Veri..Jug? Diferenca?

Moonlight

With or Without u
Staf në FV.AL
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

Keta te shqiperise se mesme ku futen :p
 

DArbi

Anëtar i Respektuar
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

S'ka distanc shumë të madhe .

1. VERIU

2. Jugu

Ps. Jemi siper dhe nuk levizim fare

thuj ca te dush ti po flamurin e ngritem ne se ju ishit tu luftu me bajraqet lol
 

Eugeneral

Anëtar i Respektuar
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

Gege = Gjigande (te medhej)

Toske = Gjigantoske (te vegjel)

...vetem kjo eshte diferenca dhe qe te dy bashkohen ne flamurin shqiptar si DY SHQIPONJA TE PERQAFUARA (TE BASHKUAR)...
 

DArbi

Anëtar i Respektuar
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

Gege = Gjigande (te medhej)

Toske = Gjigantoske (te vegjel)

...vetem kjo eshte diferenca dhe qe te dy bashkohen ne flamurin shqiptar si DY SHQIPONJA TE PERQAFUARA (TE BASHKUAR)...
Nezir myrta / ETHYMOLOGJIA E FJALثVE – GEGث E TOSKث
Sipas mendimit tim, etninomet – gegë dhe toskë, të cilët përbëjnë etninomin e sotëm gjeneral – shqiptar, ende janë pa një ethymologji të sigurtë dhe sikur duken si koncepte të veçuara gegënishte e toskërishte të shqipes, mendoj se kemi arritur në një ethymologji të sigurtë me këtë theori:
Arbanishtja është Gegënishtja e cila formohet nga etninomi – gegë, që ka kuptimin – gjegjë, ai që gjegjet (Gega geget), gjegjet, përgjegjet, ku edhe u formua toponomi – Gegënia e Dradhanisë illire.


Kurse – Arbërishtja është Toskërishtja, e cila fjalë vie nga fjala – toskë, me prejardhje nga Etruskishtja, që ethymologjia e fjalës – etrosk-etrusk, vie nga shprehja – e trojës (E Trojës, Troja illire – Hillioni – Illioni i Dardhanisë PIE), ku nga shprehja – e trojes, me kuptimin – ajo popullësi e Trojës Hillire, është thirrë – e Trojës – etrojes – etroske – etruske, nga rrënja fono-morfologjike - etrosk - etrusk (etruskan – Etruria, sot krahinë në Italinë e lashtë). Mbase, nga fjala e formuar – etrosk-etruskë, rrodhi fjala e shkurtë emërtuese – tosk – toskë – Toska – Toskëria e sotme shqiptare dhe (Toskana, toponom i sotëm në Itali), nga etninomi - toskë, toskan), si dhe toponomi i lashtë – Etruria, nga gjuha etruske (etroske – e trojes), në lidhje gjenealogjiko-linguistike me Amën illirishte paraballkanike, që sot është rrënja e saj – Toskërishtja, dialekti i Shqipes. Sepse Trojanët, pas Luftës së Trojës u shpërngulen sëpari në Ballkan nga Troja (Hillioni hillirian) dhe vijuan shtegëtimin në Apenine, ajo popullësia e Trojes – etroskët (etruskët), ku edhe formuan gjuhën dhe kulturën etruske të lashtë, e cila në realitet është një Arbërishte e lashtë.


Fjala – toskë, sipas kësaj theorie, vjen duke u formuar në etapa kohore linguistike nëpër këto faza të të folurit: e Trojes –> e trosk –> etrosk (etrusk) –> trosk –> tosk –> toskë –> toska –> Toskëria -> Toskërishtja.

Pra, emri – toskë, lidhet me Trojën PIE, me zgjërim onomastik dhe onomasiologjik në ujdhesat: Sicilia, Sardenja e Korzika, nga jugu italian i sotëm, me përhapje të gjërë Apenine, si rrjedhë e popullëzimit illiro-pellgazgjik, ku na dalin disa emërtime etninomesh – etrosk (etrusk) – arbëresh – latin – romak – ital (Italia e sotme), tëvona vijnë zgjërimet demografike – gal, galët (Galia - Franca e sotme) – sak (sakët, saksonët - Saksonia) - dhe – skot (skotët – Skotllanda e sotme), – si formë e arritjes dykrahëshe historike, përmes vijes gjenealogjike ballkanike dhe apenine, duke u takuar historikisht me rrënjet gjermanike (saksone, istveone dhe allemane) – nga përhapjet dardhane gege përmes Ballkanit, në zemër europiane me gjermanikët, e deri në pjesën veriore europiane të sotme
 

Nicktjeter

Antarë i Respektuar
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

Mua verioret me pelqejne per menyren si flirtojne :D
Tosket jane sh skutha si natyre sjane as sh burra sdine te perballen me gjerat.

Ndersa per ndryshimet raciale ua le juve profesoreve une flas sa per te hedh nje grusht zjarr.
 

Eugeneral

Anëtar i Respektuar
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

Nezir myrta / ETHYMOLOGJIA E FJALثVE – GEGث E TOSKث
Sipas mendimit tim, etninomet – gegë dhe toskë, të cilët përbëjnë etninomin e sotëm gjeneral – shqiptar, ende janë pa një ethymologji të sigurtë dhe sikur duken si koncepte të veçuara gegënishte e toskërishte të shqipes, mendoj se kemi arritur në një ethymologji të sigurtë me këtë theori:
Arbanishtja është Gegënishtja e cila formohet nga etninomi – gegë, që ka kuptimin – gjegjë, ai që gjegjet (Gega geget), gjegjet, përgjegjet, ku edhe u formua toponomi – Gegënia e Dradhanisë illire.


Kurse – Arbërishtja është Toskërishtja, e cila fjalë vie nga fjala – toskë, me prejardhje nga Etruskishtja, që ethymologjia e fjalës – etrosk-etrusk, vie nga shprehja – e trojës (E Trojës, Troja illire – Hillioni – Illioni i Dardhanisë PIE), ku nga shprehja – e trojes, me kuptimin – ajo popullësi e Trojës Hillire, është thirrë – e Trojës – etrojes – etroske – etruske, nga rrënja fono-morfologjike - etrosk - etrusk (etruskan – Etruria, sot krahinë në Italinë e lashtë). Mbase, nga fjala e formuar – etrosk-etruskë, rrodhi fjala e shkurtë emërtuese – tosk – toskë – Toska – Toskëria e sotme shqiptare dhe (Toskana, toponom i sotëm në Itali), nga etninomi - toskë, toskan), si dhe toponomi i lashtë – Etruria, nga gjuha etruske (etroske – e trojes), në lidhje gjenealogjiko-linguistike me Amën illirishte paraballkanike, që sot është rrënja e saj – Toskërishtja, dialekti i Shqipes. Sepse Trojanët, pas Luftës së Trojës u shpërngulen sëpari në Ballkan nga Troja (Hillioni hillirian) dhe vijuan shtegëtimin në Apenine, ajo popullësia e Trojes – etroskët (etruskët), ku edhe formuan gjuhën dhe kulturën etruske të lashtë, e cila në realitet është një Arbërishte e lashtë.


Fjala – toskë, sipas kësaj theorie, vjen duke u formuar në etapa kohore linguistike nëpër këto faza të të folurit: e Trojes –> e trosk –> etrosk (etrusk) –> trosk –> tosk –> toskë –> toska –> Toskëria -> Toskërishtja.

Pra, emri – toskë, lidhet me Trojën PIE, me zgjërim onomastik dhe onomasiologjik në ujdhesat: Sicilia, Sardenja e Korzika, nga jugu italian i sotëm, me përhapje të gjërë Apenine, si rrjedhë e popullëzimit illiro-pellgazgjik, ku na dalin disa emërtime etninomesh – etrosk (etrusk) – arbëresh – latin – romak – ital (Italia e sotme), tëvona vijnë zgjërimet demografike – gal, galët (Galia - Franca e sotme) – sak (sakët, saksonët - Saksonia) - dhe – skot (skotët – Skotllanda e sotme), – si formë e arritjes dykrahëshe historike, përmes vijes gjenealogjike ballkanike dhe apenine, duke u takuar historikisht me rrënjet gjermanike (saksone, istveone dhe allemane) – nga përhapjet dardhane gege përmes Ballkanit, në zemër europiane me gjermanikët, e deri në pjesën veriore europiane të sotmeFaleminderit per mundimin e kryer, por kur thoni "ende janë pa një ethymologji të sigurtë" atehere dilni jash bindjes shpjeguese dhe i gjithe shkrimi kalon pa lidhje, pra me mire te jeni i sigurte per heres tjeter!...

Me shprehni emrin "Dardani", ne te cilin vend jeton dhe i perket fisit Geg (Gjigang), e dini se vjen ky emer nga fjalet "Madar dani"..."Madhor dheni"..."I MADHI I DHEUT" (GJIGANDI)...?

Me fal qe jam i shkurt ne shpjegim por dije se te verteten e ke te shkruar me siper i nderuar...

Nese e dinte shqiptari se origjina e njerezimit eshte shqiptare, "nuk do ishte kaq i mjeruar" ("me duket")...
 

Eugeneral

Anëtar i Respektuar
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

Mua verioret me pelqejne per menyren si flirtojne :D
Tosket jane sh skutha si natyre sjane as sh burra sdine te perballen me gjerat.

Ndersa per ndryshimet raciale ua le juve profesoreve une flas sa per te hedh nje grusht zjarr.

Po mire o shoqe se avash tani mo ca jane keto qe po thua do me thene... :lufte:

Qe Geget jane me trima dhe Tosket me te zgjuar, kete e dime... :)
 

DArbi

Anëtar i Respektuar
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

Faleminderit per mundimin e kryer, por kur thoni "ende janë pa një ethymologji të sigurtë" atehere dilni jash bindjes shpjeguese dhe i gjithe shkrimi kalon pa lidhje, pra me mire te jeni i sigurte per heres tjeter!...

Me shprehni emrin "Dardani", ne te cilin vend jeton dhe i perket fisit Geg (Gjigang), e dini se vjen ky emer nga fjalet "Madar dani"..."Madhor dheni"..."I MADHI I DHEUT" (GJIGANDI)...?

Me fal qe jam i shkurt ne shpjegim por dije se te verteten e ke te shkruar me siper i nderuar...

Nese e dinte shqiptari se origjina e njerezimit eshte shqiptare, "nuk do ishte kaq i mjeruar" ("me duket")...

Nuk eshte shkrimi im ky qe te postova..!

Per geget ndaj te njejtin qendrim qe jan gjigand dmth shtat lart!
Por per tosket ska lidhje ajo qe ke shkrujt se jan te vegjel,ose te pakten menyra sesi e deshifron fjalen tosk..Sipas burimeve te lashta nje pjese e trojaneve me ne krye Helenin djalin e Priamit u vendos ne Toskeri(pikerisht ne Butrint) duke themeluar(ndoshta rindertuar) Butrus qe u quajt Troja 2, kurse nje pjese tjeter shkuan ne Toskana(Etruri) te Italise
 

DArbi

Anëtar i Respektuar
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

ETNONOMI - ETRUSK

Emri - etrusk në përbërjen e tij fono-morfologjike pasqyron disa rrënje të fjalëve, të cilat fshehen në vet emërtimin në fjalë - sipas origjinës së tingujve të fjalës, e cila përbëhet nga pjesët e saj gjatë zbërthimit të tyre, duke fshehur në vetvete vet kuptimin e emrit, me disa ndryshime fonetike të tingujve, që në dukje të parë, na largon nga origjina linguistike si fjalë, në mënyrë që ta shohim ethymologjinë e vërtetë.Fjala – etrusk përbëhet nga pjesët e saja fono-morfologjike në zbërthim kështu: e + tru + s + k e që përbëhet nga një nyje e parme e, një emri apo më mirë të themi nga një rrënjë emri të lashtë tru, duke formar gjindoren (Genetivin) përmes tingullit s dhe përcaktimit të emrit si etnonom, përmes tingullit k në trajtën e pashquar të emrit etrusk.E - nyje e parme e emrit duke formuar Gjindoren (Genetivin) me kuptimin e truallit, nga trualliTRU – është emri prej nga erdhën nga trualli I Trojës illire – truall Troje – e truallit të TrojësS - sufiks që përcakton Gjindoren (Genetivin) origjinën e popullates së ikur - e truallit të Trojë (s)K – sufiksi në trajtën e pashquar të emrit, që përcakton etnonomin – etrusk - si trojan illiran
 

Eugeneral

Anëtar i Respektuar
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

Nuk eshte shkrimi im ky qe te postova..!

Per geget ndaj te njejtin qendrim qe jan gjigand dmth shtat lart!
Por per tosket ska lidhje ajo qe ke shkrujt se jan te vegjel,ose te pakten menyra sesi e deshifron fjalen tosk..Sipas burimeve te lashta nje pjese e trojaneve me ne krye Helenin djalin e Priamit u vendos ne Toskeri(pikerisht ne Butrint) duke themeluar(ndoshta rindertuar) Butrus qe u quajt Troja 2, kurse nje pjese tjeter shkuan ne Toskana(Etruri) te Italise

Atehere gaboni, ka shum lidhje ai shpjegim per Tosket dhe jo sepse e them une por sepse eshte e verteta.

Po te shikojme dialektin Toske ai eshte sikur flet femija (i vogli), pra Shqipe e bute...
Po te shikojme dialektin Gege ai eshte sikur flet i mocmi (i madhi), pra Shqipe e forte...

Po te shikojme "mythologjine" ("me thon le goja"..."me then llogjika"), Toka me Qiellin krijuan GJIGANDET...(ZOTIN) dhe Zoti krijoi Njerezit (te vegjlit), por perderisa jemi pasardhes te Zotit u quajtem edhe "Gjigantoske" (me perkedheli te fjales Gjigand, duke kuptuar te voglin dhe jo te madhin)...

-Shqiptaret jane filli i Tokes me Qiellin qe te ta them shkurt e shkurt, njerezimi u formua nga Shqiptaret dhe ndoshta te te dukem i cmendur por e verteta gjithmone te le me goje HAPUR i nderuar...
 

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

A zgjidhet keto muhabete :p

Mos zihi shume,nuk eshte normale me ju duke dikuj shpia e tjetrit me mire se e vetja.
Kshu qe andej nga jemi.jini ,jeni/jemi me te miret hahahahahah :p
 

DArbi

Anëtar i Respektuar
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

Atehere gaboni, ka shum lidhje ai shpjegim per Tosket dhe jo sepse e them une por sepse eshte e verteta.

Po te shikojme dialektin Toske ai eshte sikur flet femija (i vogli), pra Shqipe e bute...
Po te shikojme dialektin Gege ai eshte sikur flet i mocmi (i madhi), pra Shqipe e forte...

Po te shikojme "mythologjine" ("me thon le goja"..."me then llogjika"), Toka me Qiellin krijuan GJIGANDET...(ZOTIN) dhe Zoti krijoi Njerezit (te vegjlit), por perderisa jemi pasardhes te Zotit u quajtem edhe "Gjigantoske" (me perkedheli te fjales Gjigand, duke kuptuar te voglin dhe jo te madhin)...

-Shqiptaret jane filli i Tokes me Qiellin qe te ta them shkurt e shkurt, njerezimi u formua nga Shqiptaret dhe ndoshta te te dukem i cmendur por e verteta gjithmone te le me goje HAPUR i nderuar...

o vllai me perkthe prejardhjen e fjale Tosk leri kto akrobacit gjigatosk se hera pare qe e degjoj si fjal kete..
 

Moonlight

With or Without u
Staf në FV.AL
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

Te kjo tema po me duket vetja si ne ato majat e larta e te kap ai deliri i ulerimes....dhe bum..tuc ne toke

edhe kjo kish mbetur te thuhej...ne krijuesit!
 

Eugeneral

Anëtar i Respektuar
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

Te kjo tema po me duket vetja si ne ato majat e larta e te kap ai deliri i ulerimes....dhe bum..tuc ne toke

edhe kjo kish mbetur te thuhej...ne krijuesit!

...ore ma shpjego edhe njehere kete te nenvizuaren sepse s'e kuptova mire une mo...

:peshku:
 

Moonlight

With or Without u
Staf në FV.AL
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

...ore ma shpjego edhe njehere kete te nenvizuaren sepse s'e kuptova mire une mo...

:peshku:

Si pike e pare sjam ore...
e dyta ....cilen pjese nuk kuptove?
E nese do te kuptosh ate qe thashe , hip ne nje lartesi dhe pas nje klithme , hidhu....nese sdo besh bum, bam do besh se s'ben
 

Eugeneral

Anëtar i Respektuar
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

Si pike e pare sjam ore...
e dyta ....cilen pjese nuk kuptove?
E nese do te kuptosh ate qe thashe , hip ne nje lartesi dhe pas nje klithme , hidhu....nese sdo besh bum, bam do besh se s'ben

.1. "orajt" mos gaboj eshte mire apo "ok" sepse "more...mire" nuk ju pelqen me sa duket...
.2. "dhe bum..tuc ne toke" ...thjesht me pelqeu, si me shaka qe e the?
.3. ...ok...
 

Moonlight

With or Without u
Staf në FV.AL
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

.1. "orajt" mos gaboj eshte mire apo "ok" sepse "more...mire" nuk ju pelqen me sa duket...
.2. "dhe bum..tuc ne toke" ...thjesht me pelqeu, si me shaka qe e the?
.3. ...ok...

Morfologjine ta kemi lene me shume kenaqesi , por "ore", "mo" nenkuptojne gjinine mashkullore....e une shyqyr e njoh veten per femer.
Tjetra qe mos e zgjasim e bejme si llastik muhabetin....ke nje menyre shume te shemtuar per te thene qe dicka te pelqen .
ngjohena morfologu i FV
 

Eugeneral

Anëtar i Respektuar
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

Morfologjine ta kemi lene me shume kenaqesi , por "ore", "mo" nenkuptojne gjinine mashkullore....e une shyqyr e njoh veten per femer.
Tjetra qe mos e zgjasim e bejme si llastik muhabetin....ke nje menyre shume te shemtuar per te thene qe dicka te pelqen .
ngjohena morfologu i FV

S'ja ke idene per cfare po flet, pelqimet nuk te marin leje ty apo dikujt tjetri por ndjenjes qe i lind por thuaj qe je femer pa ndjenja se ndryshe nuk do kapeshe te breket kur bie me byth ne toke!

Mire moj apo mire more per dy mente qe me ke...
 

Moonlight

With or Without u
Staf në FV.AL
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

S'ja ke idene per cfare po flet, pelqimet nuk te marin leje ty apo dikujt tjetri por ndjenjes qe i lind por thuaj qe je femer pa ndjenja se ndryshe nuk do kapeshe te breket kur bie me byth ne toke!

Mire moj apo mire more per dy mente qe me ke...

PPSL ....fiks si trimat ke fol

i cigare e do?
 

Eugeneral

Anëtar i Respektuar
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?..abis

Gege = Gjigande (te medhej)

Toske = Gjigantoske (te vegjel)

...vetem kjo eshte diferenca dhe qe te dy bashkohen ne flamurin shqiptar si DY SHQIPONJA TE PERQAFUARA (TE BASHKUAR)...

Mendojne turrqet se shqyhet kollaj flamuri Shqiptar dhe na tregojne Neziret e Veziret, t'na hane topin s'u keni thene a s'u mba mbytha???

Hanimuthanimut mbase behni me te zgjut...
 

Eugeneral

Anëtar i Respektuar
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

Gege = Gjigande (te medhej)

Toske = Gjigantoske (te vegjel)

...vetem kjo eshte diferenca dhe qe te dy bashkohen ne flamurin shqiptar si DY SHQIPONJA TE PERQAFUARA (TE BASHKUAR)...

Mbi citim te ketij postimi nuk thashe dicka jashte teme, tani ju pse e fshite mbase i qate hallin turkut qe i cuksi...
 

DArbi

Anëtar i Respektuar
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

JEZUSI

Fali o zot se nuk din se ç'thon !
 

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Titulli: Veri..Jug? Diferenca?

Mbi citim te ketij postimi nuk thashe dicka jashte teme, tani ju pse e fshite mbase i qate hallin turkut qe i cuksi...

Postimi juaj eshte me siper,e ktheva.


Per te gjithe Ne, ju lutem jo chit-chate,dhe diskutoni qete!

Postimet qe skane lidhje me temen do pastrohen nga tema e do kalojne tek chit-chatet.
 
Top