Valet Gravitacionale dhe Valet e Gravitetit

Empire

Antarë i Respektuar
Valët gravitacionale kundër Valëve të gravitetit: Cili është ndryshimini!

8UieD62ftW2nBzU9kRBLHG-1024-80.jpg

Kështu që duket se do të flasim shumë për valët gravitacionale gjatë ditëve në vijim, por pse nuk mund të quhen ato "valë graviteti"? Në këtë botë të mediave sociale ku shkurtësia është thelbësore, mund të duket se prerja e "gravitacionale" tek "Gravitetit" nuk është punë e madhe - kursen nja gjashtë karaktere të plotë për një tekst.

Megjithëse me siguri do të shihni shumë tituj lajmesh që paralajmërojnë mrekullitë e "shkencës së valës së gravitetit", mos bini në grackë! Ndërsa të dy kanë gravitetit të përbashkët, valët e gravitetit dhe valët gravitacionale janë dy gjera shumë të ndryshme. Lexoni më tej për të zbuluar pse.

V346cb6WUZVPMtGPpTsxoM-650-80.jpg

Valët e gravitetit sipas kuptimit të tyre themelor janë dridhjett e hapësir-kohës. Teoria e relativitetit të përgjithshëm të Ajnshtajnit i parashikoi ato mbi një shekull më parë dhe ato gjenerohen nga nxitimi (ose, ngadalësimi i menjëhershëm ) i objekteve masive në kozmos. Nëse një yll shpërthen si një supernova, valët e gravitetit ndajnë energji larg nga shpërthimi me shpejtësinë e dritës. Nëse përplasen dy vrima të zeza, ato do të shkaktojnë që këto dridhje në hahapësir-kohë të përhapen si dallget në të gjithë sipërfaqen e një pellgu uji. Nëse dy yje neutrone rrotullohen me njëri-tjetrin shumë afër, energjia mbartet larg nga ky sistem nëpërmjet valëve të gravitetit. Nëse do të mund të zbulonim dhe vëzhgonim këto valë, një epokë e re e astronomisë së valës gravitacionale mund të jetë e mundur, duke na lejuar të bëjmë dallimin midis nënshkrimeve të valës gravitacionale dhe të punojmë se cili fenomen i gjeneron ato. Për shembull, një puls i papritur i valëve gravitacionale mund të tregojë se ato erdhën nga një shpërthim i supernovës, ndërsa një sinjal i vazhdueshëm lëkundës mund të tregojë dy vrima të zeza që rrotullohen shumë pranë përpara se të bashkohen.

Deri më tani, valët e gravitetit janë teorike, edhe pse dihen prova të forta indirekte për ekzistencën e tyre. Është interesante, ndërsa valët gravitacionale përhapen përmes hapësir-kohës ato fizikisht do të mbështjellin "pëlhurën" e hapësirës, shumë pak duke zvogëluar ose zgjeruar hapësirën midis dy objekteve. Efekti është shum pak i dukshëm, por duke përdorur pajisje - siç është Laser Interferometer Gravitational-Wave Observatory, ose LIGO, që mat ndërprerjet më të vogla në lazer, të pasqyruara përgjatë tuneleve me vakum 2.5 L me një milje të gjatë - përhapja e valëve gravituese nëpër planetin tonë mund të zbulohet. Në rastin e LIGO, ekzistojnë 2 stacione të vendosura në anët e kundërta të SH.B.A. të ndara afro 2,000 milje. Nëse një sinjal i valës gravitacionale është i vërtetë, nënshkrimi i tij do të vërehet në të dy vendet; nëse është false (d.m.th. një kamion që kalon pranë) vetëm një stacion do ta zbulojë atë. Megjithëse LIGO filloi operacionet në 2002 për zbuluar valët gravitacionale, por në shtator 2015, sistemi u modernizua në Advanced LIGO dhe shpresat janë të mëdha që, më në fund, fizikanët mund të kenë disa lajme të mira për ne duke i pikasur me pas ato.

mismZGPDg2XB7ZdDZhgo8A-650-80.jpg

Një ngjarje pothuajse të njëjtë tregon studimi i të dhënave nga teleskopi BICEP2 i vendosur në Polin e Jugut. Këto mendohej se ishin nënshkrimi i polarizimit të modalitetit B; në sfond mikrovalë kozmik primordial (CMB) (një karakteristikë e valëve gravitacionale të prodhuara nga Big Bang). Fatkeqsisht sinjali në të vërtetë po shkaktohej nga polarizimi i pluhurit në Rrugën e Qumështit. Kërkimi vazhdon.
Valët gravitacionale parësore. Ju mund të kujtoni në lidhje me "zbulimin" BICEP2 (dhe pastaj hedhjen posht) të valëve gravitacionale të dobëa primordiale të Big Bang - i njohur si sfondi mikrovalë kozmik (CMB). Edhe pse "zbulimi" i BICEP2 doli të jetë tjetër gjë, besohet se shqetësime të vogla gravitacionale rreth kohës së Big Bang mund të lënë gjurmët e të tyre në këtë rrezatim. Nëse vihet re gjurmët e valëve gravitacionale primordiale (d.m.th. valët gravitacionale të prodhuara nga Big Bang), mund të konfirmohen me modele të caktuara për inflacionin kozmik dhe gravitetin kuantik. Sidoqoftë, këto nuk janë valët gravitacionale për të cilat po gjuan LIGO. LIGO (dhe vëzhgime të tjera si ajo) po kërkon që valët gravitacionale të gjenerohen nga ngjarje kozmike energjike që ndodhin tani në universin tonë modern. Gjuetia për valët gravitacionale fillore është më shumë një kërkesë arkeologjike në të kaluarën e universit tonë.
Ky vëzhgim i NASA tregon formimin e valëve të gravitetit në atmosferë mbi bregdetin e Indonezisë.
Valët e gravitetit janë shqetësime fizike të nxitura nga forca e rivendosjes së gravitetit në një mjedis planetar. Me fjalë të tjera, valët e gravitetit janë specifike për atmosferat planetare dhe mjediset e lëngëshme. Në rastin e atmosferës, pasi ajri fryn nëpër një oqean dhe më pas takon një ishull, për shembull, ai ajër do të detyrohet të ngrihet. Duke zbritur nga ishulli, ajri do të detyrohet të rritet në një lartësi për nga graviteti, por gjerësia e tij do të funksionojë kundër gravitetit duke e detyruar përsëri të shkoj lart. Rezultati është shpesh një rajon i ajrit lëkundës në atmosferë që mund të prodhojë re në format e valëve , si lagështi nga kondensatat e lartësisë më të ulët. Gjithashtu, në rastin e oqeaneve, valët e gravitetit të sipërfaqes formohen në ndërfaqen e atmosferës / ujit; era fryn sipërfaqen jashtë ekuilibrit duke bërë që forca gravitetit rivendosjen , të detyrojë sipërfaqen të kthehet poshtë, ndërsa gatishmëria e ujit e shtyn atë lart. Valët, baticat dhe tsunami të drejtuara nga era janë të gjitha shembuj të valëve të gravitetit.
Pra, rezultati kryesor është që graviteti drejton si valët gravitacionale ashtu edhe valët e gravitetit, por ato kanë veti shumë të ndryshme që nuk duhet të ngatërrohen.
 
Top