TË SHPËTOSH ORGANIZMIN NGA ILAÇET.

Marla

S∩IɹIS
Që në fillimet e përvojës time si mjek më ka ndodhur të trajtoj pa sukses pacientë të ndryshëm të cilët vuanin nga sëmundje të ndryshme. Megjithëse trajtoheshin në bazë të egzaminimeve laboratorike si dhe konsultave të specialistëve më të famshëm në Shqipëri , ndodhte që rezultatet nuk ishin ata që priteshin. I ndodhur në këtë kurth, ku diferenca mes njohurive të fakultetit dhe zbatimit në praktikë ishte e konsiderueshme fillova të interesohem për mënyrën e jetesës së pacientëve të mij. Jeta sedentare, obeziteti,vaktet të bollshme me ushqime shtazore, alkooli, stresi, problemet familjare, crregullimet afektive ishin bashkëshoqëruesit e sëmundjes .
Trajtimi i një simptome me kimikate (barna) ishte shpesh pa rezultat. Evidentimi i zakoneve të jetesës, korrektimi i tyre përshtatja e një mënyre të re jetese rezultonte me më shumë sukses ! Sot në shekullin e 21-të kanë fituar shumë popullaritet këto forma të ndryshme të mjekësisë alternative, madje janë standartizuar në disiplina të tilla si mjekësia funksionale dhe mjekësia e integruar. Të dyja disiplinat vlerësohen shumë nga praktikuesit e kujdesit shëndetësor, ndërsa unë jam ndjerë i bekuar nga shumë njerëz që kanë fituar betejën e tyre me sëmundjen në sajë të zbatimit të tyre ! Shumë besojnë se mjekësia funksionale dhe ajo e integruar janë e ardhmja e mjekësisë, tek ne pothuaj nuk zbatohen.
Mjekët kudo në botë kanë filluar të marrin një qasje më holistike për trajtimin e pacientëve, duke mos u përqendruar vetëm në trajtimin e një sëmundjeje. Megjithëse mjekësia funksionale dhe mjekësia e integruar kanë ngjashmëri dhe mbivendosen në disa fusha, ekzistojnë disa faktorë që e bëjnë secilën disiplinë unike. Çfarë është mjekësia e integruar ? Mjekësia integruese është një disiplinë holistike mjekësore e cila merr parasysh zakonet e jetesës së një pacienti. Mjeku punon për të trajtuar më shumë personin në vetvete sesa vetëm sëmundjen. Mendja, trupi dhe shpirti i një pacienti merren në konsideratë për të nxitur shërimin dhe mirëqenien e tij e familjes.
Mjekësia e integruar përdor një kombinim të praktikave moderne të kujdesit shëndetësor për të diagnostikuar dhe trajtuar një pacient. Kjo praktikë mjekësore përqendrohet në zakonet jetësore, ushqyese dhe ushtruese të pacientit për të frenuar faktorët që lidhen me mbipeshën, diabetin , stresin etj. Mjekët integrues të mjekësisë besojnë se zgjedhjet e dobëta të jetesës janë shkaku kryesor i shumë sëmundjeve kronike sot në botë . Çfarë është Mjekësia Funksionale? Mjekësia funksionale përqafon shumë nga filozofia e mjekësisë integruese siç përshkruhet më sipër, por gjithashtu përdor një qasje mjekësore të orientuar drejt sistemeve që punojnë për të identifikuar dhe kuptuar shkaqet themelore ose rrënjësore të një sëmundjeje. Kjo disiplinë merr parasysh personalizimin e kujdesit shëndetësor, pasi çdo plan i kujdesit për pacientin është i veçantë dhe unik.
Dy të sëmurë me hipertension nuk mund të trajtohen njësoj, po ashtu as dy diabetikë, pasi qoftë mënyra e jetesës, kushtet, mosha e sidomos shkaqet që kanë sjellë sëmundjen janë të ndryshme ! Marrëdhënia midis pacientit dhe praktikuesit bëhet në mënyrë efektive një partneritet; çdo aspekt i historisë mjekësore të një pacienti rishikohet në detaje. Njësoj si mjekësia integruese, mjekësia funksionale trajton individin sesa sëmundjen.
Mjekësia e personalizuar është pa dyshim, modeli i ardhshëm i kujdesit mjekësor, pasi bazohet në trajtimin e individit e jo të sëmundjes, si dhe shpëton mëlçinë, veshkat nga eleminimi i kimikateve të panevojshme që merren në farmaci.

/Ilir Allkja
 
Top