Voyager dhe misionet ndëryjore

Empire

Antarë i Respektuar
Misionet Voyager të NASA-s ishin të mahnitshme. Tani shkencëtarët duan një mision interstellar të vërtetë

kBUzcaNXuXEKih27Toj8q7-1024-80.jpg

WASHINGTON - Njerëzimi duhet të marrë në konsideratë ndërtimin e një misioni ndër yjor për të parë lagjen tonë nga një këndvështrim i jashtëm, argumentuan disa shkencëtarë në një konferencë të kohëve të fundit.

VMvNZbmf5eScay7joJMdFJ-650-80.jpg

Anija kozmike Voyager 1 dhe 2 e NASA-s janë anijet e vetme që njerëzit kanë dërguar përtej sistemit tonë diellor. Këto anije kozmike 42-vjeçare janë ende duke funksionuar mjaft mirë për të na dërguar informacione nga hapësira ndër yjore, dhe shumë nga njohuritë e tyre kanë qenë befasuese, sipas Stamatios (Tom) Krimigis, hetuesi kryesor i eksperimentit të grimcave me energji të ulët që është ende duke punuar në të dyja anijet.

"Modelet kanë qenë të gabuara," u tha Krimigis delegatëve më 25 tetor në Kongresin Ndërkombëtar Astronautik të mbajtur në Washington. Një shembull i spikatur ishte forma e heliosferës, ose rajoni i hapësirës në të cilën rrjedha e grimcave të ngarkuara buron nga dielli ynë dhe përfundon rreth sistemit diellor. Deri në vitet 2010, shkencëtarët mendonin se ajo kishte një formë ovale ; Voyagers, pasi kaloi heliospferën në 2012 dhe 2018, zbuloi se është më shumë si një flluskë.

Voyagers_Position-900x624.jpg

Një surprizë tjetër ishte zbulimi se ku rrezet kozmike (rrezatimi nga jashtë sistemit diellor) janë të përshpejtuara, tha ai. Para se Voyagers të hynte në hapësirën ndër yjore, shkencëtarët menduan se këto grimca përshpejtohen në zonën " shock zone" e cila është aty ku grimcat nga dielli ngadalësohen nën shpejtësinë e zërit. Voyagers zbuloi se nxitimi në të vërtetë ndodh në heliosheath, rajoni i hapësirës pak përtej " shock zone".


Pasqyrimet e heliosferës së Voyagers kanë qenë një shtesë me fat në misionin e tyre të caktuar për të eksploruar planetët gjigandë. Por, ndërtimi i një anije interselare të bërë me porosi paraqet sfida të shumta teknike.

Një shqetësuese është koha. Voyagers kanë fluturuar aq shumë sa që shkencëtarët dhe inxhinierët e gjeneratës së dytë dhe të tretë tani janë pjesë e ekipeve të tyre, dhe ata duhet të përballen me hardware dhe software kompjuterik të ndërtuar në vitet '70.

Drejtimi i anijes për dekada me radhë nuk është asnjëherë garanci. Inxhinierët në përgjithësi ndërtojnë anije kozmike për të zgjatur për aq kohë sa shkencëtarët besojnë se do të duhet të përmbushin qëllimet fillestare të misionit, zakonisht dy deri në tre vjet, megjithëse shumë ekipe bëjnë projekte me një sy për jetëgjatësinë. Anijet mund të prishen , të bien në heshtje ose mund të humbasin aftësinë për të bërë qëllimin e caktuar me kalimin e kohës. Gjithashtu, fondet mund të pushojnë pasi NASA ose agjensi të tjera punojnë për qëllime të reja shkencore.

H8RTU7B8xR4h9bMyanmGjK-650-80.jpg


Leon Alkalai, i cili menaxhon zyrën e planifikimit strategjik të Laboratorit "Propulsion Jet" të NASA-s dhe i cili foli gjatë panelit, sugjeroi dy mundësi programore që mund të sjellin një mision në hapësirën ndër yjore në mënyrë të shpejtë, mbase më pak se një dekadë.


Të dy opsionet do të përdorin orbitat e planetëve për të kapur shpejtësinë e duhur per të dal sa më shpejt nga sistemi diellor. Opsioni më i ngadalshëm do të përdorë Jupiterin me ndihmën e tij të gravitetit, duke i lejuar shkencëtarët të marrin vëzhgime më të hollësishme. Opsioni më i shpejtë do të përdorte diellin për ndihmën e tij kryesore të gravitetit, duke dhënë vrojtime të shpejta, por në më pak detaje.

Për t'i mbajtur menaxherët e misionit të lumtur, Alkalai sugjeroi që një mision ndër yjor duhet të ndërtohet për të bërë kërkime edhe gjat rrugës përpara se të arrijë në destinacionin e tij. Qëllimi përfundimtar i anijed do të ishte studimi i hapësirës ndëryjore , por gjat udhëtimit në sistemit diellor, për shëmbull , anija kozmike mund të marrë imazhin e objekteve në zonën Kuiper Belt përtej Neptunit ose të kryejë matje paralele të planetëve për të llogaritur më mirë distancën e tyre. "Ka shumë kërkime për të bërë gjatë rrugës për të dal nga sistemi diellor" tha Alkalai.

Sistemi diellor në kontekst.
Një mision i ri ndër yjor do të përfaqësonte gjithashtu një zhvendosje të thellë në pamjen e sistemit tonë diellor, sepse ne do t'i shikonim planetët dhe diellin pa ndikim nga dielli jonë. Pasqyrat që do të fitonim përfshijnë mënyrën se si dielli ndërvepron me gazin dhe pluhurin midis yjeve, dhe se si yjet e tjerë bashkëveprojnë me të gjithashtu, Robert Wimmer-Schweingruber, drejtor në Institutin e Fizikës Eksperimentale dhe të Zbatuar të Universitetit të Kiel në Gjermani, tha gjatë panelit.

"Ekziston një ndërveprim kompleks midis mesatares ndëryjore dhe erës diellore, dhe të kuptuarit tonë për këtë e pengon rëndë njohja e pamjaftueshme," tha ai. Shume objekte janë më afër kufirit të hapësirës ndër yjore - siç janë objektet Kuiper Belt - nuk njihen shumë hollësisht në astronomi, ky mision na siguron një pasuri të mundshme zbulimi, shtoi ai.

Pasi përfundoi paneli, moderatori Ralph McNutt, shkencëtar kryesor i departamentit të hapësirës në Laboratorin e Fizikës së Aplikuar të Universitetit Johns Hopkins, u kërkoi të gjithëve degjuesëve të pranishëm se cilët janë të lindur pas 1990 të ngriheshin në këmbë. Një e treta e njerëzve në dhomë u ngrit, dhe McNutt ofroi disa këshilla për karrierë. Ai tha se grupi në këmbë është brezi që do të merrte përsipër çdo mision ndëryjor të nisur nga shkencëtarë më me përvojë sot.

"Kur ju të jeni në atë pozicion, mos e dështoni," .
 
Top