Theodor Kolokotroni (Bythguri)

Lauri

Anunnak
Theodor Kolokotroni (Bythguri) ishte arvanitas luftarë i shquar dhe gjeneral dhe udhëheqes i kryengritjes në Greqi kundër Perandorisë Osmane.

theodor_zpsb0a5f56e.jpg

Ndryshe niheje dhe si “Plaku i Moresë” u lind më 3 prill 1770 poshtë një peme në Mesininë e vjetër. Gjithë jeta e Kollokotronit rrjedh midis arbërorëve, qofshi mysliman apo të krishterë. Kollokotroni ishte bërë vëlla me të krishterin, Marko Boçarin, dhe me një mysliman, Ali Farmaqin. Ushtarët e Kolokotronit ishin arbëror ose nga Morea, ose nga اamëria. Epiteti Kolokotron është përkthimi i saktë i shprehjes arbërore “Byth-Guri” dhe iu dha së pari gjyshit të tij, Janit. Në shtator të 1833 Kollokotronine burgosin në Fregatën detare greke dhe kërkonin dënimin e tij me vdekje. Në kujtimet e tij Kollokotroni, me të drejtë do të thotë: “Më vunë 9 muaj burg, pa parë askënd, përveç gardianëve. Kaq muaj nuk e dija ç’ndodhte jashtë, kush vdes, kë tjetër kanë burgosur. Nuk e dija përse më kishin burgosur. Kurrë nuk besoja se do të arrinjnë në këtë shkallë të sajojnë dëshmitarë të rremë...”. Avokati mbrojtës Klonari - tha në fjalën e tij. “Deri kur zotërinjë gjykatës, do të vazhdoni këtë sulmim barbar? Deri kur përndjekja e pamëshirshëm kundër atyre që çliruan, i ngritën lavdinë dhe vazhdojnë t’i japin shkëlqim Greqisë..?” Kollokotroni pas daljes nga burgu u vra në pabesi si shumë heronj arbërorë të kryengritjes së 1821.

اështja e mbiemrit dhe domethënjes së tijë ishte i mistershem,sepse u keqkuptua emri Gjin,që mendohej se ishte thjesht emri që perdorej,por ne te vertetë domethënja e tijë e vertetë e fjalës "gjin(sh.gjinja që do të thot njerez".

*Mbiemri* i Kolokotroni është perkthim në greqisht i emrit Bythguri,por mbiemri i tyre i lashtë është اergjini,mbiemer arbrorë,që do të thot : çer= i meçur dhe gjin(gjinja)= njerez,pra Njerez të meçur do te ishte varianti ne standard. Fjala "gjin" ne gjuhën shqipe,sidomos tek Gegerishtja nënkupton njerez dhe mendoj se kjo mund te nënkuptoj te njejten gjë edhe ne dialektin arvanitas,fjal e cila perdoret edhe ne ditet e sotme kryesisht ne Veri.

Shënim: ne qoftë se sjam i saktë ju lutem me korrigjoni,mirpres mendimet tuaja

Albert Bikaj,Dhjetorë 2013
 
Top