Zgjerimi i Universit!!!

Shkencëtarët më shum konfuz pas matjeve të reja mbi zgjerimin e universit!!

A9d9UKWLUET4peJLSJDjif-1200-80.jpg


Një krizë në fizikë mund të jetë thelluar. Duke parë se si drita nga objektet e largëta të ndritshme është përkulur, studiuesit kanë rritur mospërputhjen midis metodave të ndryshme për llogaritjen e shkallës së zgjerimit të universit.

"Matjet janë në përputhje me tregimin e një krize në kozmologji," tha Geoff Chih-Fan Chen, një kozmolog në Universitetin e Kalifornisë, Davis, gjatë një konference të Mërkurën (8 Janar) në takimin 235 të Shoqëris Astronomike Amerikane në Honolulu.

Në çështje është një numër i njohur si konstantja Hubble. Ajo u llogarit për herë të parë nga astronomi amerikan Edwin Hubble gati një shekull më parë, pasi ai kuptoi se çdo galaktikë në univers po largohej nga Toka me një normë proporcionale me distancën e asaj galaktike nga planeti ynë.

Kjo nuk do të thotë që Toka është në qendër të kozmosit. Përkundrazi, konstatimi u tha shkencëtarëve se universi po zgjerohet dhe ekziston një lidhje e drejtpërdrejtë e shpejtësis së largimit në varësi të distancës midis tyre. Konstantja Hubble ka një vlerë që përfshin këtë lidhje me shpejtësi në distancë.

Problemi është se, vitet e fundit, ekipe të ndryshme nuk janë pajtuar se çfarë është saktësisht vlera e kësaj konstante. Matjet e bëra duke përdorur sfondin kozmik të mikrovalës (CMB), një mbetje nga Big Bang që ofron një fotografi të universit foshnjë, sugjerojnë që konstanta e Hubble është 46,200 mph për milion vjet dritë (ose, duke përdorur njësitë kozmologe, 67.4 kilometra / sekondë për megaparsec).

Por, duke parë yjet pulsues të njohur si variablat Cefheid, një grup i ndryshëm astronomësh e ka llogaritur konstanten e Hubble të jetë 50,400 mph për milion vite dritë (73.4 km / s / Mpc).

Mospërputhja duket e vogël, por nuk ka mbivendosje midis vlerave të pavarura dhe asnjëra palë nuk ka qenë e gatshme të pranojë gabime të mëdha në metodologjinë e saj.

Matja e re, e bërë nga Lentet H0 në bashkëpunimin COSMOGRAIL's Wellspring (H0LICOW), ishte një përpjekje për të llogaritur konstanten e Hubble në një mënyrë krejtësisht të re. (COSMOGRAIL është akronim për Monitorimin Kozmologjik të Lenteve Gravitacionale.)

Kjo masë përdor faktin se objektet masive në univers do të mbështjellin pëlhurën e hapësirës-kohë, që do të thotë se drita do të përkulet ndërsa udhëton pranë tyre. Subjektet superluminoze, me vrimë të zezë, të quajtur quasars, nganjëherë gjenden pas galaktikave të mëdha të përparme, dhe drita e tyre ndizet nga ky proces lakimi, i cili njihet si lensimi gravitacional.

Duke përdorur teleskopin Hapësinor Hubble, ekipi H0LiCOW studion dritën nga gjashtë kuarcë midis 3 miliardë dhe 6.5 miliardë vjet dritë larg Tokës. Ndërsa grumbulloheshin materialet e gropave të zeza të quasars, drita e tyre do të ndizte.

Ndërhyrja gravitacionale e galaktikave përkulte dritën e secilit kuasar, dhe kështu shkrepja e kuarcit mbërriti në Tokë në periudha të ndryshme në varësi të lakimit që mori rreth galaktikës së përparme, tha Chen. Gjatësia e vonesës kohore siguroi një mënyrë për të hetuar shkallën e zgjerimit të universit, shtoi ai.H0LiCOW ishte në gjendje të nxirrte një vlerë të konstantes së Hubble prej 50,331 mph për milion vite dritë (73.3 km / s / Mpc), jashtëzakonisht afër me atë të siguruar nga variablat Cepheid por mjaft larg nga matja CMB.

"Pasoja është se tensioni ka shumë të ngjarë të jetë i vërtetë," tha Chen dhe ndoshta nuk është rezultat i gabimeve në metodat e secilës qasje.

Vlen të përmendet se vitin e kaluar një tjetër matje e pavarur e konstantës së Hubble, e bërë duke përdorur yje gjigantë të kuq, erdhi mes dy palëve, duke llogaritur një vlerë prej 47.300 mph për milion vjet dritë (69.8 km / s / Mpc).

Sidoqoftë, tha Chen, numrat e ndryshëm janë mjaft larg përveç që është e mundur që ka diçka të gabuar në modelet tona të universit. Një numër në rritje i fizikanëve po e pranojnë këtë, shtoi ai, sepse matjet e pavarura vazhdojnë të mos pajtohen. Studiuesit mund të duhet të vijnë me fizikë të re për të shpjeguar se çfarë po ndodh.
 
Top