Supernova Cassiopeia A

Empire

Antarë i Respektuar
Supernova Cassiopeia A

Një video e re nga NASA tregon se si një shpërthim i supernovës fillon dhe ndryshon gjatë një periudhe 13-vjeçare, Fusha në rritje e mbeturinave, e njohur si Cassiopeia A ose Cas A, ka të ngjarë se u krijua pas një shpërthimi të një ylli në 1680. Të dhëna të reja nga Chandra X- të NASA-s Observator Ray , tregon se edhe një shpërthim i vjetër mund të ndryshojë në mënyra delikate per një sa një jete njerëzore.


Nëse i shikoni shigjetat në video nga afër, mund të shihni valë shokuese në ngjyrën blu që deperton përmes hapësirës , në të dhënat e mbledhura ndërmjet viteve 2000 dhe 2013. Valët e shokuese që prodhojnë rrezet X dhe përshpejtojnë grimcat në shpejtësi të mëdha.


Videoja kombinon të dhënat me rreze X nga Chandra me vëzhgimet nga Teleskopi Hapësirës Hubble, i cili vëzhgon në dritë vizuale dhe infra të kuqe. Të dhënat e Hubble u mbajtën konstante për të theksuar ndryshimet që Chandra vërejti me kalimin e kohës, sipas personelit të Chandra.
"Ndërsa vala e shpërthimit udhëton jashtë me shpejtësi rreth 18 milion milje për or, ajo has në materiale rrethuese dhe ngadalësohet, duke gjeneruar një valë të dytë shoku," tha personeli i misionit Chandra në një deklaratë. Kjo "tronditje e kundërt", vazhdoi agjensia,

Ndërsa goditjet e kundërta zakonisht udhëtojnë më ngadalë sesa vala fillestare e shpërthimit, shkencëtarët kanë kuptuar se disa nga ato në Cas A bëjnë të kundërtën. Shpejtësitë e tyre mbeten mjaft të larta, midis rreth 5 milion dhe 9 milion mph (8 milion dhe 14 milion km / orë). Fenomeni mund të jetë rezultat i valës fillestare të shpërthimit që kalon në një copë materiale dhe ngadalësohet.


Cas A ishte objekti i parë që vëzhgoi Chandra, menjëherë pas lëshimit të tij në hapësirë më 23 korrik 1999. Ky vëzhgim i parë dha shkencë të re, vuri në dukje NASA, sepse Chandra vëzhgoi një yll neutron - mbetja e dendur e mbetur nga një shpërthim ylli.

5W9damqkf3r7AnX4MfHn4b-650-80.jpg

Vëzhgime të tjera nga Chandra gjatë dekadave kanë treguar disa nga elementët kryesorë për jetën në shpërthim dhe gjithashtu kanë gjeneruar modele 3D të mbetjes së supernovës, tha NASA.
 

Marakli^Krapit

Antarë i Respektuar
Medet se skam shum internet ktu ku jam tu zan peshk me i shiku kto videot ?
 
Top