Teoria e konfliktit e Karl Marksit

Teoria e konfliktit e Karl Marksit, dhe çfarë profetizoi ajo mbi shoqëritë e sotme

karl_marx_opener-750x375.jpg

Brexit, ka shkaktuar një përçarje të madhe në Britani. Në Francë, “jelekët e verdhë” po kërcënojnë të zhysin vendin në kaos, për shkak të rritjes së çmimit të karburantit. A mund të na ndihmojë kjo të kuptojmë arsyen e tyre, duke u bazuar tek teoria e konfliktit e filozofit gjerman Karls Marks.

Kjo teori sugjeron se shoqëria ekziston në një gjendje të vazhdueshme konflikti, dhe aspak në harmoni. Kjo, për shkak se ne të gjithë jemi duke konkurruar për të njëjtat burime, që një ditë mbarojnë. Me fjalë të tjera, për çdo burim social ka një potencial për konflikt.

Pikat Kryesore të Teorisë së Konfliktit:
Burimet e kufizuara, çojnë në rivalitet midis grupeve të ndryshme në shoqëri.
Këto grupe janë klasa e pasur në pushtet, ose klasa e varfër punëtore.
Gara është zakonisht e natyrës ekonomike ose sociale, me klasën sunduese që sundon mbi atë punëtore.
Konkurrenca për burime
Ekzistojnë tri lloje burimesh që shkaktojnë konflikte:
Burimet ekonomike
Burimet energjitike
Burimet e statusit
Burimi më i dukshëm në shoqëri është paraja. Pasuria të çliron nga stresi, shqetësimet, dhe të siguron një jetë më të mirë, më shumë zgjedhje. Ne të gjithë e dimë se çfarë mund të na japin paratë. Paraja blen një shtëpi të madhe, dhe siguron mundësinë për të jetuar në një zonë të këndshme, apo për të shkuar në një shkollë të mirë.
Sigurisht, burimet nuk përfshijnë vetëm paratë. Këtu futen edhe gjëra të paprekshme, si koha dhe statusi social. Për shembull, një grua e varfër e klasës punëtore në një marrëdhënie shtrënguese, nuk do të ketë të njëjtat mundësi si një burrë beqar me prindër të pasur. Prandaj është e rëndësishme të kuptohet, se ekzistojnë lloje të ndryshme të luftës për burime
Karl Marksi sugjeronte dy lloje grupimesh të përfshira në garën për burime.
Të pasurit, klasën sunduese ose borgjezinë.
Dhe të varfërit, klasë punëtore ose proletariatin.
Borgjezia, përbën një përqindje shumë të vogël të popullsisë, por ajo zotëron pushtetin financiar dhe burimet. Dhe e përdorin atë fuqi për të ndikuar dhe dominuar shumicën më të madhe të proletariatit. Kjo është teoria e piramidës, në të cilën një grupim i vogël në krye, kontrollon fuqinë e të gjithë pjesëtarëve të tjerë të shoqërisë poshtë tyre. Ata e arrijnë këtë në disa mënyra. Vënë nën kontroll mediat, e përqendrojnë vëmendjen larg prej tyre, dhe shënjestrojnë pakicat për problemet e shoqërisë.

Llojet e rivalitetit: Ekonomik dhe social
Konfliktet ndërpersonale

Marrim marrëdhëniet midis një punëdhënësi dhe një punëtori. Punëdhënësi mund të mbajë të njëjtin nivel pagash për vite me radhë, të ulë përfitimet e punëtorëve, t’i mbajë ata jashtë orarit të punës, dhe ndalojnë rritjen e pagave. Tek e fundit, pronarët duan të marrin maksimumin nga punëtorët e tyre, duke paguar për ta koston më të vogël. E kundërta vlen për punëtorin. Prandaj do të ketë gjithmonë konflikte.

Konflikti në botën e sotme
Sociologu gjerman Maks Veber, e zgjeroi më tej teorinë e Marksit. Ai sugjeroi që njerëzit do të preken nga konflikti në shumë nivele të tjera, të cilat përfshinin gjininë, racën, arsimin, klasën dhe lëvizshmërinë sociale. Ai theksoi se disa semgente mund të mos preken fare. Të tjerët mund të ndikohen nga njerëzit që i qeverisin.
Për shembull, nëse një udhëheqës popullor mer vendime jo popullore, si reagojnë masat? Ka gjasa që ato të reagojnë pozitivisht. Pra, është e sigurt të thuhet se kjo teori është shumë-shtresore dhe e varur nga shumë faktorë, jo vetëm nga klasa dhe pasuria.

Konflikti dhe Jelekët e Verdhë
Nëse interesat e një grupi kundërshtar nëpërkëmben, atëherë ky grupim do të mobilizohet. Ata, ndajnë bashkë ndjenjën e përkatësisë, dhe anëtarësisë në një komunitet. Ata, do krijojnë një kufi ndarës, midis atyre që i përkasin këtij komuniteti dhe të tjerëve që nuk janë pjesë e tij. Disa do të ndihen shumë të zemëruar, që ata do të ndërmarrin veprime të caktuara.
Në fakt, konflikti në vetvete tenton të krijojë një ndjenjë solidariteti, dhe të tërheqë edhe të tjerët që në kushte normale nuk mund t’i bashkohen një përplasje. Këtë mund ta shohim me Jelekët e Verdhë në Francë. Ajo që nisi si një protestë paqësore, kundër rritjes së taksës së karburantit, tashmë është shndërruar në diçka krejtësisht tjetër. Jo vetëm kaq, por është shndërruar në një lëvizje shumë më të madhe anti-qeveritare. Protestuesit besojnë se ju jeni, ose me ta ose kundër tyre.

Konflikti dhe Brexit
Sa i përket Brexit-it, rezultati i referendumit në Mbretërinë e Bashkuar, është ende objekt i debateve të forta në Britani. Njerëzit janë emocionalisht shumë të ngarkuar. Mbi këtë çështje, ka shumë mendime të zeza apo të bardha sipas rastit. Ata që votuan për të qëndruatr në BE, besojnë se kishin të drejtë, dhe po kështu edhe ata që votuar pro daljes nga BE.
Për më tepër, asnjëra palë nuk do që të dëgjojnë pikëpamjet e kundërta. Ne zakonisht i forcojmë ideologjitë tona, duke demonizuar kundërshtarët tanë. Ne ndihemi plotësisht të justifikuar në veprimet tona. Por ajo që nuk e kuptojmë, është se bëhemi po aq të këqinj sa kundërshtarët tanë.
Si ta përdorim Teorinë e Konfliktit për të zgjidhur mosmarrëveshjet
Le ta zbatojmë teorinë tek marrëdhëniet dhe problemet njerëzore. Të gjithë biem dakord se në konflikte, faktori më i rëndësishëm është ndjenja e pabarazisë . Mos harroni se pabarazia mund të jetë e vërtetë apo e imagjinuar, mund të ketë ndodhur 1 minutë më parë apo të jetë edhe shekullore.
Konflikti nuk është një garë. Nëse shkoni në një debat me synimin për ta fituar me çdo kusht atë, nuk do të arrini ta zgjidhni konfliktin.
Shiheni problemin nga perspektiva e tjetrit. Kjo do të thotë, të vësh veten në vendin e tyre.
Gjeni rrënjën e pabarazisë. A është financiare, një çështje kohe, arsimimi, pasigurie?
Jini mendje-hapur rreth zgjidhjeve që ofrohen. Partneri apo kolegu juaj, mund të ketë një ide se si zgjidhet konflikti.
Dëgjoje personin tjetër. Kur njerëzit ndihen të dëgjueshëm dhe të vlefshëm, ata kanë më shumë gjasa të hapen, dhe niveli i besimit rritet.
Lërini mënjanë emocionet. Konflikti rritet, kur shtohen emocionet.
Përqendrohuni te problemi, dhe jo tek personi.
Mos kritikoni, por respektoni. Asgjë nuk e mbyll më shumë një bisedë se sa kritikat. Respekti ka treguar të kundërtën.
Ne, s’mund të eliminojmë dot të gjitha konfliktet sot në botë. Por, mund të ndryshojmë mënyrën se si të merremi me to.
“Learning Mind” – Bota.al
 

Attachments

  • karl_marx_opener-750x375.jpg
    karl_marx_opener-750x375.jpg
    72 KB · Shikime: 0
  • karl_marx_opener-750x375.jpg
    karl_marx_opener-750x375.jpg
    72 KB · Shikime: 0
Te vertetat e `thjeshta` qe fatkeqesisht ploretariati i ushyqer me ndjenja thimoje,nervozizmi dhe ide tersisht interesi nga siper,nuk arrijne ti dallojne dhe te luftojne per to.
PErsa i perket shtreses sundimtare,mjerisht te tera ne thelb funksionojne absulutisht njelloj ne lidhje me interesat.
I vetmi ndryshim eshte se ne sistemet totalitare veprojne nje grup, duke shtypur masen deri ne dhune ekstreme dhe barbare.
Ndersa ne te quajturin kapitalist,veprohet me filozofikisht duke dhunuar psikollogjine e ndergjegjesimit te shtreses.
 
Dëgjoje personin tjetër. Kur njerëzit ndihen të dëgjueshëm dhe të vlefshëm, ata kanë më shumë gjasa të hapen, dhe niveli i besimit rritet.

Lërini mënjanë emocionet. Konflikti rritet, kur shtohen emocionet.

Përqendrohuni te problemi, dhe jo tek personi.

Mos kritikoni, por respektoni. Asgjë nuk e mbyll më shumë një bisedë se sa kritikat. Respekti ka treguar të kundërtën.

Ne, s’mund të eliminojmë dot të gjitha konfliktet sot në botë. Por, mund të ndryshojmë mënyrën se si të merremi me to.
 
Top