Valët gravitacionale goditën planetin tonë, por askush nuk di më shumë

bbbbbbbbbbbbbbbbb.jpg

Valët e gravitetit mund të shkaktohen nga përplasja e objekteve masive, siç janë dy yje neutron. Astronomët zbuluan valë të tilla gravitacionale nga një përplasje “ylli neutron” në 2017 dhe nga një në prill 2019, sipas gjetjeve të reja të paraqitura në takimin e Shoqatës Astronomike Amerikane në 6 janar.


Një ngjarje misterioze kozmike mund të ketë shtrirë kaq shumë, duke “pushtuar” planetin tonë javën e kaluar. Më 14 janar, astronomët kanë zbuluar se ka ndodhur një shpërthim i valëve gravitacionale, në hapësirë-kohë … por studiuesit akoma nuk e dinë se nga ku erdhi ky shpërthim.

Sinjali i valës gravitacionale, i marrë nga Observatori Gravitacional-Vala Observatori-Lazer Interferometer (LIGO) dhe Interferometri Virgo, zgjati vetëm 14 milisekonda, dhe astronomët nuk kanë qenë në gjendje të shënojnë kauzën e shpërthimit ose të përcaktojnë nëse ishte thjesht një goditje në detektorë .

Valët e gravitetit mund të shkaktohen nga përplasja e objekteve masive, siç janë dy yje neutron. Astronomët zbuluan valë të tilla gravitacionale nga një përplasje “ylli neutron” në 2017 dhe nga një në prill 2019, sipas gjetjeve të reja të paraqitura në takimin e Shoqatës Astronomike Amerikane në 6 janar.

Por valët gravitacionale nga përplasjet e objekteve të tilla masive zakonisht zgjasin më gjatë dhe përkthehen në të dhëna si një seri valësh që ndryshojnë në frekuencë me kalimin e kohës pasi të dy objektet lëvizin më pranë njëri-tjetrit, ka treguar Andy Hoëell, një shkencëtar i stafit në Los Cumbres Observatory Global Rrjeti Teleskop dhe një anëtar i fakultetit ndihmës në fizikë në Universitetin e Kalifornisë, Santa Barbara. Ai nuk ishte pjesë e hulumtimit LIGO.

Nuk ka gjasa që ky sinjal i ri të jetë një seri valësh sepse ishte shumë i lokalizuar në një vend në qiell, tha Howell.


Në të vërtetë, disa astronomë kanë spekuluar se kjo mund të ketë qenë një sinjal nga ylli i Betelgeuse, i cili errësohet në mënyrë misterioze kohët e fundit dhe pritet të pësojë një shpërthim. Por ylli i Betelgeuse është akoma atje, kështu që nuk është ai skenari, tha Howell. Është gjithashtu e pamundur të jetë një shpërthim tjetër, sepse ato ndodhin në galaktikën tonë vetëm një herë në 100 vjet, shtoi ai.

“Universi gjithmonë na befason. Aty mund të ndodhin ngjarje krejt të reja astronomike që prodhojnë valë gravitacionale për të cilat nuk kemi menduar vërtet.”- ka thënë ai.

Burimi: livescience

A.C/Dosja.al
 
Top