Trajtimi me rrezatim i kancerit mund të bëhet për një sekondë

Hera

Banned
Trajtimi me rrezatim i kancerit mund të bëhet për një sekondë


das.jpgPacientët e prekur nga kanceri së shpejti mund të kenë të gjithë kursin e tyre të trajtimit në më pak se një sekondë, sipas hulumtimeve të reja.

“Kura e shpejtë” është në horizont pasi shkencëtarët identifikuan dozën teorike që do të duhej, transmeton KosovaPress.
Ajo do t’i jepte fund vështirësive shqetësuese dhe rraskapitëse të vizitave të rregullta spitalore me të cilat përballen miliona anembanë botës – që mund të vazhdojnë me muaj. Teknika e re përdor grimcat e ngarkuara në vend të rrezeve X për radioterapi.
Ajo lejon që protonet me energji të lartë të synohen drejtpërdrejt në një tumor – duke shkaktuar më pak efekte anësore. I njohur si radioterapi ‘flash’, është vendosur të revolucionarizojë onkologjinë.
Studimi fillestar tregoi gjithashtu se ai kishte të njëjtin efekt në tumoret si rrezatimi tradicional – ndërsa kursente inde të shëndetshëm për shkak të kohës më të shkurtër të ekspozimit.
“Kjo është hera e parë që dikush ka botuar gjetje që demonstrojnë mundësinë e përdorimit të protoneve – në vend të elektroneve – për të gjeneruar doza ‘flash’, me një përshpejtues që përdoret aktualisht për trajtime klinike,” tha autori i studimit James Metz, drejtori i Qendrës së Terapisë Proton në Universitetin e Pensilvania.
Studimi i botuar në Gazetën Ndërkombëtare të Onkologjisë Rrezatuese, Biologjisë dhe Fizikës gjeneroi dozën e kërkuar me protone.
Terapia me proton është aq shumë e synuar sa mund të shmangë indet e shëndetshme – veçanërisht organet që fshihen pas tumorit.
Radioterapia mund të çojë në efekte anësore si të vjella dhe ndonjëherë mund të çrregullojë mënyrën e funksionimit të disa organeve.
Kjo do të thotë se është efektive për trajtimin e kancerit që prek zonat kritike, siç është kanceri i trurit.
Ka pasur 17 milionë raste të reja të kancerit në të gjithë botën në vitin 2018. Katër llojet më të zakonshme janë ato të mushkërive, gjirit, zorrëve dhe gjëndrës së prostatës.
Këto katër përbëjnë më shumë se katër në dhjetë nga të gjitha kanceret e diagnostikuar. Në nivel global do të ketë 27.5 milionë raste të reja të kancerit çdo vit deri në vitin 2040.


Top Channel
 

Marla

Themelues i Forumit
Kura e kancerit eshfe gjetur por i bie te falimentoje industrine farmaceutike nese e bejne publike.
 

Desa

Felix - Culpa
Këtu flitet për trajtimin me rrezatim të kancerit dhe tumorit të futur në një grupë!

Do e shtjelloja termin tumor. Tumorët beninje trajtohen në shumicën e rasteve me heqje kirurgjikale, ndërsa tumoret malinje mund të zhvillohen nga pararendësit që nuk janë akoma malinjë, të ashtuquajturat prekancerozë.
Tumoret malinje rriten në mënyrë invazive, d.m.th. rriten në indin përreth dhe në të njëjtën kohë tentojnë të transmetojnë metastaza në trup përmes qarkullimi të gjakut ose atij limfatik. Metastazat mund të vendosen ose në nyjet limfatike ose direkt në organe të tjera. Për trajtimin i tumoreve malinje ekzistojnë disa mundësi të ndryshme trajtimi në varësi të indeve nga i cili ka origjinën tumori.

Tema në fjalë pra flet për tumorët malinje të kaluar më në formë kanceroze.
 
Top