Temë enciklopedike.

Lauri

Anunnak
Temë enciklopedike. Çfarë ka ndodhur sot në këtë datë..


15 Janar 1970 – Gadafi bëhet kryeministër i Libisë
FB_IMG_1610734832821.jpg

Muamar Al-Gadafi, kapiteni i ri i ushtrisë libiane, i cili e rrëzoi mbretin Idriz në shtator 1969, emërohet kryeministër i Libisë nga i ashtuquajturi Kongres i Asamblesë së Përgjithshme. Duke përzier ortodoksinë islamike, socializmin revolucionar dhe nacionalizmin arab, Gadafi krijoi një diktaturë të egër anti-perëndimore.

Në vitin 1970, ai hoqi nga vendi bazat ushtarake britanike dhe britanike, dhe dëboi qytetarët me origjinë italiane dhe hebreje. Në vitin 1973, Gadafi shtetëzoi fushat e naftës në pronësi të të huajve, rivendosi ligjet tradicionale islame, si ndalimin e pijeve alkoolike dhe lojërave të fatit, por i emancipoi gratë dhe ndërmorri programe sociale që e përmirësuan standardin e jetesës në Libi.

Qeveria e Gadafit, financoi një shumëllojshmëri grupesh terroriste në mbarë botën, nga guerrilasit palestinezë, tek rebelët myslimanë në Filipine, dhe Ushtria Republikane Irlandeze. Gjatë viteve 1980, Perëndimi e fajësoi për sulmet e shumta terroriste në Evropë, dhe në prillin e vitit 1986 avionët luftarakë të SHBA-së bombarduan Tripolin. Gadafi u plagos rëndë, ndërsa vajza e tij e mitur u vra. Ai u rrëzua nga pushteti në vjeshtën e vitit 2011, gjatë trazirave që shpërthyen në vend në kuadër të Pranverës Arabe. Gadafi u vra nga rebelët, pasi u kap afër qytetit të tij të lindjes, Sirte.
K. Enciklopedik
 

Lauri

Anunnak
Lauri ka 1 teme te tille kalendari enciklopedik e kam hapur ne 2020ten
Nuk e gjeta kund Marla. Hajt thashë, të krijoj një problem pastaj do sistemohet 😄.

Dhe janë 20. Më 15 janar 2021, Wikipedia mbush njëzet. E cila e përkthyer në numër përbën 52 milion faqe, 40 milion abonentë dhe 307 botime të edicione pak a shumë afër asaj të filluar në 2001, me të cilën rrjeti filloi të kultivonte ambicien e njohurive të përhapura enciklopedike. Objektivi i arritur, duke pasur parasysh që Wikipedia sot me 1.5 miliard vizitorë në muaj zë në mënyrë të vendosur pozicionin e 13-të midis sitëve më të klikuara në botë.
IMG_20210115_200035.jpg
 

Lauri

Anunnak
Osho u vra nga CIA përmes helmimit me talium dhe vdiq më 19 janar 1990, në moshën 60 vjeç. Se ai u vra nuk thotë një teoricien konspiracioni, ai e thotë vetë, nxënësit e tij e thonë dhe historia e vrasjes së tij tregohet në librin "Operacioni Sokrati", i cili shpjegon edhe arsyet për të cilat ai u helmua.

IMG_20210119_222855.jpg

"Vetëm koha do t'ju japë përgjigjet që po kërkoni dhe do t'ju japë kur të keni harruar pyetjet."
(Osho)
 

Lauri

Anunnak
Me 27 janar 1945

Trupat e Ushtrisë së Kuqe Sovjetike çlirojnë kampet naziste të përqendrimit Auschwitz dhe Birkenau, duke liruar rreth shtatë mijë të burgosur. Hyrja në kamp ishtë një njësi e ushtrisë së gjashtëdhjetë të frontit të parë ukrainas nën komandën e mareshalit Ivan Konev.

Por kishin harruar të filmonin daljen e të burgosurve 🤔🤔 atëherë u dha urdhri të futen edhe një herë mbrenda dhe të përsërisnin daljen nga kampi. 🙈🎬📽️🎥🙄
FB_IMG_1611752132931.jpg
 

Lauri

Anunnak
"Më 17 shkurt 1600 Giordano Bruno
preferoi të sakrifikonte veten e tij me mire
se të heqë dorë nga gjykimi i lirë,
intelekti dhe ndërgjegjja e tij.

FB_IMG_1613542843815.jpg
 

Lauri

Anunnak
🇦🇱17 Shkurt 2008 - Gezuar Pavaresine Dardani🇦🇱
FB_IMG_1613548246073.jpg
 
Top