Stacione gjigante që ‘lundrojnë’ në hapësirë, disqet diellore që mund të fuqizojnë Tokën

Stacione gjigante që ‘lundrojnë’ në hapësirë, disqet diellore që mund të fuqizojnë Tokën​


1606494747389.png
Tingëllon si trillim shkencor: stacione gjigante të energjisë diellore që lundrojnë në hapësirë ??që rrezatojnë sasi të mëdha energjie në Tokë. Dhe për një kohë të gjatë, koncepti - zhvilluar së pari nga shkencëtari rus, Konstantin Tsiolkovsky, në vitet 1920 - ishte kryesisht një frymëzim për shkrimtarët.


Megjithatë, një shekull më vonë, shkencëtarët po bëjnë përparime të mëdha në kthimin e konceptit në realitet. Agjencia Evropiane e Hapësirës ka kuptuar potencialin e këtyre përpjekjeve dhe tani po kërkon të financojë projekte të tilla, duke parashikuar që burimi i parë industrial që do të marrim nga hapësira është "fuqia me rreze".
Ndryshimi i klimës është sfida më e madhe e kohës sonë, kështu që ka shumë rreziqe. Nga rritja e temperaturave globale në ndryshimin e motit, ndikimet e ndryshimit të klimës tashmë janë ndjerë në të gjithë globin. Kapërcimi i kësaj sfide do të kërkojë ndryshime rrënjësore në mënyrën se si ne gjenerojmë dhe konsumojmë energji.
Qëllimi është që stacionet e energjisë diellore në hapësirë ??të bëhen realitet në dekadat e ardhshme

Teknologjitë e energjisë së rinovueshme janë zhvilluar në mënyrë drastike në vitet e fundit, me efikasitet të përmirësuar dhe kosto më të ulët. Por një pengesë kryesore për marrjen e tyre është fakti që ato nuk ofrojnë një furnizim të vazhdueshëm të energjisë. Panelet e erës dhe diellit prodhojnë energji vetëm kur era fryn ose dielli po shkëlqen, por ne kemi nevojë për energji elektrike gjatë gjithë kohës, çdo ditë.
Në fund të fundit, na duhet një mënyrë për të ruajtur energjinë në një shkallë të gjerë para se të mund të kalojmë në burime të rinovueshme.

Përfitimet e hapësirës

Një mënyrë e mundshme rreth kësaj do të ishte gjenerimi i energjisë diellore në hapësirë. Ka shumë përparësi për këtë.

Një stacion diellor me bazë hapësinore mund të rrotullohet për t’u përballur me Diellin 24 orë në ditë. Atmosfera e Tokës gjithashtu thith dhe reflekton pak nga drita e Diellit, kështu që qelizat diellore mbi atmosferë do të marrin më shumë dritë dielli dhe do të prodhojnë më shumë energji.
g.shqip
 
Top