Yjet supermagnetik!!

Empire

Antarë i Respektuar
Yjet Supermagnetikë mundë të jen formuar nga Bashkimet
HKR8uj3MtLsLciyMghCH3V-1024-80.jpg

Kur bëhet fjalë për yje relativisht masivë - ato kanë më shumë se 1.5 herë masën e diellit - hulumtimet e mëparshme zbuluan se rreth 10% e tyre kanë fusha magnetike të forta që janë mesatarisht 100 deri 1.000 herë më të forta se ato të diellit. Puna tjetër e mëparshme ka sugjeruar që yjet e bashkuar - ata që vijnë nga shkrirja e dy yjeve të tjerë - mund të gjenerojnë fusha magnetike të fuqishme dhe se 10% e yjeve masivë parashikohet të vijnë nga bashkimet.

Një arsye që yjet e bashkuar pritet të kenë fusha të forta magnetike është sepse, siç mund të presim nga dikush, kur dy yje përplasen me njëri-tjetrin, rezultati është një turbullirë e madhe. Yjet e bashkuar trashëgojnë një trazirë të tillë, dhe "energjia e tillë e turbullt shndërrohet në energji magnetike", tha autori kryesor i studimit Fabian Schneider, një astrofizikan në Universitetin e Heidelberg në Gjermani.

(Një fushë magnetike e një ylli ose planeti mundësohet nga ajo që quhet dinamoja e saj, e cila rezulton nga lëvizja lëvizëse e një lëngu përçues elektrik. Në rastin e Tokës, ky lëng është hekuri i shkrirë brenda bërthamës së planetit; në rastin e yjeve, ky lëngu është plazma, ose retë e grimcave të ngarkuara elektrike
Për të parë nëse yjet e bashkuar në të vërtetë mund të gjeneronin fusha të fuqishme magnetike pasi ata i vendosën duke bërë bashkimin e dy yjeve , Scheider dhe kolegët e tij zhvilluan simulime kompjuterike 3D të bashkimeve midis palëve të yjeve masivë që nuk kishin magnetikë dhe ndoqen se si evoluuan rezultatet gjatë kohës. Konkretisht, ata analizuan shkrirjet që pritej të rezultonin në yje të shkrirë, me secilën palë të shkrirë të ketë 17 herë masën e diellit, e ngjashme me yllin magnetik Tau Scorpii, i vendosur rreth 470 vite dritë nga Toka në yjësinë Scorpius.

Simulimet zbuluan se pasi yjet e shkrirë u vendosën përsëri në një gjendje ekuilibri pas trazirave të bashkimeve që i krijuan ato, "fushat magnetike të forta u prodhuan me të vërtetë ", tha Schneider

Studiuesit gjetën gjithashtu infuzione të karburantit që yjet e bashkuar të trashëguar nga prindërit e tyre i bënë ata të shfaqen më të nxehtë se yjet e së njëjtës moshë. Kjo mund të shpjegojë vetitë e çuditshme të Tau Scorpii, i cili është një i ashtuquajtur "straggler blu", një yll i çuditshëm që duket se është më i ri në moshë se fqinjët e tij të lashtë, edhe pse të gjithë yjet në rajon supozohet se u formuan në të njëjtën kohë. Konkretisht, stragglers blu shfaqet në mënyrë të pashpjegueshme më i nxehtë, më i re dhe më blu në krahasim me vëllezërit e tijë, dhe hulumtimet e mëparshme her pas here sugjeruan që stragglers blu mund të rezultojë nga një yll duke gëlltitur një yll tjetër, që është mënyra se si bashkimi ndodh.
Për më tepër, studiuesit sugjeruan se gjetjet e tyre mund të hedhin dritë mbi gjenezën e magnetikës , magnetikës më të fortë në kozmos. Magnetikët janë një lloj i rrallë i yllit neutron. (Një yll neutroni është fëmija i një ylli masiv që përpiu tërë karburantin e tij, u rrëzua nën peshën e vet dhe më pas shpërtheu si një supernova.) Magnetikët mund të zotërojnë fusha magnetike deri në ~ 5,000 trilion herë më shumë se ajo e Tokës.

Shkencëtarët zbuluan se kur lloji i yllit magnetik masiv të krijuar në simulimet kompjuterike të studimit të ri u shemb për të formuar një yll neutron, ai mund të ketë një fushë magnetike aq të fuqishme sa ajo e një magnetari. Ata gjithashtu vunë re se hulumtimet e mëparshme sugjeruan rreth 15% të llojit të supernovës që krijon yje neutrone prodhojnë një magnarat.

Kjo është në përputhje me atë se si 10% e të gjithë yjeve masivë posedojnë fusha magnetike, duke i dhënë kështu mbështetje sugjerimit të studimit të ri që magnetarët kanë lindur potencialisht nga shembja e yjeve magnetikë masivë.


"Mekanizmi ynë i bashkimit duket se është një mënyrë premtuese për të shpjeguar pse disa yje neutroni mund të kenë fusha magnetike kaq të forta, madje më të fortat në të gjithë universin", tha Schneider.

Në të ardhmen, shkencëtarët planifikojnë të ekzaminojnë bashkimet e llojeve të tjera të yjeve masivë për të parë nëse ato gjithashtu prodhojnë yje magnetikë, tha Schneider. Ata gjithashtu duan të shohin se sa zgjasin fushat magnetike të këtyre yjeve të shkrirë.

"Ende nuk mund të themi për sa kohë do të ekzistojë fusha," tha Schneider. "Për momentin, gjithçka tregon në drejtimin që do të zgjasë për tërë jetën e yllit, dhe ndoshta edhe më gjatë. Trajtimi i kësaj çështje është sfiduese, por shpresojmë se do të gjejmë një mënyrë

Shkencëtarët detajuan gjetjet e tyre në internet 9 tetor në revistën Nature.
 

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Magnetikët janë një lloj i rrallë i yllit neutron. (Një yll neutroni është fëmija i një ylli masiv që përpiu tërë karburantin e tij, u rrëzua nën peshën e vet dhe më pas shpërtheu si një supernova.)

:) nje supernova njerzore duam.
 
Top