Si të sillemi kur dy miq debatojnë?

Te gjitha shum pika te vlefshme.

Kurre sduhet me mbajt anen i njerit... ska rendesi as motivi; nese flasim per miqesi te verteta, duhet vetem koh dhe te krijohen ca situata qe te detyrohen te bejn paqe.

Te pakten un kshu e mendoj
Do e vuaja ndarjen dhe do boja cmos ti bashkoja 'rastesisht'
 Në fakt, nuk është e pazakontë që të vërteta të tjera të pathëna të dalin nga një grindje banale, duke vënë në rrezik disa marrëdhënie që dukeshin të konsoliduara. Një fjali më shumë ose dinamika e së kaluarës mund të përçajë lidhjen e miqësisë dhe t’i ndryshojë gjërat përgjithmonë. Si të dilni nga kjo situatë e komplikuar pa pësuar ndonjë dëm? Edhe nëse duket e pamundur që ka një mënyrë, thjesht përqendrohuni në dialog dhe përpiquni të mendoni se cili është problemi i vërtetë i miqve tuaj!

Flisni me të dy
Para se të ndërmerrni veprime, duhet të vlerësoni qartë situatën. Kështu që së pari do të duhet t’i dëgjoni të dy ata që të përpiqeni të kuptoni se çfarë ndodhi dhe pse lindi lufta. Për të marrë një ide objektive, bisedoni së pari me njërin dhe pastaj me tjetrin. Bëjini ata të flasin dhe të besojnë, duke vlerësuar këndvështrimin e tyre, për të kuptuar se çfarë i lëndoi ose i zemëroi ata. Vetëm në këtë mënyrë do të jeni në gjendje të gjeni një të dhënë për të rivendosur paqen.

Mos bëni gjykime
Kur jeni me miq është e lehtë të kënaqeni me gjykime dhe konsiderata me zë të lartë. Sidoqoftë, këtë herë përpiquni të përmbaheni dhe mos e bëni. Heshtni përpara shpërthimeve dhe ankesave, duke ruajtur të gjithë vetëkontrollin tuaj. Vetëm dëgjoni pa thënë atë që mendoni me të vërtetë. Në fakt, ju do të rrezikonit, mbase edhe në një valë emocionale, nëse do mbanit një anë dhe do të përfshiheshit në grindje më shumë sesa do të dëshironit. Për të mos krijuar siklet, kufizohuni në vlerësimin vetëm të sjelljes së personit para jush, gjithmonë në një mënyrë delikate, me vëzhgime dhe mendime.

Përqendrohuni në emocione
Pasi të keni dëgjuar variantet e të dyve, është koha të veproni. Si? Duke shprehur këndvështrimin tuaj në këtë çështje. Raportoni te dy miqtë atë që keni perceptuar, duke treguar gjendjet shpirtërore dhe emocionet që keni ndjerë. Mundohuni të përvetësoni një lloj komunikimi të sigurt, duke i lënë ndjenjat t’ju ndihmojnë të rivendosni një lidhje midis miqve tuaj.

Mos mbani asnjë anë
Një gabim që nuk duhet bërë kurrë? Të mbani njërën anë! Nëse e gjeni veten në mes të luftës dhe miqtë tuaj përpiqen t’ju hedhin në grindje, përpiquni të qëndroni neutral. Nëse e dini shumë mirë dinamikën e marrëdhënieve ose arsyen e diskutimit, përpiquni të qëndroni larg. Në fakt, shumicën e kohës një grindje midis miqve lidhet kryesisht me një këndvështrim të ndryshëm: secili ka motivet e veta dhe atë që e shtyn atë të veprojë.

Lërini hapësirë
Miqtë tuaj janë zënë dhe ju jeni shumë të trishtuar. Por jini të kujdesshëm, shpesh duke vepruar sipas instinktit dhe duke u përpjekur të zgjidhni menjëherë situatën mund të rezultojë një gabim. Ndonjëherë pas një debati është e nevojshme të lejohet që të kalojë kohë në mënyrë që të dy palët të reflektojnë dhe të arsyetojnë për atë që ka ndodhur. Lërini vend miqve tuaj, jo vetëm të mendojnë për diskutimin, por edhe të kuptojnë se sa iu mungon njëri-tjetrit. Në shumë raste, duhen vetëm disa ditë për të qetësuar njerëzit dhe për të zgjidhur situatën.

Shtyjini ata në konfrontim
Kanë kaluar javë dhe ata ende nuk kanë bërë paqe? Provoni të flisni me të dy dhe inkurajojini të përballen me njëri-tjetrin në një mënyrë të pjekur dhe të rritur. Gjetja e një pike takimi është thelbësore si në marrëdhëniet e miqësisë dhe në ato të dashurisë. Ndonjëherë është e rëndësishme të mos qëndroni të vendosur në pozicionet e dikujt, por të shkoni drejt tjetrit për ta gjetur veten në gjysmë të rrugës. Ai fillon duke i kërkuar që të dy të vendosin veten në vendin e tjetrit, nënvizon me takt gabimet që janë bërë, pastaj përpiqet të ndërmjetësojë, gjithmonë duke u përqendruar në rëndësinë e marrëdhënies.

Jini të sinqertë
Sinqeriteti është thelbësor për të krijuar një miqësi që zgjat, por është gjithashtu thelbësore të dish se si ta përdorësh atë në mënyrën e duhur. Zgjedhja e fjalëve që nuk ofendojnë dhe të qenit konstruktiv është mënyra e duhur për t’i bërë konfliktet diçka që mund të pasurojë një lidhje dhe ta bëjë atë më të fortë. Gjithmonë mbani mend se një marrëdhënie miqësie nuk përbëhet ekskluzivisht nga kohërat e mira, por edhe nga liria për të shprehur një mendim konfliktual, për të mos rënë dakord ose për t’u përplasur. E rëndësishme është të mos harrojmë se personi para nesh është i çmuar për ne dhe i jep vlerën e duhur një lidhjeje, siç është ajo e miqësisë, e cila është e paçmuar.

/Psikologjia
Ke shume te drejte?
 
Nese nuk mund te behesh promotor per ti risjell afer.
Distancou nga debati,dhe leri ta gjejne vetvetiu,duke u cilsuar te dyve se per mua jeni miq te dy njelloj.
 
Ka raste qe debatoj dhe me veten time por prap pajtohem. Kshu i kam dhe debatet me miqte me 1 fjale i konsideroj si veten.
 
Un zakonisht va kthej ne shaka me humor dhe aty ngelet .
Por ka raste qe mund te jet teper serioze dhe duhet shiku nga e drejta kshuqe flasim drejt e rrijm shtremt !
 
Nqs jam me dijeni te problemit jua them cfare mendoj dhe ku ka gabim gjithsecili. Nese nuk jam ne dijeni te tij, distancohem dhe them: Zgjidhini vete! ?
 
Top