Zbulohet imazhi i par i SuperGalaktikes

Empire

Antarë i Respektuar
Zbulohet miti i Galaktikes legjendare 'Yeti' pas një Pluhuri Kozmik

WDKzffzBkJhYk3JD86Q5cf-1024-80.gif


Studiuesit kanë kapur imazhet e para të një "galaktike përbindësh" po aq të pakapshme sa që konsiderohej një mit monstruoze: një galaktikë e madhe, e fshehur, që yjet e ndezur me një normë 100 herë më të madhe se ajo e Rrugës së Qumështit.

Galaktikat masive si kjo, për shumë kohë dyshohej se ishin formuar në fillimet e universit. Por, ashtu si ai, gjigandi i Himalajeve që nuk është gjetur ende - versionet e reja të këtyre galaktikave dëshmuan frustruese mjaft të vështira për tu lokalizuar, dhe astronomët kërkuan për shenja të tyre gjatë rritjes së shpejtë të tyre.

Sidoqoftë, shkencëtarët kohët e fundit spikaten prova të dritës së galaktikes nëpermjet ylli të sapo lindur që shkëlqente përmes reve të pluhurit; zbulimi ishte një "zbulim i rëndesishëm", studiuesit raportuan në një studim të ri. Me fjalë të tjera, astronomët nuk shkuan duke kërkuar enkas atë ; ata gjetën gjurmët e saj rastësisht.


Disa nga galaktikat më masive në universin tonë mendohet se janë shfaqur dhe rritur shumë shpejt, por vëzhgimet tona i kanë kapur këto bisha të mbushura me yje vetëm në gjendjen e tyre të pjekur. Në studimin e ri, autorët përshkruan fotografitë e para të njërës prej këtyre të ashtuquajturave galaktika përbindësh, të kapura gjatë një periudhe mjaft aktive të formimit të yjeve.

Sinjali i ndezur u kap në Array Atacama Large Millimeter Array (ALMA), një rrjet me 66 teleskopë radio të ndjeshëm në shkretëtirën Atacama në lartësi të lartë të Kilit. Retë të dendura të pluhurit kozmik në një rajon shumë të vogël të qiellit mashtruan galaktikën e re, por ALMA zbuloi impulset me shkëlqim të ndezur të dritës së radios pas reve.

"Drita nuk dukej aspak e lidhur me ndonjë galaktikë të njohur," tha autori i studimit kryesor Christina Williams, një studiuese post-doktorale e Fondacionit Kombëtar në Observatorin Steward, pjesë e Departamentit të Astronomisë të Universitetit të Arizonës.

Meqenëse valët e radios kanë gjatësinë e valëve më të gjata përgjatë spektrit të rrezatimit elektromagnetik, ato janë valët e vetme që mund të udhëtojnë në distanca shumë të gjata. Dhe për shkak se ALMA merrte vetëm sinjale radio nga kjo galaktikë, studiuesit arritën në përfundimin se objekti është mjaft larg.

"Kur pashë [se] kjo galaktikë ishte e padukshme në çdo gjatësi tjetër të valës, u emocionova me të vërtetë sepse kjo do të thoshte se ajo ishte me të vërtetë shumë larg dhe e fshehur nga retë e pluhurit," tha Williams në një deklaratë.

Sa larg? Rreth 12.5 miliardë vjet dritë nga Toka, ose rreth një miliardë vjet pasi universi u shfaq nga Big Bang, raportuan studiuesit.

"Ne e kuptuam që galaktika është në të vërtetë një galaktikë masive përbindësh me aq shumë yje sa Rruga jonë e Qumështit, por duke u mbushur me aktivitet, duke formuar yje të rinj me 100 herë më shumë se norma e galaktikës sonë," tha bashkëautori i studimit Ivo Labbé, një profesor i asociuar në Qendrën për Astrofizikë dhe Superkomponim në Universitetin e Teknologjisë Swinburne në Melburn, Australi.

Pikëpamjet e astronomëve për galaktikat e fshehura si kjo së shpejti mund të përmirësohen në mënyrë dramatike me fillimin e Teleskopit Hapësinor James Webb (JWST) në 2021, tha Williams në një deklaratë. Ky Observator i madh me infra të kuqe do të ketë kamera dhe spektrometra të afta për të zbuluar sinjale shumë të zbehta, siç janë ato nga galaktikat antike të maskuara nga pluhuri, sipas NASA.

"JWST do të jetë në gjendje të shikojë përmes resë së pluhurit, në mënyrë që të mësojmë se sa të mëdha janë me të vërtetë këto galaktika dhe sa shpejt ato po rriten, për të kuptuar më mirë pse modelet tona dështojnë në shpjegimin e tyre," tha Williams.

Gjetjet e studimit të ri u botuan në internet në 22 Tetor në Astrophysical Journal.
 
Top