap xhepista se na iku treni! loolloollool....
Ti rrijshe si kaush aty n'stacion me xhepat zbrazur, dhe menojshe se qysh ta futen ! :p
 
Iluzioni optik asht qe kur shikohem ne pasqyre mduket vetja yll kur baj foto selfie papapa ske ca sheh ?
 
Quhet iluzion optik kur te gjitha femrat qe te dalin perpara kane shembelltyren e nje te vetme??
Apo quhet shelikje??
 
Top