Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një sekondë.

Ado

FISEBILIL-LAH
Sipas zbulimeve shkencore, bleta është shumë më e zgjuar se kompjuterët e sotëm. Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një sekondë.

Bletët duhet të fluturojnë zakonisht në largësi të mëdha për ta gjetur ushqimin. Bleta duhet të përshkojë 360-460 mijë kilometra për të bërë 1 kg mjaltë. Kjo rrugë është 11 herë më e gjatë se gjatësia e ekuatorit të rruzullit tokësor.

" Zoti yt i dha instinkt bletës.." [Nahl:68]
 

Nicktjeter

Antarë i Respektuar
Titulli: Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një sekondë.

Se mos rri ti pa e perziere me Kuranin ndonje gje :p

Nejse bukur si informacion.
 

Ado

FISEBILIL-LAH
Titulli: Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një sekondë.

Se mos rri ti pa e perziere me Kuranin ndonje gje :p

Nejse bukur si informacion.

Ashtu e pash ashtu e postova. sidoqoft do gjana qe po "zbulohen" tash ne Kur'an po gjinden para 1500 vjete ca ti bej une :D
 

ricky_ch

******
Pe: Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një sekondë.

Sipas zbulimeve shkencore, bleta është shumë më e zgjuar se kompjuterët e sotëm. Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një sekondë.

Bletët duhet të fluturojnë zakonisht në largësi të mëdha për ta gjetur ushqimin. Bleta duhet të përshkojë 360-460 mijë kilometra për të bërë 1 kg mjaltë. Kjo rrugë është 11 herë më e gjatë se gjatësia e ekuatorit të rruzullit tokësor.

" Zoti yt i dha instinkt bletës.." [Nahl:68]

Ado,

më fal vëllaçko, por ai që e ka shkurar këto
e ka bërë gabim, apo më mirë të them pak
si të pakjartë!

Instinkti është diçka e lindur dhe trashëgohet,
për kundër asaj që mësohet! Dhe tani shtrohet pyetja për cilin
instinkt është fjala?


Në qoftë se bleta duhet ta mësojë rrugën për tu kthyer prapa,
atëherë nuk mund të flitet për instinkt!
 

Iron_Leon

شيطان בעל זבוב
Titulli: Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një sekondë.

Ashtu po gjenden në kuran, ashtu gjenden.Po mos ngatërroni kekun me byrekun se nuk është mirë.Zgjuarsia,apo inteligjenca është pikërisht e kundërta e instiktit.Prsh një qen sado i mësuar të jetë nëse i heq kockën nga goja të sulmon dhe ky quhet instikt.Përkundër asaj që ka mësuar, instikti i tij për të mbrojtur ushqimin është më i fortë se sa inteligjenca dhe mësimet që ka marrë.Instikti nuk i jepet vetëm bletës,ai në ç'do qënie të gjallë është mbizotërues,madje thonë që sa më e ''pa-mësuar'' një qënie aq më të forta i ka instiktet.
 

ricky_ch

******
Pe: Titulli: Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një sekondë.

Ashtu po gjenden në kuran, ashtu gjenden.Po mos ngatërroni kekun me byrekun se nuk është mirë.Zgjuarsia,apo inteligjenca është pikërisht e kundërta e instiktit.Prsh një qen sado i mësuar të jetë nëse i heq kockën nga goja të sulmon dhe ky quhet instikt.Përkundër asaj që ka mësuar, instikti i tij për të mbrojtur ushqimin është më i fortë se sa inteligjenca dhe mësimet që ka marrë.Instikti nuk i jepet vetëm bletës,ai në ç'do qënie të gjallë është mbizotërues,madje thonë që sa më e ''pa-mësuar'' një qënie aq më të forta i ka instiktet.

Iron,

ashtu është, por edhe ti s'po kuptoj pse drejtohesh
ne shumës kur ai është në njëjës.
Disi nuk është mirë të tregohet njeriu tepër
inteligjent.

Unë shumë mirë e pashë gabimin, por po e shoh
edhe se si dikush vërsulet si ujk posa dikush
të gabon edhe ia nisë me përrallue e me tregue
filozofira!

Nëse çdokush flet si njeri, kurr diskutimi nuk
merr zjarr, por si duket puna është
"ai ngucakeq, e unë mezi s'po pres"!

Pra, edhe ti mos i ngatërro gjërat, ashtu shkruan
në Kuran, por zotëriu që ka sjellë apo thënë
atë i ka keqinterpretuar.
Mirëpo, kjo nuk don të thotë se nuk ka
gjëra në Kuran, që nuk janë të vertetuara me
fakte.
 

Zana1

Braveheart
Titulli: Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një sekondë.

Gjithmone e kam ditur qe bleta ka tru :D
 

Iron_Leon

شيطان בעל זבוב
Titulli: Pe: Titulli: Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një seko

Iron,

ashtu është, por edhe ti s'po kuptoj pse drejtohesh
ne shumës kur ai është në njëjës.
Disi nuk është mirë të tregohet njeriu tepër
inteligjent.

Unë shumë mirë e pashë gabimin, por po e shoh
edhe se si dikush vërsulet si ujk posa dikush
të gabon edhe ia nisë me përrallue e me tregue
filozofira!

Nëse çdokush flet si njeri, kurr diskutimi nuk
merr zjarr, por si duket puna është
"ai ngucakeq, e unë mezi s'po pres"!

Pra, edhe ti mos i ngatërro gjërat, ashtu shkruan
në Kuran, por zotëriu që ka sjellë apo thënë
atë i ka keqinterpretuar.
Mirëpo, kjo nuk don të thotë se nuk ka
gjëra në Kuran, që nuk janë të vertetuara me
fakte.

Ricky,sinqerisht nuk kam pasur ndonjë qëllim të sulmoj, Adon në veçanti, pasi nuk merrem shumë me të ,dhe me ndonjë tjetër këtu në forum.Problemi qëndron se në këtë lidhje të inteligjencës dhe instiktit të bletës ,Ado nuk është fajtor.Për ta vërtetuar që nuk është fajtor po të sjell edhe ç'ka postuar më lart. ''Ashtu e pash ashtu e postova. sidoqoft do gjana qe po "zbulohen" tash ne Kur'an po gjinden para 1500 vjete ca ti bej une'' Pra kjo është e gjitha për sa i përket drejtimit në shumës.Po thoja që kanë qënë të tjerë gjeni ata që e kanë bërë lidhjen gjeniale dhe pikërisht për të mos sulmuar një anëtar të forumit tonë u drejtova në shumës tek gjenitë e tjerë .Nëse unë tregoj filozofira madje edhe përralla, kjo është një e drejtë e imja,më lejohet të ëndërroj :) Pastaj ajo që më shqetëson mua është trendi i ri i interpretimit nëpërmjet kuranit edhe të gjërave si kjo temë ,të cilat nuk kanë lidhje me kuranin.Askund më tej nuk thashë që nuk paska gjëra që janë vërtetuar me fakte në kuran, mbase është gjithçka e vërtetuar me kuran,por kjo e temës nuk ka lidhje.Tani po më sulmon ti mua, në vend që të të bëhej qejfi kur sulmoj në shumës ''dijetarët'' prej të cilëve merr postimet Ado,pasi i bëj një nder të vogël muslimanëve :)
 

GLOOM

Catch me if you can...
Pe: Titulli: Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një sekondë.

Gjithmone e kam ditur qe bleta ka tru :D


Me thuaj nje krijese qe ska tru?lol
 

GLOOM

Catch me if you can...
Pe: Titulli: Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një sekondë.

Ka moj si nuk ka.
Psh. meduza

Spo them per krijesa mitologjike...
 

kitrra 123

plak gjufurrak
Titulli: Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një sekondë.

Sipas zbulimeve shkencore, bleta është shumë më e zgjuar se kompjuterët e sotëm. Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një sekondë.

Bletët duhet të fluturojnë zakonisht në largësi të mëdha për ta gjetur ushqimin. Bleta duhet të përshkojë 360-460 mijë kilometra për të bërë 1 kg mjaltë. Kjo rrugë është 11 herë më e gjatë se gjatësia e ekuatorit të rruzullit tokësor.

" Zoti yt i dha instinkt bletës.." [Nahl:68]

Nuk di si e kan matur kete por them te drejten kjo eshte shume relative. Ne radhe te pare kjo varet shume nga kullosa ne te cilen gjendet bleta dhe natyra me llojllojshmerin e luleve qe ka. Pra, per kete arsye bletaret levizin bletet e tyre ne rajone te ndryshme me kullosa me te mira.
 

GLOOM

Catch me if you can...
Pe: Titulli: Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një sekondë.

Sa e dij edhe unë trurin e kam në vend moj!
Pse ta vuri kush ne dyshim??
Medusa ose sic quhen ndrysh kandila e ujit,skane tru te mirefillte por kane nje sasi te madhe nervash...E keta nerva kirjojne aftesine e tyre ne levizje,pra luajne rolin e trurit...
 

ricky_ch

******
Pe: Titulli: Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një sekondë.

Pse ta vuri kush ne dyshim??
Medusa ose sic quhen ndrysh kandila e ujit,skane tru te mirefillte por kane nje sasi te madhe nervash...E keta nerva kirjojne aftesine e tyre ne levizje,pra luajne rolin e trurit...

Nejse, siç po e shoh ti së pari nuk ke aftësi
t'i mbash në mend fjalët e tua!

Këto që ti flet te ne thonë kili-mili.
 

ricky_ch

******
Pe: Titulli: Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një sekondë.

Pse ta vuri kush ne dyshim??
Medusa ose sic quhen ndrysh kandila e ujit,skane tru te mirefillte por kane nje sasi te madhe nervash...E keta nerva kirjojne aftesine e tyre ne levizje,pra luajne rolin e trurit...

Zonjë, nuk e dij çfarë përzien ti tani tek reputacioni?

Shkenca thot që nuk ka tru, e tani ti del më e mençur!

Plus asaj bën paragjykimin së pari gjoja se unë
nuk dij për çfarë flas dhe thua se është mitologji?

E tani thua se ka diçka tjetër që luan rolin e trurit?

Natyrisht, të gjitha gjallesat funksionojnë disi.
Edhe njëqelizori ekziston por nuk ka tru.

Sinqerisht, kur vie kështu puna, nuk i mbetet
tjetër pos t'ia lëshojë rrugën tjetrit!
 

Lauri

Anunnak
Titulli: Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një sekondë.

Padrejtesi paska Kurani, flet per bleten dhe asgje per medusen. Shume keq, na la ne debatin e meduses pa konkluzion..:p
 

ricky_ch

******
Pe: Titulli: Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një sekondë.

Padrejtesi paska Kurani, flet per bleten dhe asgje per medusen. Shume keq, na la ne debatin e meduses pa konkluzion..:p

Po me i bërë Allahu krejt të mençur si ti,
si do të ishte Bota?
 

Lauri

Anunnak
Titulli: Pe: Titulli: Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një seko

Po me i bërë Allahu krejt të mençur si ti,
si do të ishte Bota?
E thote vete pyetja jote si do ishte bota nqs do ishin te gjithe te mencur. Nuk do ekzistonin budallenjet..;)
 

ricky_ch

******
Pe: Titulli: Pe: Titulli: Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një

E thote vete pyetja jote si do ishte bota nqs do ishin te gjithe te mencur. Nuk do ekzistonin budallenjet..;)

Ja që Ai ka bërë padrejtësi dhe të lënë
vetëm ty të mençur!
 

ricky_ch

******
Pe: Truri i bletës mund t'i kryejë 10 trilionë veprime për një sekondë.

Mjalti nga këndvështrimi Kuranor dhe Mjekësor


"Zoti yt i dha instinkt bletës: "Ndërto shtëpi nëpër kodra (male), nëpër drunj (pemë) dhe nëpër kulmet që ata (njerëzit)
i ndërtojnë. Pastaj ha nga të gjitha (llojet) frutat dhe futu nëpër rrugët e nënshtruara (e të mësuara) prej Zotit tënd.
Nga barqet e tyre (të bletëve) del lëng, ngjyra e të cilit është e ndryshme dhe në të cilin ka shërim (bar-ilaç) për njerëz.
Edhe në këtë ka arsye për atë popull që mendon thellë." (En - Nahl, 68-69)

Mrekullia e Krijuesit, mjeshtëria e përsosur e Zotit fuqiplotë mbizotëron në çdo send, e veçanërisht në një insekt të vogël
e të dobët, siç është bleta. Ajo, e frymëzuar dhe pajisur me instikt nga Krijuesi, di të ndërtojë në mënyrë të mrekullueshme
shtëpitë gjashtëkëndëshe, të mbledh nektarin nga lloj-lloj lule e bimë dhe ta shndërrojë në mjaltë, i cili jo vetëm që është
i natyrshëm, por është edhe ilaç shërues.

Kurani famëmadh, pra, troket përherë në portën e mendjes njerëzore me qëllim që ta zgjojë dhe ta aktivizojë, ngase në
shembullin e bletës ka "arsye për atë popull që mendon thellë".

Egjiptianët e vjetër kanë ditur mbi rëndësinë shëruese të mjaltit 3.000 vjet para erës sonë. Edhe asirianët (2950-2050 vjet p.e.s.)
kanë ditur mjaft për bletarinë.

Në kohën e Saragontit trupat e të vdekurve i lyenin me mjaltë dhe me dyllë.

Edhe në Indi dhe në Kinë kanë pasur një dashuri dhe respekt të veçantë për bletarinë dhe kanë ditur në mënyrë të shkëlqyeshme
të përdorin mjaltin për të shëruar sëmundje të ndryshme.

Në Palestinë bletaria ka qenë aq e zhvilluar, saqë e quanin "Tokë në të cilën rrjedh mjaltë dhe qumësht". Udhëpërshkruesi grek
Straboni (63 para e.s.) thotë se prodhimi dhe përdorimi i mjaltit në Arabi ishte tejet i madh. Arabët, sipas tij, e quanin mjaltin
si dhunti të Zotit dhe eliksir jetësor (pije shëruese, nga arabishtja el-iksir).

Mjeku i njohur bullgar Dr. Stojmir Mladenov, në librin e tij të njohur Mjalti dhe shërimi me mjaltë, në mes tjerash thekson se
"Muhammedanët kanë qenë bletarë të afirmuar dhe me shumicë e kanë përdorur mjaltin". Më tutje ky mjek thotë: "Edhe
Kurani bën fjalë për vetitë shëruese të mjaltit." Vetë Muhammedi a.s. i këshillonte të sëmurët me këto fjalë:
"Hani mjaltë se nga ai keni shërim."

Ky insekt i vogël, pra, siç është vlerësuar në versetin kuranor, punon dhe vepron i frymëzuar nga Krijuesi i gjithëfuqishëm.
Bleta duhet të përshkojë 360-460 mijë km për të bërë 1 kg mjaltë. Kjo rrugë është 11 herë më e gjatë se gjatësia e ekuatorit
të rruzullit tokësor. Mrekulli të veçantë paraqesin prizmat gjashtëkëndëshe të hojëzave (një matematikë e lartë) për të cilat
Xhelaluddin Rumi kishte thënë: "Nëse në planetët e tjerë do të kishte njerëz më të përparuar, më të ngritur, ne do të
krenoheshim me hojëzat e bletës."

Lexuesi i Kuranit fisnik mund të jetë mahnitur kur ka parë që kaptina e 16-të e tij, En-Nahl (Bleta), është emërtuar sipas
emrit të një krijese kaq të vogël.

Në gjuhën shkencore të gjitha bletët i përkasin familjes Apis. Bleta komunikon me bletët e tjera me anë të një gjuhe të
veçantë, të ashtuquajtur "vallëzuese". Për të shkencëtarët mendojnë se është një gjuhë e komplikuar dhe e zhvilluar.

Shkencëtari Karl von Frish, i Universitetit të Munihut në Gjermani, në vitin 1940 e zbuloi i pari domethënien e vallëzimit
të bletëve. Sapo e zbulon burimin e ushqimit, bleta kthehet në fole dhe nëpërmjet tingujve dhe gjuhës së saj "vallëzuese"
u tregon shoqeve të saj vendndodhjen e ushqimit të sapo zbuluar. Tingujt që lëshojnë me krahët e tyre janë gjithashtu
një pjesë thelbësore e gjuhës "vallëzuese" të bletëve.

Saktësia e fjalive të Kuranit famëmadh lidhur me këtë fenomen shkencor shpaloset në kaptinën e 16-të versetit 68, ku thuhet:

"Zoti yt i dha instinkt bletës: "Ndërto shtëpi nëpër kodra (male), nëpër drunj (pemë) dhe nëpër kulmet që ata (njerëzit) i ndërtojnë."

Në versetin e cituar Allahu i plotfuqishëm e urdhëron bletën që të zgjedh një vendbanim, qoftë në kodër, qoftë në pemë
apo në vende të tjera që i ka ndërtuar njeriu. Në gjuhën arabe, folja ka një formë specifike. Ajo është në mënyrën urdhërore
dhe në këtë kontekst është e njëjtë për të dy gjinitë: për gjininë mashkullore dhe për atë femërore.

Në Kuranin fisnik urdhëri "shko dhe zgjidh" në gjuhën arabe i është dhënë bletës në gjininë femërore. Kjo në të vërtetë është
për t'u habitur, sepse vetëm bleta femër gjen një shtëpi të re.

Mbretëresha dhe punëtoret janë zemra e folesë, ndërsa meshkujt jetojnë të veçuar vetëm për t'u çiftuar me mbretëreshën.

Sipas zbulimeve shkencore, bleta është shumë më e zgjuar se superkompjuterët e sotëm me fuqi të mëdha. Truri i bletës
mund t'i kryejë 10 trilion veprime për një sekond.

Në pranverën e vitit 1983 Instituti i Smithsonianit mbajti një simpozium për intelegjencën e insekteve. Në atë simpozium njëri
nga hulumtuesit ishte etnologu i njohur Xhejms L. Gould. Në eksperimentet e tij ai paraqiti dëshmi të shumta për rrugët dhe
mënyrën si i gjen bleta burimet e reja të ushqimit. Për të arritur këtë, Gould u siguroi bletëve burim të bollshëm dhe të
kënaqshëm ushqimi. Më pas ai e çoi ushqimin më larg. Ashtu siç e kishte parashikuar Gouldi, pas disa lëvizjeve të pakta
bletët e gjetën vendndodhjen e re të ushqimit.

Bletët ishin të afta që me trurin e tyre të vogël e të lehtë (më pak se 10 miligramë) të nxjerrin përfundime dhe të gjejnë
vendndodhjen tjetër të ushqimit. Bleta e kryen gjithë këtë punë duke përdorur shumë më pak fuqi se një kompjuter.

Truri i bletës harxhon më pak se 10 mikrovat. Kjo është rreth shtatë herë më superiore se madhësia e kompjuterëve modern
efektivë, të cilët përdorin qindra milion herë më shumë energji për të kryer numër të njëjtë veprimesh.

Siç u tha më lart, ato kanë aftësi të përkryer të fluturojnë në largësi të mëdha drejt burimeve të nektarit dhe pastaj të kthehen
në zgjua dhe t'u tregojnë bletëve të tjera ku ndodhen ato burime. Ato përgatitin ushqim të veçantë, që njihet me emrin
"xhelatinë mbretërore", dhe bukë blete (pite dylli) për të vegjëlit e tyre. Ato i mbrojnë foletë e tyre duke larguar dhe
zmbrapsur armikun.

Nëse në zgjua hyn ndonjë mi apo ndonjë dëmtues tjetër bletët e mbysin me shpejtësi të rrufeshme, duke i balsamosur
me propolis. Në këtë mënyrë parapengojnë në mënyrë të mrekullueshme infeksionin në zgjua. Plagët e shëruara me propolis
janë mbyllur dhe epitelizuar 30 herë më shpejtë se plagët e shëruara me antibiotik. Këtë e vërtetuan eksperimentet e bëra
në institutin Farmakologjik në Bratislavë.

Bletët kontrollojnë klimën në zgjua, duke e freskuar me ajër të pastër dhe duke u spërkatur me ujë gjatë verës, kurse në
dimër duke u mbështetur pas njëra-tjetrës për të krijuar ngrohtësi. Kur zgjojet e tyre mbushen plot e përplot, ato janë mjaft
të zgjuara të kuptojnë se disa prej tyre duhet të largohen dhe të formojnë koloni të reja.

Bletët e bëjnë gjithë këtë punë pa qenë të ndihmuara apo të drejtuara nga jashtë. Ato punojnë të pavarura, kurse
superkompjuterët kanë akoma nevojë për ekipe programuesish, inxhinierësh dhe teknikësh.

Siç thuhet në Kuranin famëmadh:

"...Nga barqet e tyre (të bletëve) del lëng, ngjyra e të cilit është e ndryshme." (En - Nahl, 69)

- që përmban 14-20% ujë, sheqer (fruktozë), dekstrinë, materie azotike, mikroelemente, enzime (invertaza, dijetaza,
oksideza, feroksideza) dhe vitamina.

Sipas hulumtimeve shkencore-biokimike, të bëra në 39 lloje të mjaltit, është vërtetuar se mjalti përmban këto
elemente të domosdoshme për organizmin:
.
alumini (Al) bakër (Cu)
beriliumi (Be) mangan (Mn)
bor (B) molibden (Mo)
bizmut (Bi) nikel (Ni)
barium (Ba) natrium (Na)
vanadium (V) plumb (Pb)
germanium (Ge) argjend (Ag)
galium (Ga) silicium (Si)
hekur (Fe) stroncium (Sr)
ari (Au) titan (Ti)
kallaj (Sn) fosfor (P)
kalium (K) krom (Cr)
kobalt (Co) zink (Zn)
kalcium (Ca) sulfur (S)
litium (Li) klor (Cl)
magnezium (Mg) zinkonium (Zr)

Elementet që përmban mjalti varen nga llojet e luleve dhe nga përbërja minerale e tokës në rajonin ku bletët
thithin nektarin.

اdonjëri nga elementet e përmendura më sipër ka rëndësinë e vet të posaçme për organizmin e njeriut. P.sh.
aluminiumi në organizëm luan rol si antiinflator në mukozën e lukthit dhe të zorrëve dhe është i rëndësishëm
për mbajtjen e frytit të shtatëzënisë. Bizmuti shërben si adsrigjent (tëkurrës) dhe është ilaç i fuqishëm kundër
sifilisit, kurse vanadiumi e nxit qarkullimin e gjakut dhe ndihmon në eritropoeze (shtimin e rruazave të kuqe).
Hekuri i cili në 1kg mjaltë gjendet në sasi prej 11,05 mg, është i domosdoshëm në enzimet e frymëmarrjes së
qelizave të organizmit dhe luan rol të veçantë në nxitjen e punës së organeve të gjakut në palcën eshtërore.

Hekuri nxit funksionimin e sistemit nervor, punën e gjëndrave dhe forcon endotelin e kapilarëve të gjakut.

Ari ka rëndësi ilaç kundër infeksioneve në organizëm, sidomos kundër infeksionit tuberkular. Ka veprim të
fuqishëm e të shpejtë në sëmundjet e lëkurës (Psoriasis vulgaris) dhe në reumatizmin kronik (Arthritis chr)

Kaliumi është element tjetër përbërësi mjaltit, pa të cilin organizmi nuk mund të ekzistojë. Në 1kg mjaltë ka
495,35 mg kalium dhe natrium. Kaliumi shërben në organizëm si përbërës dhe lidhës i albumineve dhe të
glikogjenit, rregullon diurezën (urinimin adekuat) dhe nxjerrjen e këlbazës. Ndërsa kobalti është i pranishëm
në mjaltë 0,0001 - 0,0003 %. Mungesa e tij në organizëm shkakton humbje të oreksti, plogështi dhe sëmundjen
e quajtur akobaltozë.

Kobalti është pjesë përbërëse e vitaminës B12. Në rajonet biogjeokimike akobaltoza paraqitet me ndryshime në
rritje, peshë, zhvillim dhe në sterilitet (shterpësi). Kobalti ndihmon edhe proceset (në ecurinë e vitaminave A, C dhe E)
duke ndihmuar enzimet oksiduese të oksigjenit në qelizë.

Një kg mjaltë përmban 40,42 mg kalcium, pa të cilin është e pamundur zhvillimi i organizmit, ekzistimi i botës bimore
dhe i botës shtazore. ثshtë element përbërës i protoplazmës qelizore, eshtrave, muskujve dhe sistemit nervor. Jonet
e kalciumit aktivizojnë muskulin e zemrës, shpejtojnë procesin e mpiksjes së gjakut, inhibojnë (ndalin) gjakderdhjen.
Kalciumi ka edhe efekt diuretik (lehtësues të urinimit), është antiinflamator, antirakitik dhe antialergjik.

Litiumi gjendet 0,02 deri 0,03 % në 1kg mjaltë. Kripërat e litiumit kanë efekt antirakitik, zbërthejnë thartirën urinike,
mundësojnë diurezën dhe ndihmojnë shkëmbimin azotik në muskuj.

Magneziumi gjendet në sasi prej 18,88 mg në 1kg mjaltë. Kripërat e magneziumit veprojnë si laksansë, kanë efekt
sedativ (qetësues) në sistemin nervor, rregullojnë frymëmarrjen, pengojnë spazmat tetanogjene, ngadalësojnë
ritmin e zemrës, lehtësojnë shkëmbimin endoqelizor, aktivizojnë sistemin reikuloendotelial, neutralizojnë produktet
toksike (helmuese) të metabolizmit dhe forcojnë imunitetin dhe fagocitozën.


Në 1kg mjaltë ka bakër prej 0,001 - 0,1 %. Mungesa e bakrit në organizëm shkakton rënien e qimeve, depigmentimin
e lëkurës, aneminë, si dhe shkakton pengesa në krijimin e elementeve të gjakut.

Në 1kg mjaltë ka 8,93 mg mangan. Mungesa e manganit në organizëm shkakton pengesa në rritje, në shumëzimin
e qelizave dhe eritropoezë (krijimi i rruazave të kuqe të gjakut). Zvogëlimi i sasisë së manganit shkakton më tej
pengesa në formimin dhe në zhvillimin e eshtrave, duke ndikuar në metabolizmin e kalciumit e të fosforit. Mangani
ndihmon sintezën e vitamins C, stimulon gjëndrën mbiveshkore dhe aktivizon sistemet enzimatike në qeliza.

Një kg mjaltë përmban 0,0001 - 0,003 % molibden. ثshtë konstatuar se molibdeni përforcon procesin e fagocitozës
në gjak, zvogëlon sasinë e bakrit në mëlçi dhe mundëson sintezën e vitaminës C te bimët e kafshët.

Nikeli gjendet në sasi prej 0,0001 - 0,003 % në 1kg mjaltë. Nikeli i shërben organizmit për rritjen e numrit të rruazave
të kuqe të gjakut dhe hemoglobinës, gjithashtu ka efekt hipotensiv (ul tensionin e gjakut) dhe zvogëlon nivelin e
sheqerit në gjak.

Natriumi gjendet në sasi prej 1% në 1kg mjaltë. Mungesa e natriumit shkakton dobësim të muskujve në organizëm,
rraskapitje, humbje oreksi, etje, vjellje dhe pengesa në funksionimin e veshkave.

Siliciumi gjendet në sasi prej 0,3 - 1 % në 1kg mjaltë. ثshtë mikroelement me rëndësi të veçantë për shtatëzënat
dhe lehonat. Mungesa e tij në gjak te femrat shkakton abortin.

Stronciumi gjendet në sasi prej 0,01 - 0,03 % në 1kg jaltë. Ky element mundëson punën e rregullt të veshkave.

Zinku gjendet në sasi prej 0,0001 - 1 % në 1kg mjaltë. Mungesa e zinkut në organizëm shkakton pengesa në
shumëzimin e qelizave, rritjen e tyre dhe në krijimin e hemoglobinës dhe të ritogjenezës. Ndikon gjithashtu në
aktivitetin e fagocitozës në gjak, zvogëlon sasinë e yndyrës në mëlçi dhe të sheqerit në gjak. Zinku ka rëndësi
të veçantë, ngase është element përbërës i enzimit të frymëmarrjes - karboanhidraza.

Sulfuri është stimulator natyror i zorrës së trashë me efekt purgativ, ndihmon detoksidimin e organizmit të helmuar
me metale të rënda (plumb, bakër, zhivë), aktivizon funksionin antioksik të mëlçisë, rregullon sintezën e glikogjenit,
ka ndikim pozitiv në kalljet e nyjave dhe ka efekt keratolitik dhe antiprotozoik në organizëm.

Shumë mjekë (Hojdak, Palmer, Tonkari, Vivino, etj.) kanë zbuluar gjashtë vitamina në mjaltë (B1, B2, B3, B5, B6 dhe C)
me anë të metodave moderne të hulumtimit.

Vitamina B1 (aneurina) gjendet në sasi prej 0,1 mg në 1kg mjaltë. Kjo vitaminë mundëson punën normale të sistemit
nervor, mban tonusin normal të lukthit dhe të zorrëve, rregullon metabolizmin e karbohidrateve, eliminon acidin urik nga
organizmi, mbron dhëmbët nga kariesi dhe ka efekt qetësues në sistemin nervor.

Vitamina B2 (riboflavina) gjendet në sasi deri në 1,5 mg në 1kg mjaltë. ثshtë përbërësi kryesor i enzimit të frymëmarrjes
qelizore, lehtëson shkëmbimin e karbohidrateve, yndyrave dhe hekurit. Ka efekt antialergjik.

Vitamina B3 (acidi pantotetik) gjendet në sasi prej 2 mg në 1kg mjaltë. Merr pjesë në ndërtimin dhe në funksionimin
e lëkurës, të qimeve dhe të mukozave.

Vitamina B5 (PP - acidi nikotik) gjendet në sasi deri në 1 mg në 1kg mjaltë. Merr pjesë në proceset e shkëmbimit të
karbohidrateve, rregullon funksionimin e indit lëkuror, sistemit nervor, qarkullimit periferik të gjakut, mbron parenkimin
e mëlçisë dhe ndihmon proceset oksidative në organizëm.

Vitamina B6 (piridoksina) gjendet në sasi prej 5 mg në 1kg mjaltë. Kjo vitaminë normalizon tonusin e sistemit nervor,
të indit lëkuror dhe erenisë së tretjes.

Vitamina C (acidi askorbik) gjendet në sasi prej 30-50 mg në 1kg mjaltë. ثshtë i domosdoshëm për shkëmbimin normal
në inde, në frymëmarrjen qelizore, aktivizon protombinën, ndihmon në proceset pigmentuese, në formimin e antitrupave
në organizëm, ndikon në përbërjen strukturore të eshtrave, muskujve, dhëmbëve, enëve të gjakut, rregullon permabilitetin
e endotelit kapilar, ka efekt sedativ (qetësues), ngrit vitalitetin e organizmit të njeriut, stimulon rritjen dhe aktivizon
qarkullimin e gjakut.

Vitamina K (faktori antihemorragjik) ndihmon në normalizimin e procesit të mpiksjes së gjakut, merr pjesë në sintezën
e protombinës. Mungesa e kësaj vitamine ngadalëson mpiksjen e gjakut dhe zgjat kohën e gjakderdhjes.


Sipas akademik Filatov-it, mjalti përmban edhe stimulator biogjenë, të cilët e ngrisin vitalitetin e organizmit. ثshtë
vërtetuar se 1kg mjaltë ka 3150 kalori, kurse gjatë ditës njeriut i nevojiten mesatarisht 2800-3000 kalori.

Mjalti ka veti antibakterore (zhduk bakteret) e veçanërisht të baktereve: staphilococus, aureus, streptococus,
haemolyticus, corynebacterium dipheriae, eschrichia coli, klebsiella pneumoniae, pseudomonas pyocynea, shigela
Flexneri, bacillus anthracis, bacillus mesentericus dhe monilia albicans.


Mjalti si ilaç shërues dhe terapeutik.

Ibën Sinai (Avicena) shkruan: "Mjalti e freskon shpirtin, jep fuqi, ndihmon tretjen, mundëson nxjerrjen e këlbazës,
shton oreksin, ruan freskinë rinore, rigjeneron mendjen dhe intelektin."

Mjalti si ilaç përdoret kundër këtyre sëmundjeve:
.
të lëkurës;
të organeve të tretjes (gastriti, ulqera në lukth dhe duoden, si dhe kalljet e zorrëve);
të mëlçisë;
të veshkave;
të zemrës;
të sistemit nervor;
të anemisë;
të syrit;
të organeve gjenitale te femrave;
të organeve të frymëmarrjes dhe sëmundjeve alergjike.

Muhammedi a.s. në hadith ka thënë: "Shërbehuni me dy ilaçe: mjaltin dhe Kuranin(i pari për trup, i dyti
për shpirt dhe trup)."


Ndërsa Ebu Hurejre r.a. tregon: "Kisha shkuar tek i Dërguari i Zotit, kur erdhi një njeri dhe i tha se vëllai i tij vuante
nga shkuarja e barkut. Muhammedi a.s. e këshilloi që për këtë i vëllai të përdorte mjaltin. Ky njeri shkoi dhe pas pak
kohe erdhi përsëri dhe i thotë: "Ia dhashë mjaltin, por nuk pati dobi." I Dërguari i Zotit i tha përsëri që të shkojë e
t'i jap mjaltë. Ky shkon e kthehet përsëri duke i thënë se e kreu urdhërin, por gjendja e vëllait nuk po përmirësohej.
Për herë të tretë i Dërguari i Zotit i thotë: "Shko e jepi mjaltë!"

Kur kthehet për herë të tretë, duke i thënë se i kishte dhënë mjaltë, por gjendja e të sëmurit është po ajo, atëherë
i Dërguari i Zotit i tha: "Allahu e ka thënë të vërtetën, por barku i vëllait tënd është duke gënjyer."

Më vonë ky përsëri vjen dhe e njofton se i vëllai është më mirë.

Në një rast tjetër, duke folur për cilësitë e besimtarit të vërtetë, Muhammedi a.s. ka thënë: "Kur ushqehet - ushqehet
pastër, kur punon - punon bukur (mirë), kur bie mbi fletën e barit (ose të lules) as nuk e thyen, as nuk e gërvisht atë."

Duke udhëzuar as'habët dhe ithtarët e tij, i Dërguari i Zotit bëri krahasim paralel ndërmjet bletës, këtij insekti të vogël
që punon me frymëzim (instikt), dhe besimtarit të sinqertë.

Bleta është tejet aktive, e palodhshme dhe me mrekulli të veçantë ndërton shtëpinë e saj, e ruan shoqërinë e vet dhe
prodhon ilaç të mrekullueshëm dhe shërues - mjaltin, duke u ushqyer vetëm me atë që zgjedh - me nektar të pastër, e
jo me nektarin e bimëve të hidhura dhe helmuese. Kësaj, pra, duhet t'i përngjajë edhe besimtari i vërtetë. ai nuk duhet
të ushqehet me ushqime të ndalura, por vetëm me atë që i është lejuar.

"Nga barqet e tyre (të bletëve) del lëng, ngjyra e të cilit është e ndryshme dhe në të cilin ka shërim (bar-ilaç) për
njerëz." (En - Nahl, 69)

Pikërisht i këtillë duhet të jetë edhe besimtari. Ai duhet të thotë fjalë të bukura e të ëmbla si mjalti, fjalë që shërojnë
zemrat e njerëzve. Ai nuk duhet të flasë rëndë e t'i lëndojë të tjerët.

Bleta, siç thotë Muhammedi a.s., nuk e thyen as nuk e gërvisht as fijen e barit, prandaj edhe besimtari i vërtetë, që
ka edukatë të pastër islame, sillet bukur, bën vepra të bukura pa ofenduar e pa tradhtuar të tjerët.

Në këtë mënyrë, pra, mund të mësojmë e të marrim shembull edhe nga bleta. Mund të mësojmë si të veprojmë në jetën
tonë të përditshme, si t'i shfrytëzojmë begatitë që na ka dhuruar Allahu, duke mos harruar asnjëherë edhe ilaçin tonë
shpirtëror e dritëdhënës - Kuranin e madhërishëm, dhe duke i përjetësuar dhe duke i zbatuar në jetë këshillat e udhëzimet e tij.Prim.dr.med.sc. Ali F. Iljazip.s. Ado i ka sjellur vetëm ca rreshta, prandaj
edhe është keqkuptuar.
 
Redaktimi i fundit:
Top