Vetë-ndjeshmëria, si të lidheni me veten?

Si po ndiheni sot? Si ndiheni tani? Keni nevojë për ndonjë gjë? Çfarë dëshiron? Vetë-ndjeshmëria është një ushtrim për mirëqenien dhe shëndetin psikologjik që njerëzit shpesh priren ta lënë pas dore. Sidoqoftë, të shikosh brenda vetes është hapi i parë për të treguar ndjeshmëri ndaj të tjerëve. Si pasojë, ajo formon pikënisjen e çdo marrëdhënie pasuruese, si me veten ashtu edhe me njerëzit e tjerë.


Sidoqoftë, njerëzit shpesh e lënë pas dore këtë aftësi edhe pse është shumë e rëndësishme. Në fakt, nuk ka asgjë më të rëndësishme sesa të dish të kuptosh të tjerët, të vendosësh veten në vendin e tyre dhe të veprosh në përputhje me rrethanat.
Sidoqoftë, mënyra më e mirë për të qenë empatik është të jesh i vetëdijshëm emocionalisht. Përveç kësaj, vetëm njerëzit empatikë që janë në gjendje të njohin nevojat dhe emocionet e tyre dhe t’u përgjigjen atyre arrijnë lumturinë e vërtetë.

Çfarë është vetë-ndjeshmëria?
Vetë-ndjeshmëria është aftësia për tu lidhur me veten në një mënyrë të dashur dhe të respektueshme. Në fakt, “afeksioni” dhe “respekti” janë jashtëzakonisht të rëndësishme. Edhe pse jeni mësuar të flisni me veten dhe të lidheni me brendësinë tuaj, ju ndoshta nuk e bëni gjithmonë si duhet. Njerëzit kanë një tendencë të jenë mjaft negativë me veten e tyre.

Ju mund të kritikoni dhe lodhni veten me llojin e dialogut të brendshëm që ofron më shumë kaos sesa qetësi. Kjo është shumë negative. Në fakt, kjo mungesë e vetë-ndjeshmërisë çon në stres dhe ankth. Si pasojë, ju bëheni një nga ata njerëz që u japin më shumë të tjerëve sesa i ofroni vetes.
Megjithëse Daniel Goleman nuk shkruajti për vetë-ndjeshmërinë në librin e tij Inteligjenca Emocionale, ai përfshiu konceptin e “vetë-ndërgjegjësimit emocional”. Kjo do të thotë të monitoroni gjendjet tuaja të brendshme, preferencat, intuitat, nevojat dhe çdo emocion.

Çelësat për zhvillimin e vetë-ndjeshmërisë
Godfrey T. Barrett-Leonard është profesor i psikologjisë në Universitetin Murdoch (Australi). Ai kreu një studim mbi vetë-ndjeshmërinë. Në studim, ai shpjegoi se detyra e çdo psikoterapisti gjatë terapisë është të trajnojë pacientin e tyre në këtë aftësi themelore dhe thelbësore. Kjo sepse shumë njerëz e kalojnë pjesën më të madhe të jetës së tyre duke lënë pas dore ndjenjat e tyre. Në fakt, ka shumë që thjesht zhyten aq shumë në mjedisin e tyre, saqë harrojnë si të hyjnë tek emocionet, mendimet dhe dëshirat e tyre. Sidoqoftë, rivendosja e vetë-ndjeshmërisë duhet të jetë gjithmonë një përparësi. Ja se si ta arrini atë.

  • Vëzhgoni pa gjykuar dhe kujdesuni për veten tuaj
Vetë-ndjeshmëria kërkon që ju të vini re dhe të kuptoni se jeni këtu. Duhet të pranoni që ka një pjesë nga ju që vuan, ndjehet i trishtuar, ngazëllehet dhe ndihet me shpresë. Kjo do të thotë që ju mund të vëzhgoni veten tuaj pa gjykuar dhe pa e kritikuar ndjenjën e mirëqenies tuaj. Ndaloni së vëni veten të fundit. Kujdesuni për veten tuaj në një mënyrë të drejtpërdrejtë dhe me mendje të hapur. Kjo do t’ju kthejë aftësinë për të bërë ndryshime, të cilat do të rrisin ndjenjat tuaja të mirëqenies.
  • Flisni me veten sikur të ishit shoku juaj më i mirë
Nëse nuk i flisni vetes me respekt, kush do ta bëjë? Për më tepër, nëse nuk mund të komunikoni me dashuri me veten tuaj, si mund të prisni që të tjerët ta bëjnë këtë? Vetë-ndjeshmëria kërkon që ju të flisni me veten tuaj sikur të ishit shoku më i mirë. Vetë-ndërgjegjësimi emocional ushqehet nga të kuptuarit dhe aftësia juaj për të dëgjuar dhe përqafuar atë që jeni. Shihni veten ashtu siç jeni dhe mos ndie asnjë turp për atë që jeni.
  • Fal vetveten sot, nesër dhe gjithmonë
Nëse vetë-ndjeshmëria do të jetë e dobishme, e mirëfilltë dhe kuptimplotë, ajo nuk duhet të burojë nga refuzimi ose kritika. Për shembull, a jeni në udhëkryq me veten tuaj sepse duket se gjithnjë përfundoni duke bërë të njëjtat gabime? A mendoni se keni humbur mundësi të rëndësishme? A jeni të pakënaqur me veten tuaj që nuk keni guximin të bëni disa gjëra?
Këto ndjenja ju ndalojnë të ushtroni një vetë-ndjeshmëri të shëndetshme dhe rivendosëse. Prandaj, duhet ta falni veten. Ti e meriton. Falni veten për gabimet, sepse ju ka munguar përvoja. Falni veten që keni lënë njerëzit t’ju lëndojnë, sepse nuk keni pasur një top kristali për të ditur se çdo të ndodhte. Jepi vetes faljen që meriton. Atëherë, ju mund të shëroheni dhe të ndjeni ndjeshmëri për veten tuaj ashtu si duhet.

Jeta është një sfidë
Zemërimi, tërbimi, frika, zhgënjimi, ankthi, shqetësimi… jeta do të jetë gjithmonë një sfidë e vazhdueshme dhe do t’ju vë gjithmonë në provë. Për më tepër, kur gjërat shkojnë keq, është normale të përjetosh emocione të komplikuara. Sidoqoftë, nëse e neglizhoni unin tuaj të brendshëm dhe shikoni larg nga ajo që ndjeni, mendoni, keni nevojë dhe kujdeseni, do të ndiheni të pafuqishëm, do të humbni kontrollin dhe do të stresoheni e shqetësoheni.

Vetë-ndjeshmëria përfshin durimin me të gjitha ato ndjenja të trazuara që ndonjëherë i përjetoni. Në fakt, të pranosh atë që ndjen dhe t’i japësh vetes dashurinë që të nevojitet është mënyra ideale për të filluar ndryshimin. Pastaj, mund të lëvizni nga paqëndrueshmëria dhe turbulenca në ekuilibër dhe qetësi.
Alfred Adler tha se ndjeshmëria është aftësia për të parë me sytë e dikujt tjetër, për të dëgjuar me veshët e dikujt tjetër dhe për të ndjerë me zemrën e dikujt tjetër. Sidoqoftë, mos harroni se nuk mund ta arrini këtë, nëse nuk njihni së pari veten, nuk e dëgjoni atë dhe nuk mbushni zemrën tuaj me dashuri për veten.

/Psikologjia
 

NeVertiti

~Kohe & Stine~
shume i dobishem si artikull.
Eshte me mjafte rendesi te kemi nje komunikim te shendetshem me veten tone.
Eshte nje forme filozofie,psikollogjie,eshte forme jetese.
Une ka vite qe e praktikoj nje lloj ekujlibri mes meje dhe vetvetes,dhe mese ketyre dyjave dhe botes se jashtme. :))
 

Bukowski

Gjumash
Ehh do vij nje dite ku te gjithe njerzit do te njohin ndergjegjsimin, po ndodh, edhe pse me hapa te ngadalta.
 
Top