Si ta mësojm fëmijun tonë të flas në mënyrë të edukuar?

Violetta

>> KS- AL. etnike <<
Si ta mësojm fëmijun tonë të flas në mënyrë të edukuar?


Ndodh shpesh që të dëgjojmë fëmijë teksa flasin me një gjuhë deri diku vulgare, me fjalë që nuk i kanë hije një fëmije dhe që në rastet më ekstreme shikojmë edhe prindër tille teksa krenohen që djali apo vajza e tyre është në gjendje ti thotë. Në moshën 3-4 vjeçare fëmija mund të shprehë edhe disa fjalë jo të mira të cilave sigurisht që nuk ua di dot kuptimin. Në këto raste është detyra e prindit të ndërhyjë në mënyrë që ta bëj fëmijën të kuptoj se nuk e aprovojnë një fjalor me fjalë të ndotura.


Disa rregulla për prindërit:

- Te mos shprehin fjalë të papastra, sepse në të kundërt edhe fëmija juaj do të përsërisë atë që dëgjon nga ju.

- Mos e ngrini si problem shumë të madh, por as mos e injoroni.

- I shpjegoni fëmijës së disa fjalë nuk mund të thuhen, duke qënë se nuk mund të ofendojmë dikë. Nuk është etike të përdoren.

- Mos përdorni ton të lart zëri, pasi fëmija do të ndihet keq dhe nuk do thotë një prej tyre para jush, por do shprehet ashtu keq para të tjerëve.

- Mos qeshni asnjëherë kur fëmiju shpreh ndonjë fjalë të ndotur. Ai do të mendoj ne at rast, se ajo është një formë për të argëtuar dikë.

- Përqëndrohuni në mënyrë si ta bëni fëmijën tuaj të mos e përdor fjale te paduhura (te ndotura) më, dhe jo tek personi që gabim e ka mësuar.// Fëmiju, një detyrë për Prindërit
 

Hera

Banned
Femija eshte si sfungjeri thithe cdo gje qe degjon e shikon nga puna qe bej e shoh cdo dite dhe prinderit duhet te jene shume ma shume te kujdeshem sepse ne te vertete jane pasqyra e tyre ato nuk e kuptojne pse e bejne e po ti pyesesh thote e beri mami apo babi ....kujdesni kur ziheni ndermjet njeri tjetri femija jo vetem tmerrohet por ndihet aq keq sa rreagon ne kopesht ...shume here prinderit nuk kuptojne se po rrisin femi dhe u duket normale te zihen perpara tyre ...gabim
 
Top