Zhvendosja e polit magnetik të veriut!!

Poli Magnetik i Veriut i Tokës vazhdon të shkëputet duke kaluar Meridianin kryesor

TzbQAoFX6yUGQJvwbCpf7G-1024-80.jpg

Poli magnetik i veriut i Tokës, i cili ka qenë duke lëvizur më shpejt nga sa pritej vitet e fundit, tani e ka kapërcyer meridianin kryesor.

Poli Veriut magnetik është larguar nga shtëpia e tij e mëparshme nga Arktiku Kanadez në drejtim të Siberisë me një shpejtësi prej rreth 34 milje (55 kilometra) në vit gjatë dy dekadave të fundit. Modeli i fundit i fushës magnetike të Tokës, i lëshuar më 10 dhjetor nga Qendrat Kombëtare për Informimin e Mjedisit dhe Studimi Gjeologjik Britanik, parashikon që kjo lëvizje do të vazhdojë, megjithëse ka të ngjarë me një ritëm më të ngadaltë prej 25 milje (40 km) çdo vit.

Ky model përdoret për të kalibruar GPS dhe matjet e tjera të navigimit.


Polish_20191108_173953815.jpg

Fusha magnetike e Tokës prodhohet nga zbehja pjesës së jashtme e hekurit në bërthamën e planetit, e cila prodhon një fushë magnetike komplekse, por kryesisht veri-jug. Për arsye që nuk kuptohen plotësisht, por që lidhen me dinamikën e brendshme të planetit, fusha magnetike aktualisht po kalon një periudhë dobësimi. Kjo është arsyeja pse poli veriut magnetik po zhvendoset.

Që nga shkurti 2019, në polin e veriut magnetik ishte vendosur në 86.54 N 170.88 E, brenda Oqeanit Arktik, sipas NCEI. ( Poli magnetik i jugut në mënyrë të ngjashme nuk përputhet me jugun gjeografik; ishte në 64.13 S 136.02 E në brigjet e Antarktidës që nga shkurti i vitit 2019.)

Shkencëtarët lëshojnë një version të ri të Modelit Magnetik Botëror çdo pesë vjet, kështu që pritet që ky azhurnim i vitit 2020. Megjithatë, në shkurt të vitit 2019, ata duhej të lëshonin një azhurnim përpara afatit, për shkak të klipit të shpejtë të lëvizjeve magnetike në veri. Modeli 2020 tregon "Zonën e Pushimit" rreth veriut magnetik, ku kompasat bëhen jo të besueshme dhe fillojnë të dështojnë për shkak të afërsisë së veriut të vërtetë. Hartat e reja tregojnë gjithashtu në veri-lindje magnetike të meridianit primar, një kufi me polin që kaloi në shtator 2019, sipas Newsweek. Primari , kryesori , ose Greenwich, meridian është meridiani që u vendos si shënuesi zyrtar i gradave zero, zero minuta dhe sekondave zero në 1884; i cili kalon përmes Observatorit Royal në Greenwich në Angli.


jwkojeZZLEtzyn3GT6CZaB-1024-80.jpg


Aktualisht është e paqartë nëse polet magnetike të Tokës janë drejtuar drejt një rrokullisje - duke kaluar në veri dhe jug - apo nëse fusha magnetike së shpejti do të forcohet përsëri. Të dyja ngjarjet kanë ndodhur në historinë e Tokës pa ndonjë efekt të dukshëm në biologji. Sidoqoftë, sistemet moderne të lundrimit mbështeten në polin magnetik të veriut dhe do të duhet të rikalkibrohen pasi polet vazhdojnë të bredhin. Tashmë, për shembull, aeroporteve u është dashur të riemërtojnë disa prej pistave të tyre, të cilat kanë emra bazuar në udhëzimet e busullës.


Stundimi eshte publikuar ne live science.
 
Top