Udhëtimi në kohë mundësohet teorikisht pa paradoks!!!

Një fizikan ka dalë me një model matematikor që e bën të mundur udhëtimin në kohë 'pa paradoks'
download (2).jpeg


Askush ende nuk ka arritur të udhëtojë nëpër kohë - të paktën në njohuritë tona - por pyetja nëse një arritje e tillë do të ishte teorikisht e mundur apo jo vazhdon të magjepsë shkencëtarët. Siç tregojnë filma të tillë si Terminatori, Donnie Darko, Kthimi në të Ardhmen dhe shumë të tjerë, lëvizja në kohë krijon shumë probleme për rregullat themelore të Universit: nëse ktheheni në kohë dhe ndaloni prindërit tuaj të takohen, për shembull, si mund të ekzistoni në mënyrë që të ktheheni prapa në kohë ? Është një problem i njohur si 'paradoksi i gjyshit', por tani një student i fizikës Germain Tobar, nga Universiteti i Queensland në Australi, thotë se ai ka punuar se si të "fuqizojë numrat" për ta bërë udhëtimin në kohë të qëndrueshëm pa paradokse .

"Dinamika klasike thotë nëse e dini gjendjen e një sistemi në një kohë të caktuar, kjo mund të na tregojë të gjithë historinë e sistemit", thotë Tobar. "Sidoqoftë, teoria e relativitetit të përgjithshëm të Ajnshtajnit parashikon ekzistencën e sytheve të kohës ose udhëtimit në kohë - ku një ngjarje mund të jetë si në të kaluarën ashtu edhe në të ardhmen e vetvetes - duke e kthyer teorikisht studimin e dinamikës në kohën e saj." Ajo që tregojnë llogaritjet është se hapësir-koha mund të përshtatet potencialisht për të shmangur paradokset.
Për të përdorur një shembull aktual, imagjinoni një udhëtar në kohë që udhëton në të kaluarën për të ndaluar përhapjen e një sëmundjeje - nëse misioni ishte i suksesshëm, udhëtari në kohë nuk do të kishte sëmundje për t'u kthyer në kohë për ta ndaluar. Puna e Tobar sugjeron që sëmundja do të shpëtonte ende në një mënyrë tjetër, përmes një rruge tjetër ose me një metodë tjetër, duke hequr paradoksin. Çfarëdo që të bënte udhëtari në kohë, sëmundja nuk do të ndalet.

Puna e Tobar nuk është e lehtë për jo-matematikanët që të gërmojnë në të , por ajo shikon ndikimin e proceseve deterministe (pa ndonjë rastësi) në një numër arbitrar të rajoneve në vazhdimësinë e hapësirë-kohës, dhe demonstron se si mbyllja e kurbave e kohës (siç është parashikuar nga Ajnshtajni)mund të përshtaten me deshirën e lirë edhe rregullat fizikës klasike.

download (3).jpeg


Hulumtimi i ri zbut problemin me një hipotezë tjetër, se udhëtimi në kohë është i mundur, por që udhëtarët në kohë do të kufizohen për të krijuar një paradoks. Në këtë model, udhëtarët në kohë kanë lirinë për të bërë çfarë të duan, por paradokset nuk janë të mundshme.

Ndërsa numrat mund të funksionojnë, përkulja e hapësirë-kohës për të shkuar në të kaluarën mbetet e pakapshme - makineritë e kohës që shkencëtarët kanë shpikur deri më tani janë aq të konceptuara sa ato aktualisht ekzistojnë vetëm si makineri teorike.

Ne mund të shkojmë atje një ditë - Stephen Hawking me siguri mendonte se ishte e mundur - dhe nëse e bëjmë atëherë ky hulumtim i ri sugjeron se do të ishim të lirë të bënim gjithçka që dëshironim për botën në të kaluarën: do të rregullohej vetë në përputhje me rrethanat. "Mundohuni sa të krijoni një paradoks, ngjarjet gjithmonë do të rregullohen vetë, për të shmangur çdo mospërputhje", thotë Costa.
"Diapazoni i proceseve matematikore që zbuluam tregon se udhëtimi në kohë me vullnet të lirë është logjikisht i mundur në universin tonë pa asnjë paradoks." Fabio Costa fizikant nga University of Queensland i cili analizoj studimin

Kërkimi është botuar në Classical and Quantum Gravity.
 
Ne dekoumentaret e fundit qe kam ndjekur epr kete teme,jepen lloj lloj teorish,porr qe kjo te ndodhe eshte dicka racionalisht e pamundur ne dimensionin kohe me veprime te universit.
gjithesesi sec ka nje magji ne vetvete te pashpjegueshme kjo gje.
 
Ne dekoumentaret e fundit qe kam ndjekur epr kete teme,jepen lloj lloj teorish,porr qe kjo te ndodhe eshte dicka racionalisht e pamundur ne dimensionin kohe me veprime te universit.
gjithesesi sec ka nje magji ne vetvete te pashpjegueshme kjo gje.
Edhe nese ndodh , populli thjesht sdo e marri vesh kurre
 
Top