Vrimat e zeza dhe rritja e tyre

Empire

Antarë i Respektuar
Si Vrimat e lashta të zeza mund të rriten kaq shpejt në universin e hershëm

nrao16cb10a_nrao-800x492.jpg

Studiuesit kanë zbuluar re të gazit që rrotullohen në drejtime të kundërta rreth një vrimë të zezë të largët, supermasive. Ky konstatim ofron të dhëna të reja rreth asaj se si vrimat e zeza u rritën kaq shpejt në universin e hershëm.

Kjo vrimë e zezë supermasive qëndron në zemër të galaktikës spirale NGC 1068, ose Messier 77, e cila ndodhet afërsisht 47 milion vjet dritë nga Toka. Kjo vrimë e zezë fshihet brenda një reje të trashë pluhuri dhe gazi.

Duke përdorur Array Big Atacama Large / milmimetër (ALMA) në Kili, astronomët zbuluan se vrima e zezë është e rrethuar në të vërtetë nga dy disqe kundër-rrotullues të gazit. Disku i brendshëm përfshin 2 deri në 4 vite dritë dhe rrotullohet në të njëjtin drejtim si galaktika, ndërsa disku i jashtëm përfshin 4 deri në 22 vite dritë dhe rrotullohet në drejtim të kundërt.

P8cduWc4whry4EKXfZ5VAo-1024-80.jpg

"Falë rezolucionit spektakolar të ALMA, matëm lëvizjen e gazit në orbitat e brendshme rreth vrimës së zezë", tha autori kryesor Violeta Impellizzeri, një astronome nga Observatori Kombëtar i Astronomisë së Radios (NRAO) e cila punon në ALMA, tha në një deklaratë . "Çuditërisht, kemi gjetur dy disqe të gazit që rrotullohen në drejtime të kundërta."

Studimet e hershme të NGC 1068 zbuluan se vrima e zezë ka një oreks përbindësh. Gazi nga rajoni që rrethon vrimën e zezë, i njohur gjithashtu si disku i grumbullimit, bie në vrimën e zezë, është i mbinxehur dhe më pas hidhet në hapësirë me shpejtësi tepër të larta. Ky proces e bën të vështirë që teleskopët optikë të shohin nëpër rajonin rreth vrimës së zezë. Gazi në disqet kundër-rrotulluese besohet të jetë më i paqëndrueshëm se gazi në një disk të vetëm të akracionit rrotullues, sipas deklaratës. Prandaj, gazi në disqe kundër-rrotulluese besohet të bjerë në një vrimë të zezë më shpejt, gjë që mund të ndihmojë për të shpjeguar se si disa vrima të zeza supermasive rriten kaq shpejt, tha Impellizzeri.

Duke përdorur lentet jashtëzakonisht të afta të ALMA-së, astronomët ishin në gjendje të vëzhgonin me detaje gazin molekular rreth vrimës së zezë në NGC 1068. c Padyshim që, kundër-rotacioni është vërejtur vetëm në galaktika mijëra vjet dritë larg qendrës galaktike.

Ky imazh i ALMA tregon dy disqe të gazit që lëvizin në drejtime të kundërta rreth një vrime të zezë në galaktikën NGC 1068. Ngjyrat përfaqësojnë lëvizjen e gazit: blu është materiali që lëviz drejt nesh, e kuqja po largohet. Trekëndëshat e bardhë tregojnë gazin e përshpejtuar që është dëbuar nga diskut i brendshëm - duke formuar një re të trashë dhe të errët rreth vrimës së zezë.

numVCpvBojQBY9sRwTuCLS-650-80.jpg


Sidoqoftë, në këtë studim, kundër-rotacioni rreth NGC 1068 u pa duke ndodhur në një shkallë shumë më të vogël, vetëm dhjetëra vjet dritë nga vrima e zezë qendrore, thanë studiuesit.

"Ne nuk kemi pritur ta shohim këtë sepse gazi që bie në një vrimë të zezë normalisht do të rrotullohej rreth saj në një drejtim", tha Impellizzeri. "Diçka duhet të ketë shqetësuar rrjedhën sepse është e pamundur që një pjesë e diskut të fillojë të rrotullohet prapa vetvetiu."

Për të shpjeguar rrjedhën e prapambetur të gazit të vërejtur në NGC 1068, astronomët sugjerojnë që retë e gazit mund të kenë rënë jashtë galaktikës ose, përndryshe, një galaktikë e vogël kaluese me një orbitë kundër-rrotulluese mund të kapet në diskun e akracionit. te deklarata.


Ndërsa disku i jashtëm aktualisht duket të jetë në një orbitë të qëndrueshme rreth diskut të brendshëm, studiuesit presin që ai përfundimisht të bjerë në diskun e brendshëm.

"Rrjedhat rrotulluese të gazit do të përplasen dhe do të bëhen të paqëndrueshme, dhe disqet me shumë mundësi do të shemben në një ngjarje të ndritshme pasi gazi molekular bie në vrimën e zezë," bashkëautori Jack Gallimore, një profesor i fizikës dhe astronomisë në Universitetin Bucknell në Lewisburg , Pennsylvania, tha në deklaratë. "Për fat të keq, ne nuk do të jemi atje për ta dëshmuar këtë".
 
Top