Zbulohet qyteti më i lashtë në Europë!

NeVertiti

~Kohe & Stine~
Zbulohet në Bullgari qyteti më i lashtë në Europë me moshë 4700-4200 vjeçar.

Bullgari1-300x196.jpg


Një ekspeditë arkeologësh, , mundi të zbuloj rrënojat e një qyteti të lashtë në një zonë në Bullgari, që faktojnë ekzistencën e një qyteti me moshë 4700-4200 vjeçar.
Nëse ky zbulim, miratohet dhe zyrtarisht, atë herë kemi të bëjmë me qytetin e parë më të vjetër që është zbuluar deri më sot në Europë.


Zbulimi

Gërmimet bëhen në periferi të qytetit Provandia, që ndodhet 40 km, larg Varna pranë brigjeve të Detit të Zi. Gërmimet, citon alb-observer.com, zbuluan rrënojat e një komuniteti të lashtë i organizuar me struktura të precize. Deri më tani gërmimet kanë vërtetuar se komuniteti ishte i mirë organizuar, i sofistikuar, ku janë zbuluar banesa dhe vende të adhurimeve fetare!

Qendra e parë tregtare Europiane

Përshtypjet e para rreth këtij zbulimi, referojnë se në këtë qytet jetonin rreth 350 njerëz dhe nga rrënojat faktohet se ky qytet ishte qendra dhe pika kryesore e tregtimit të kripës. Aktiviteti tregtar i qytetit dhe përfitimit që rezultonin nga shkëmbimi i mallit, udhëhoqën banorët e tij në fortifikimin e qytetit.

Nëse mosha e këtij qyteti vërtetohet, atëherë kjo do të thotë se ishte 1500 vjet më i lashtë se qytete e lashta greke./alb-observer./
 
Top