Xhevahiri i njerëzimit në hapësirë në madhështinë e tij të plotë

Xhevahiri i njerëzimit në hapësirë në madhështinë e tij të plotë​

-640-0-61a6526aa8b52.jpg


Mund të tingëllojë e pabesueshme, por prej vitesh mbi kokat tona rrotullohet një platformë satelitore me përmasat e një fushe futbollit, 400 kilometra distancë nga Toka.


Por është e vërtetë. Ky është Stacioni Hapësinor Ndërkombëtar, i konsideruar edhe si “xhevahiri” i bashkëpunimit njerëzor në përpjekje për të njohur të panjohurën në univers dhe kuptuar më mirë të njohurat në tokë.

Në këtë imazh të kapur nga astronauti i ESA, Thomas Pesquet nga SpaceX Crew Dragon Endeavour, Stacioni shfaqet me të gjithë madhështinë e tij.


Ekuipazhi shkrepi këto foto mahnitëse gjatë një fluturimi në laboratorin orbital, pasi u shkëput nga moduli Harmony më 8 nëntor, përpara kthimit të tyre në Tokë.

Që kur është marrë ky imazh, madje ka pasur një shtesë të re në formën e Modulit të Nyjeve Ruse, i njohur si Prichal. Moduli i fundit rus i planifikuar për Stacionin është një nyje sferike e bashkangjitur në segmentin rus me gjashtë porta ankorimi për mbërritjet e ardhshme të Progress dhe Soyuz.

Një bashkëpunim midis pesë agjencive hapësinore, Stacioni është kthyer në një simbol të bashkëpunimit paqësor ndërkombëtar për 23 vjet tani. Ai përfaqëson më të mirën e aftësive inxhinierike hapësinore të njeriut.


Me peshë 420 tonë, ai udhëton në orbitën e ulët të Tokës me më shumë se 27 mijë km për orë, duke u rrotulluar rreth Tokës afërsisht 16 herë çdo ditë.

Anëtarët e ekuipazhit kryejnë kërkime shkencore në mikrogravitetin në objekte të tilla si moduli Columbus i ESA. Disa nga këto eksperimente dhe teste po përgatisin rrugën për eksplorimin njerëzor të Hënës dhe më gjerë. Veç këtyre, Stacioni ofron gjithashtu një pamje unike të Tokës.


Astronauti aktual i ESA-s në këtë Stacion është Matthias Maurer.
B.G.shqip
 
Top